ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ; • Την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, ζήτησαν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου οι τοπικοί φορείς
Την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές που δεν θα υποθηκεύουν το μέλλον του νέου φορέα και δεν θα απειλούν να τινάξουν στον αέρα την μεγάλη επένδυση των 48 εκατομμυρίων ευρώ στην ΠΕΛ, ζήτησαν σήμερα οι τοπικοί φορείς από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία συμμετείχαν καταθέτοντας τις προτάσεις τους.
Ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης και ο πρόεδρος του νέου φορέα « Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.» Λεωνίδας Κωστόπουλος, τόνισαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι αν εφαρμοστούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου ουσιαστικά στραγγαλίζεται οικονομικά ο νέος φορέας καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα οι μέτοχοι του Διοικητικού Συμβουλίου (Δήμος Λαμιέων, Περιφέρεια Στερεάς και Επιμελητήριο Φθιώτιδας) να καλύψουν χρέη παρελθόντων ετών γι αυτό και πρότειναν να μην αναλάβει ο καινούριος φορέας, χρέη που ούτε δημιούργησε, ούτε ευθύνεται γιατί δεν έχουν πληρωθεί τόσα χρόνια μετά!
''Υποχρέωση της Πολιτείας από την ημέρα που ψηφίστηκε ο νέος νόμος, είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης, ήταν να αποτυπώσει την κατάσταση που επικρατούσε στην ΠΕΛ μέχρι εκείνη τη στιγμή για να παραδώσει το νέο φορέα μια καθαρή κατάσταση''.
Ο νέος φορέας, ανέφερε στην Επιτροπή της Βουλής ο κ. Κυρίτσης, δεν έχει καμία οφειλή και δεν έχει κανένα χρέος και σε ίσα είναι φορέας ο οποίος δημιουργεί δράσεις και πολλάκις έχει βραβευτεί. Δεν είμαστε κατά της συγκεκριμένης διάταξης του νομοσχεδίου, τόνισε ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτό που ζητάμε επιτακτικά είναι να μην αναλάβει τα χρέη ο νέος φορέας. ''Γιατί να πληρώσουν οι μέτοχοι του νέου φορέα τα χρέη και το υπουργείο να πάρει το ακίνητο της ΠΕΛ. Αν είναι να αναλάβουν τα χρέη οι μέτοχοι του νέου φορέα γιατί να μην πάρουν και το ακίνητο της Έκθεσης. Δεν είναι δυνατόν να καλεί η Πολιτεία τους τοπικούς φορείς να αναλάβουν χρέη για τα οποία δεν ευθύνονται και άλλοι να παίρνουν τα περιουσιακά στοιχεία της Έκθεσης'' τόνισε ο Δήμαρχος Λαμιέων.
Στην απουσία οικονομικού ελέγχου από το αρμόδιο Υπουργείο όλα αυτά τα χρόνια αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΛ Λεωνίδας Κωστόπουλος. « Ο φορέας αφέθηκε έρμαιο σε καταστάσεις. από το 2012 είναι ανάμεσα στους 95 αμαρτωλούς φορείς με εικονικούς προϋπολογισμούς και δεν έστειλαν ούτε έναν ελεγκτή να δουν τι γίνεται» υπογράμμισε για να συνεχίσει « το 2014 γίνεται η Ελατοχώρα, υπήρχε καταλήστευση κακοδιαχείριση σε όλα τα επίπεδα η κοινωνία βοά και το κράτος δεν επεμβαίνει για μια ακόμη φορά με αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση που οδήγησε σε όλα τα σημερινά προβλήματα». Ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι αν δεν λυθεί τώρα το πρόβλημα, δεν θα λυθεί ποτέ.
Με το αίτημα του Δήμου Λαμιέων και του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, συντάχθηκε και ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός ζητώντας να υπάρξουν καθαρές λύσεις και παράλληλα να ξεκαθαρίσει και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Έκθεσης.
Στην Επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε το θέμα της ΠΕΛ παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης επισημαίνοντας ότι η σημερινή συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή της Βουλής γίνεται απουσία του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης. Ο βουλευτής στο σημείο αυτό ζήτησε να ενημερωθεί για το αν υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση των τοπικών φορέων με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκο και τι συζητήθηκε. Η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής ολοκληρώθηκε χθες αργά το μεσημέρι αφήνοντας ωστόσο αναπάντητο το κρίσιμο ερώτημα: ''Ποιος θα πληρώσει τα χρέη της ΠΕΛ''.
Παρουσία Χρήστου Σταϊκούρα, Γ. Οικονόμου, Γ. Κοτρωνιά, Γ. Σαρακιώτη και Φάνη Σπανού
η συζήτηση για το αμαρτωλό παρελθόν
της ΠΕΛ στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο
Επί τέσσερις ώρες συζητούσαν το θέμα της ΠΕΛ την Τρίτη το βράδυ στο Δημοτικό συμβούλιο Λαμίας ένας υπουργός, τρεις βουλευτές, ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ, ο πρόεδρος του Φορέα ''Αναπτυξιακή ΠΕΛ-ΟΤΑ '' και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι καταλήγοντας σε μια ομόφωνη απόφαση, την οποία και κατέθεσαν την Τετάρτη το μεσημέρι στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Μονόδρομο χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου που προωθείται στη Βουλή για την αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου της ΠΕΛ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας συμμετέχοντας διαδικτυακά στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμίας. Κάνοντας μια συνολική τοποθέτηση για τις εξελίξεις στο θέμα της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, ο υπουργός τόνισε ότι ακόμη και αυτοί που διατηρούσαν μέχρι χθες τις επιφυλάξεις τους σήμερα συμφωνούν πως η ρύθμιση που προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι θετική και η μοναδική λύση για να απεμπλακούμε από το αδιέξοδο.
''Μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε το παρόν και το μέλλον της Έκθεσης Λαμίας. Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι η παραχώρηση της χρήσης ακινήτου και αξιοποίηση της Έκθεσης. Καμία διαφωνία δεν υπάρχει σήμερα ότι η ρύθμιση είναι θετική και αναγκαία'' τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Στην τοποθέτηση του ο υπουργός στάθηκε σε δύο διαφορετικές επιστολές που έστειλε για το θέμα της ΠΕΛ ο πρώην Δήμαρχος Θύμιος Καραΐσκος μια στους δημοτικούς συμβούλους όπου αναφέρεται απλά στη ρύθμιση και μια επιστολή που εστάλη στην Αθήνα όπως είπε και στην οποία χαρακτηρίζει την ρύθμιση για την ΠΕΛ πολύ θετική. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του πρώην Δημάρχου ο οποίος μίλησε για λογοπαίγνιο που μικρή σημασία εχει σήμερα μπροστά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.
Αναγκαία –που χρήζει κάποιων βελτιώσεων- χαρακτήρισε τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι «ήρθε η Πολιτεία να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα τεσσάρων χρόνων κι αν δεν το αντιμετωπίζαμε θα βρισκόμασταν σε αδιέξοδο που είναι η αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου».
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο χρονικό της υπόθεσης της ΠΕΛ από τη νομοθετική ρύθμιση του 2019 μέχρι το Μάιο του 2021 όπου πρότεινε να προχωρήσει η ΠΕΛ με τη μορφή ΣΔΙΤ. «Δυστυχώς δεν εισακούστηκα» υποστήριξε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκφράζοντας τον προβληματισμό του ότι ακόμη και να προχωρήσει το έργο ανάπλασης της ΠΕΛ κανείς δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του την επόμενη μέρα.
«Βοηθήσαμε και βοήθησα στο δρόμο που επέλεξε η Τοπική αυτοδιοίκηση να βαδίσει στις ράγες του παρελθόντος» ξεκαθάρισε ο Χρήστος Σταϊκούρας διαχωρίζοντας τη θέση του από τις επιλογές του αναπτυξιακού φορέα εξασφαλίζοντας ένα κομμάτι της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει περιθώριο για βελτιωτικές προτάσεις, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι την Πέμπτη θα υπάρξει συνάντηση με τον ανάδοχο του έργου στην ΠΕΛ και με τον υπουργό Οικονομικών για να επιλυθούν ζητήματα που προέκυψαν από την παρουσίαση του σχεδίου νόμου, επισημαίνοντας πως θα κατατεθούν τέσσερις νομοθετικές παρεμβάσεις όπως η αναστολή πληρωμών των οφειλών προς το δημόσιο από 2 σε 4 έτη ενώ διακόπτονται οι εκκρεμείς δίκες.
''Καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα'' ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας , ότι η ρύθμιση είναι καλή και πρέπει να δούμε πως θα μπορέσουμε να την βελτιώσουμε''. ''Με το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε δεν γίνεται τίποτα διαφορετικό από αυτό που προβλέπονταν στη ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2019 ότι δηλαδή η ανώνυμη εταιρεία υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και πάσης φύσεως εκκρεμότητες που υφίστανται κατά την κατάργηση του Ν.Π.Δ.Δ. «Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας». Οι εκκρεμείς δίκες του καταργούμενου νομικού προσώπου συνεχίζονται από την ανώνυμη εταιρεία, χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτούνται άλλες ειδικότερες διατυπώσεις ή ενέργειες για τη συνέχισή τους. Προβλήματα δικαιοδοσίας που μπορεί να προκύψουν, επιλύονται από τα δικαστήρια στα οποία εκκρεμούν οι υποθέσεις. Το Δεκέμβριο του 2020 περάσαμε άλλες δύο διατάξεις με τις οποίες δίναμε το δικαίωμα στο Δήμο να μπει στο περιουσιακό στοιχείο της ΠΕΛ και να επιλύσει ζητήματα που δεν είχαμε καταφέρει να επιλύσουμε μέχρι τότε. Εξακολουθώ να έχω σταθερή άποψη υποστηρίζοντας ότι το περιουσιακό στοιχείο να γυρίσει στο υπ. Ανάπτυξης και αυτό να τρέξει σύμβαση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να αναλάβει ο Δήμος την ανάπτυξη της ΠΕΛ αποφασίζοντας η τοπική κοινωνία την μορφή της επένδυσης '' σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. Όσον αφορά τις βελτιωτικές προτάσεις του σχεδίου νόμου θα αφορούν την αναστολή πληρωμών για τρία έτη, θα υπάρξει πρόβλεψη για τις εκκρεμείς δίκες οι οποίες θα διακόπτονται από την εταιρεία και θα συνεχίζονται μετά την διαδικασία της καταγραφής, ενώ θα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που θα αναστέλλει κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. ''Αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν για να τρέξουμε πιο γρήγορα την επένδυση'' υπογράμμισε καταλήγοντας στην τοποθέτηση του ο υπουργός.
''Είναι μια θετική και αναγκαία ρύθμιση όσον αφορά το νομικό πρόσωπο έπρεπε να καταργηθεί αλλά διαφωνούμε στον τρόπο που θα γίνει η εκκαθάριση του νομικού προσώπου και χαίρομαι που στις βελτιωτικές προτάσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός λαμβάνονται υπόψιν και οι δικές μας ενστάσεις'' τόνισε ο πρώην Δήμαρχος Θύμιος Καραΐσκος ο οποίος ήταν κάθετα αντίθετος με την πρόβλεψη του σχεδίου νόμου τα χρέη του παλιού φορέα να τα αναλάβει ο νέος φορέας. Τα χρέη της ΠΕΛ τα δημιούργησε το παλιό νομικό πρόσωπο το οποίο είχε και την ευθύνη και σήμερα η συγκεκριμένη διάταξη του σχεδίου νόμου ζητά τα χρέη να τα επωμιστεί ο νέος φορέας κάτι που θα οδηγούσε το νέο φορέα σε οικονομικό στραγγαλισμό '' σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Kαραΐσκος.
Σύμφωνα με τον κύριο Καραϊσκο η πάγια θέση του υπουργού Υποδομών όπως είχε διατυπωθεί από την αρχή των συζητήσεων ήταν το έργο να γίνει με ΣΔΙΤ, ωστόσο όπως είπε η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την τοπική κοινωνία, και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε δημόσια χρηματοδότηση εκτός κι αν η οικονομικοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας του έργου δεν γινόταν δεκτή από την Ντιμάντ και σε αυτή την περίπτωση θα προχωρούσαμε με ΣΔΙΤ. Η εναλλακτική πρόταση του πρώην Δημάρχου Λαμίας ήταν τα χρέη του παλιού νομικού προσώπου να μην τα επωμιστεί ο νέος φορέας και η λύση και εκκαθάριση του παλιού νομικού προσώπου να γίνει με το μοντέλο της Κωπαΐδας και τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης να τα αναλάβει ο προϋπολογισμός .
Ο Θύμιος Καραϊσκος επέρριψε ευθύνες στα εκάστοτε υπουργεία για την απουσία διοίκησης σημειώνοντας ότι μετά από αίτημα του ο Δήμος Λαμιέων προχώρησε σε επεμβάσεις στις λεηλατημένες εγκαταστάσεις της ΠΕΛ πληρώνοντας σε τρία χρόνια 700 χιλιάδες ευρώ.
Παρών στη συζήτηση του θέματος και ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου ο οποίος στην τοποθέτηση του διευκρίνισε ότι δεν μιλάμε για τροπολογία αλλά για νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή. Ο βουλευτής και πρώην υπουργός έκανε λόγο για ουσιαστικές και μεγάλες αδυναμίες στη ρύθμιση Θεοδωρικάκου παρότι όπως είπε δίνει λύσεις που έπρεπε να δοθούν από χρόνια. Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι με την τροπολογία που κατέθεσε ο ίδιος προσπάθησε να αντιμετωπίσει μια σειρά ζητήματα που δεν προβλέπει η ρύθμιση.
Διαβάστε περισσότερα στο φύλλο του Λ.Τ. της Πέμπτης 11/7.