Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το Πεκίνο καταγγέλλει "τις επιθέσεις" του ΝΑΤΟ εναντίον του λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας

Η Κίνα κατήγγειλε με έντονο τρόπο σήμερα «τη δυσφήμηση» και τις «επιθέσεις» του ΝΑΤΟ, αφού ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας την κατηγόρησε ότι στηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μία ημέρα πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής στην Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί επί τρεις ημέρες, από σήμερα, τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ καθώς και αυτών της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Κορέας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε τη Δευτέρα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η πρόσκληση των χωρών αυτών της περιοχής της Ασίας- Ειρηνικού που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ «καταδεικνύει ότι η ασφάλειά μας δεν είναι περιφερειακή, αλλά παγκόσμια».

«Το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα στηρίζουν και διευκολύνουν τον πόλεμο της παράνομης επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Τα σχόλια αυτά του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ δυσαρέστησαν το Πεκίνο.

«Το ΝΑΤΟ προσποιείται ότι είναι ένας περιφερειακός και αμυντικός οργανισμός την ώρα που δεν σταματά να επεκτείνει την ισχύ του πέρα από τα σύνορά του, να προκαλεί συγκρούσεις και να επιδίδεται σε ελιγμούς εκφοβισμού», δήλωσε ο Λι Ζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η αυτοαποκαλούμενη ασφάλεια του ΝΑΤΟ δημιουργείται σε βάρος της ασφάλειας άλλων χωρών και οι ενέργειές του προκαλούν ιδιαίτερα αυξημένους κινδύνους ασφαλείας για τον κόσμο και την περιοχή», υπογράμμισε ο Λι στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου.

Ο ίδιος ζήτησε από το ΝΑΤΟ «να σταματήσει να δημιουργεί φανταστικούς εχθρούς παντού».

«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στη δυσφήμηση και τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της και στην επιθυμία του να επιρρίπτει σε άλλους τις ευθύνες του. Είναι αντίθετη στη χρήση από το ΝΑΤΟ της Κίνας ως πρόφαση για να επεκταθεί προς τα ανατολικά στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού και να υποδαυλίσει τις περιφερειακές εντάσεις», τόνισε ο Λι.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ