Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ

Γράφει ο Ηλίας Σπυρόπουλος
Συνταξιούχος εκπαιδευτικός

 

 

✓ Ο σημερινός πρόλογος της στήλης ταυτίζεται με τις ιερές ημέρες που βιώσαμε τούτον τον καιρό, τις άγιες ημέρες του ΠΑΣΧΑ με τα πάθη και την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Χρόνια πολλά λοιπόν, εγκάρδιες ευχές και ότι καλύτερο σε όλους.

Ας ξεκινήσουμε:

✓ Στα σημερινά κοινωνικά δρώμενα το αρχαίο γνωμικό «Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος» βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του.

Αν ανατρέξουμε στο οδοιπορικό της καθημερινότητας, αν ανατρέξουμε στα μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά και επίμονα ζητήσουμε να δούμε αν αυτό το γνωμικό των αρχαίων προγόνων συμπορεύεται με τα σημερινά κοινωνικά δρώμενα, έκπληκτοι θα διαπιστώσουμε, ότι όχι μόνο συνζυμώνεται καθημερινά με τη ζωή του σημερινού ανθρώπου, αλλά ίσως υπερέχει κατά πολύ, στο πλαίσιο των ανθρώπινων σχέσεων και δράσεων.

Πολλά παραδείγματα μπορούμε να καταθέσουμε από την καθημερινότητα, μέσα απ’ αυτά που ο καθένας μας βιώνει και ανά πάσα στιγμή αναγκάζεται να αντιμετωπίσει.

Και αν κανείς το φιλοσοφήσει και το αντιμετωπίσει με ψυχραιμία, θα συμφωνήσει και θα αποδεχτεί ότι η αχαριστία από καταβολής ανθρώπινου γένους συμπλέει με την ανθρώπινη φύση. Αν όμως κανείς το πρόβλημα της αχαριστίας το αντιμετωπίσει συναισθηματικά και αρχίζει να αναρωτιέται, Γιατί; Γιατί; Γιατί; Τότε σίγουρα θα πελαγώσει και δεν θα μπορεί να βγάλει άκρη.

Και η φιλοσοφία και η ψυχολογία συνεχώς προσπαθούν να αναλύσουν το φαινόμενο αυτό, να διεισδύσουν στα άδυτα της ανθρώπινης σκέψης και συμπεριφοράς.

Καταλήγουν βέβαια σε ορισμένα συμπεράσματα, αλλά και πάλι σίγουρα δεν μπορούν να οριστικοποιήσουν σωστές θέσεις και να τεκμηριώσουν αυτό το μειονέκτημα του ανθρώπινου χαρακτήρα, της ανθρώπινης ύπαρξης.

Όλοι μας αγανακτούμε όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι τέτοιας συμπεριφοράς συνανθρώπων μας. Και αν μεν πρόκειται για θέματα ασήμαντα, επουσιώδη, στερούμενα ουσιαστικού περιεχομένου, τα αντιπαρερχόμαστε χωρίς να μας απασχολούν, να μας στενοχωρούν, να μας επηρεάζουν. Όταν όμως προσφέρεις το ίδιο σου το είναι, ευεργετώντας τον πλησίον σου και σου το πληρώνει με ύψιστη δόση αχαριστίας τότε η αγανάκτησή σου είναι μεγάλη, πληγώνει το ψυχικό σου είναι και σου δημιουργεί τον προβληματισμό. Πρέπει να είμαι δίπλα στον πλησίον μου στον συνάνθρωπό  μου, αφού αντί ευχαριστιών θα εισπράξω αγνωμοσύνη και αχαριστία;

Αν κάνουμε την αυτοκριτική μας ίσως και ο καθένας μας που τον πλημμυρίζουν αυτές οι σκέψεις, κάποτε έστω και για ασήμαντα θέματα ίσως να μην ανταπέδωσε στην ευεργεσία, την ευγνωμοσύνη.

Ας κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας, ας μιλήσουμε με τον εαυτό μας και με το ψυχικό μας είναι και ας φροντίσουμε να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο, μάστιγα θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε της κοινωνικής μας καθημερινότητας. Αν ο καθένας μας το προσπαθήσει, αν ο καθένας μας επιζητά να ανταποδίδει την ευεργεσία με την ευγνωμοσύνη, σίγουρα και ο κοινωνικός μας ιστός θα βαίνει βελτιούμενος. Ας το βάλουμε αυτό ως σκοπό της ζωής μας και σίγουρα κάτι καλύτερο θα προκύψει για τον εαυτό μας, για τον πλησίον μας.

✓ Τις ημέρες αυτές το θέμα που έχει την πρώτη θέση στην καθημερινότητα είναι οι Ευρωεκλογές. Απ’ ότι αντλεί ο γράφων για τα ενδιαφέροντα των πολιτών, το θέμα αυτό συζητιέται, αλλά το ενδιαφέρον του κάθε Έλληνα είναι στραμμένο σε άλλα φλέγοντα θέματα που τον απασχολούν και είναι συνυφασμένα με τις ανάγκες του, με την ίδια τη ζωή του.

Αν και οι πολιτικοί μας το έχουν αναγάγει σε θέμα πρώτης προτεραιότητας, οι πολίτες δεν συμμερίζονται την άποψή τους.

Κι αυτό η στήλη το υιοθετεί διότι και η ίδια που καθημερινά αφουγκράζεται την κοινή γνώμη έχει την ίδια άποψη.

Εκείνο όμως που συζητιέται πιο έντονα είναι η επιλογή των προσώπων, που τα κόμματα όρισαν ως υποψηφίους τους με σκοπό την εκλογή τους και την αντιπροσώπευσή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εδώ οι απόψεις διίστανται και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν εγκρίνει τα πιο πολλά πρόσωπα που επελέγησαν από τα κόμματα. Και δεν εγκρίνει ονόματα άσχετα με αυτό που πρέπει να κάνουν αν τυχόν εκλεγούν.

Και εννοεί γνωστά πανελλήνια ονόματα ποδοσφαιριστών, αθλητών, καλλιτεχνών, τηλεοπτικών αστέρων κλπ.

Και διερωτάται ο κάθε πολίτης. Η πιθανότητα να εκλεγούν οι ως άνω είναι μεγάλη διότι είναι γνωστοί στο πανελλήνιο, ενώ οι προσουτούνοι, οικονομολόγοι, διοικητικοί, διεθνιστές, εξειδικευμένοι στα θέματα που θα αντιμετωπίσουν και στον τομέα για τον οποίο εκλέγονται, λόγω περιορισμένου κύκλου αλλά και για το ότι το όνομά τους και τα προσόντα τους δεν είναι γνωστά, σίγουρα μειονεκτούν έναντι των διασήμων.

Αυτό προβληματίζει κάθε σώφρονα πολίτη και διερωτάται. Είναι δυνατόν να με εκπροσωπούν άσχετοι με το αντικείμενο για το οποίο εκλέγονται; Και η στήλη υιοθετεί αυτόν τον προβληματισμό του σωστά σκεπτόμενου Έλληνα και καλεί αφ’ ενός να υπάρχει προσέλευση στις  κάλπες διότι αυτό θα είναι νίκη της δημοκρατίας και αφ’ ετέρου καλεί τον κάθε συμπολίτη να μην επηρεάζεται από διάσημα ονόματα, αλλά να ερευνήσει και να εντοπίσει ποιο είναι το κατάλληλο πρόσωπο με τα ανάλογα προσόντα που θα μας εκπροσωπήσει στο μεγάλο αυτό Κοινοβούλιο και θα βοηθήσει κατά τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μας.

Και ας καταθέσει τελειώνοντας, για να ευχαριστήσει τον καλό φίλο, αυτό που του είπε όταν του ανακοίνωσε ότι θα γράψει κάτι επ’ αυτού του θέματος «Αυτοί  πρέπει να είναι κατάλληλοι άνθρωποι να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της πατρίδας με αξιοπρέπεια, αποτελεσματικότητα και πειθώ σε ένα δύσκολο βήμα, όπως το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου και να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα και την παράταξη τους επάξια».

✓ Και ας κλείσουμε και τη σημερινή επιλογή θεμάτων με την πεποίθηση ότι και την κοινή γνώμη ικανοποιούν και προβληματίζουν τον κάθε αναγνώστη, ώστε να οδηγηθεί σε σωστές επιλεγμένες αποφάσεις.

 

 

 

 

    

 

randomness