Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οι Βασιβουζούκοι και οι πυρκαγιές της Ελληνικής υπαίθρου

Γράφει ο
Καλλιώρας Γεώργιος
Απόστρατος Αξιωματικός Π.Ν
Εκπρόσωπος της ΕΑΑΝ για τον νομό Φθιώτιδος
Ερευνητής Συγγραφέας

 

 

Φίλες και φίλοι καλημέρα σας. Κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες η χώρα μας με ιδιαίτερη σφοδρότητα έρχεται αντιμέτωπη με την λαίλαπα των πυρκαγιών. Φυσικό είναι οι υποψίες για την συμμετοχή ξένων πρακτόρων στις μεγάλες πυρκαγιές της πατρίδος μας είναι πολλές.

Η τριπλή πύρινη επίθεση το καλοκαίρι του 23, με έναρξη την Αλεξανδρούπολη, στη συνέχεια με 19 εστίες πυρκαγιών σε διαφορετικά σημεία και μάλιστα κοντά σε 3 αποθήκες πυρομαχικών, μέσα σε ένα 24ωρο και τέλος με τον θάνατο 18 παράνομων μεταναστών, αλλά και το πύρινο πλήγμα στο δάσος της Δαδιάς την συνέχεια.

Ακολούθησε η Ρόδος και ο Ασπρόπυργος.

Για της μεγάλες πυρκαγιές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και της Μακεδονίας και της Θράκης πάντα στο μυαλό μας άρχετε η υποψία για την συμμετοχή Τούρκων πρακτόρων.

Το αν είναι Τούρκοι πράκτορες αυτοί που βάζουν φωτιές δεν είναι εύκολο να αξιολογεί. Γνωρίζουμε όμως ότι με τους μεγάλους εμπρησμούς στα νησιά στην Θράκη και την Μακεδονία ασχολείται επίσημα πλέων η ΕΥΠ.

Οι έρευνες για το θέμα της συμμετοχής των τούρκων πρακτόρων στις μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει επίσημα από το 1955. Αργότερα επί Αντρέα Παπανδρέου ο τότε επικεφαλής της ΕΥΠ παρουσίασε σοβαρά στοιχεία για την εμπλοκή Τούρκων πρακτόρων στον εμπρησμό δασών στα ελληνικά νησιά.

Χρόνια αργότερα, και αφού μεσολάβησαν οι αποκαλύψεις του Γιλμάζ, όπως θα δούμε παρακάτω ο Λ. Βασιλικόπουλος επιβεβαίωσε την υποψία με τον παρακάτω χαρακτηρισμό. «Πράγματι την περίοδο 1993-1996 υπήρχαν ορισμένες πληροφορίες για εμπλοκή Τούρκων πρακτόρων σε εκδήλωση πυρκαγιών, αλλά μόνο σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου». Προσθέτοντας πως «ήταν για εμάς προφανές ότι ορισμένες πυρκαγιές που ξεκινούσαν από δασικές εκτάσεις κοντά στις παραλίες της Σάμου, της Χίου, της Μυτιλήνης προέρχονταν από άτομα που προσέγγιζαν τα νησιά μας με μικρά πλοιάρια από την πλευρά της Τουρκίας. Πριν όμως προλάβουμε να κινητοποιηθούμε, επέστρεφαν στην Τουρκία».

1) Στα τέλη του 2011 ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκιάς Μεσούτ Γιλμάζ στην εφημερίδα Millie επιβεβαίωσε την συμμετοχή τούρκων πρακτόρων στις μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Ο τότε Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) είχαν αναμειχτεί στις επιθέσεις στην Λαμία, στα δάση της Ελλάδος, στις βομβιστικές επιθέσεις στην Κρήτη και στην Ρόδο. Συνεχίζοντας δήλωσε ότι τα παραπάνω είναι κρατικά μυστικά και πρέπει να μείνουν απόρρητα για να μην δημιουργηθεί θέμα με τις άλλες χώρες. Επίσης την ύπαρξη έκθεσης που δείχνει τη δράση του τουρκικού παρακράτους στα ελληνικά δάση επιβεβαίωσε αργότερα και ρεπορτάζ της εφημερίδας «Vatan», επικαλούμενο αναφορά στην έκθεση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κουτλού Σαβάς επί κυβερνήσεων Γιλμάζ «σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα», ειδικότερα εμπρησμούς σε Χίο και Κρήτη.

2) Το πρωί στις 29/6/ του 20 βρισκόμουν στον Σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα επιστρέφοντας με το τραίνο. Κατά τις εννέα ήμουν στην αποβάθρα Ν0 8 και περίμενα την άφιξη το τραίνου. Δίπλα μου διάφοροι συνταξιδιώτες μου από διάφορες χώρες του κόσμου επίσης περίμεναν το τραίνο που θα τους οδηγούσε στον τόπο του προορισμού τους.

Ξαφνικά ένας μελαμψός άντρα γύρω στα εικοσιπέντε με τριάντα άρχισε να φωνάζει σε μια ομάδα άντρων που έρχονταν και ήταν ακόμη στην απέναντι πλευρά, στην είσοδο των αποβάθρων. Σύσσωμη η ομάδα σταμάτησε και κάθισε σε θέση προσοχής για μερικά δευτερόλεπτα. Σαν στρατιωτικός το μυαλό μου πήγε κάποια χρόνια πίσω αντιλαμβανόμενος μια στρατιωτική νοοτροπία-πειθαρχεία. Στην συνέχεια αυτή η ομάδα των πέντε ατόμων πέρασε στο υπόγειο και ήρθε στην αποβάθρα νο 8 όπου συναντήθηκε με τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Τα χαρακτηριστικά τους δήλωναν ανθρώπους της Νότιας Ασίας. Ο άντρας που τους φώναξε, κάτι τους είπε κοφτά και σε αυστηρό τόνο.

Αυτή η ομάδα των πέντε ατόμων σε χαλαρή στρατιωτική στοίχιση ήρθαν και στοιχήθηκαν πίσω μου δίπλα στους άλλους συμπατριώτες τους. Έκανα στην άκρη και τους παρατηρούσα διακριτικά. Δεν μιλούσαν μεταξύ τους μόνο περίμεναν. Εν τω μεταξύ παρατήρησα ότι και οι υπόλοιποι συμπατριώτες τους ηταν σε θέση χαλαρής στρατιωτικής στοίχισης χωρίς να μιλάνε. Ο μόνος που ήταν εκτός στοίχισης ηταν ο άντρας που τους φώναξε πριν από λίγα λεπτά.

Όταν ήρθε το τραίνο όλοι μαζί μπήκαν μέσα χωρίς να πουν την παραμικρή κουβέντα, ούτε μεταξύ τους.

Όταν ξεκίνησε το τραίνο και έγινε ο έλεγχος των εισιτήριων σηκώθηκα να δω τι γίνεται.

Καθόντουσαν όλοι μαζί σε συνεχόμενες θέσεις με μια θέση κενή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα για τον Κορονοϊό. Κάθισα σε μια άδεια θέση κάπου στο πίσω μέρος του βαγονιού και περίμενα. Συνέχισαν να κρατούν την ίδια αθόρυβη στάση. Κοιτούσαν συνέχεια τα κινητά τους και αυτοί που είχα την δυνατότητα να δω κοιτούσαν όλοι χάρτες.

Κατά διαστήματα αυτός που έδειχνε ότι ηταν επικεφαλής σηκωνόταν και με αυστηρό βήμα τους έλεγχε. Επίσης κατά διαστήματα κάποιοι από την ομάδα των πολλών ατόμων σηκώνονταν και πήγαινε κοντά του και κάτι του έλεγε. Αυτός από την έκφραση του σε αυστηρό τόνο έδειχνε ότι συμφωνούσε η διαφωνούσε.

3) Σύμφωνα με το άρθρο του Μανώλη Κωστίδη στην Καθημερινή στις 30-4-2024 οι εφημερίδες Turkiye και Takvin ανέφεραν ότι από τον επόμενο χρόνο το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας στα σχολικά βιβλία εντάσσει για πρώτη φορά την θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας ( Mavi Vatan) Οι παραπάνω εφημερίδες ανέφεραν ότι στην νέα διδακτέα υλη που αποκαλείται «Το διδακτικό σύστημα του αιώνα της Τουρκίας», οι χάρτες και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» θα διδάσκονται στο μάθημα της γεωγραφίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου θα πρέπει να εξηγούνται η «Γαλάζια Πατρίδα» στην όποια θα συμπεριλαμβάνεται η Μαύρη Θάλασσα, η Μεσόγειος θάλασσα των Νησιών (Αιγαίο Πέλαγος), και η θάλασσα του Μαρμαρά.

4) Οι Βασιβουζούκοι ήταν οι άτακτες ορδές που χρησιμοποιούσαν οι Οθωμανοί στις πολεμικές τους επιχειρήσεις καθ όλη την διάρκεια της αυτοκράτορας τους

Η λέξη βασιβουζούκος είναι σύνθετη. Προέρχεται από τη λέξη «μπας» (κεφαλή) και τη λέξη «μποζούκ» (χαλασμένος). Η λέξη σημαίνει επομένως τον «κακοκέφαλο» και χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τον ιδιαίτερα απείθαρχο, τον άγριο, τον θηριώδη.

Οι Οθωμανοί χρησιμοποιούσαν τους βασιβουζούκους για να εξαντλούν τους αντιπάλους τους την ώρα που ξεκουράζονταν ο τακτικός στρατός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης. Όταν ο τακτικός στρατός των Οθωμανών μετά την μάχη αποσύρονταν να ξεκουραστεί αναλάμβαναν δράση οι Βασιβουζούκοι.

Αλαλάζοντας και κατά ορδές μέρα νύχτα σαν τις αράχνες ορμούσαν στα τοίχοι της Κωνσταντινούπολης την ώρα που υπερασπιστές της πόλης είχαν ανάγκη από ξεκούραση. Με αλλα λόγια ο στόχος τους ηταν να εξαντλήσουν τους υπερασπιστές της πόλης. Και όταν την ερχομένη ημέρα το πρωί οι Βασιβουζούκοι αποσύρονταν και ο τακτικός στρατός των Οθωμανών ξεκούραστος ξεκινούσε την μάχη.

Οι Οθωμανοί ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν τους βασιβουζούκους για να κανουν την βρώμικη δουλειά με τους αντιπάλους τους ακόμη και εν καιρό ειρήνης όπως θα δούμε παρακάτω.

5) Στις 26-5-2024 συνελήφθη στην περιφερική του Αιγάλεω ο Τούρκος υπήκοος για εμπρησμό από πρόθεση και κατ εξακολούθηση. Ο Τούρκος υπήκοος μετά την σύλληψη του δεν αρνήθηκε τις πράξης του και δήλωσε ότι ηταν καθηγητής Ανώτερης εκπαίδευσης και γκιουλενιστής. Μετά την απολογία του προφυλακίστηκε.

Ο τότε υπουργός προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας με αφορμή την σύλληψη του Τούρκου υπηκόου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση εγείρει πολλά και σοβαρά ερωτήματα. Υπάρχουν ύποπτα ερωτήματα που πλανώνται στο θέμα των πυρκαγιών στον Έβρο αλλα και στον χώρο της Αττικής πλέων.

Ο παραπάνω τούρκος υπάκουος δεν δήλωσε ότι είναι Τούρκος πράκτορας, δεν δήλωσε πουθενά ότι ανήκει στους Γκρίζους Λύκους αλλα δήλωσε όμως ότι είναι καθηγητής ανώτερης εκπαίδευσης και ότι είναι Γκιουλενιστής. Εδώ βλέπουμε ότι ο συγκεκριμένος τούρκος πολίτης ηταν προετοιμασμένος για τα πάντα. Έκανε καθ’ υποτροπή οτιδήποτε κακό μπορούσε να κάνει στην χώρα μας και όταν συνελήφθη δήλωσε καθηγητής και Γκιουλενιστής για να μην έχει η Τουρκία καμία εμπλοκή στους εμπρησμούς. Αν δήλωνε πράκτορας της Τουρκίας η μέλος των Γκρίζων Λύκων εμπλέκονταν άμεσα η Τουρκία στα εσωτερικά της χώρας μας. Σαν Γκιουλενιστής όχι μόνο απαλλάσσει την Τουρκία από οποιαδήποτε ευθύνη αλλα ρίχνει την ευθύνη των πυρκαγιών σε έναν εχθρό του σημερινού Τουρκικού πολιτικού συστήματος και στοχεύει παράλληλα τον Γκιουλέν στα μάτια του Ελληνικού λαού. Προσωπικά περισσότερο με προβλημάτισε το γεγονός ότι δήλωσε Γκιουλενιστής παρά οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την επεκτατική τακτική της Τουρκίας. Έχουμε να κάνουμε επίσης με την προκλητική τακτική της «Μεγάλης Αλβανίας, της Μεγίστης Βουλγαρίας την «Μακεδονία» που όλοι μαζί εχουν γίνει μια γροθιά στο στομάχι της Ελλάδος.

Φίλες και φίλοι ο πνευματικός εχθρός της Τουρκίας δεν είναι ούτε το Ιράκ ούτε το Ιράν, ούτε, ο Λίβανος, η Συρία κλπ. Ο μεγάλος εχθρός της Τουρκίας και ο κακός της δαίμονας είναι η Ελλάδα. Είναι η αρχαία Ελλάδα, είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, είναι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, είναι το Βυζάντιο. Είναι το Γιουνανιστάν- Yunanistan, είναι ο πανάρχαιος πολιτισμός, είναι η ιστορία, είναι η γλώσσα, είναι η γεωγραφία, είναι τα όσα ήθελαν να εχουν οι Τούρκοι αλλα δεν τα εχουν και τα εχουν οι Έλληνες, είναι όλα τα παραπάνω και αλλα τόσα μαζεμένα σε μια γροθιά. Η Τουρκιά μπορεί να υποτάξει όλη την Μέση ανατολή αλλα ποτέ δεν θα της είναι αρκετό αν δεν υποτάξει το Yunanistan για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.

Η Τουρκία για να καταφέρει την ανάκτηση των χαμένων εδαφών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έχει θέσει πολλούς στόχους με πάρα πολλούς τρόπους. Ο ένας από τους στόχους τους είναι η Γαλάζια Πατρίδα, ένας από τους τρόπους για να αποκτήσουν τους στόχους τους είναι οι Βασιβουζούκοι που ένα ζωντανό παραδείγματα το βλέπουμε στην παράγραφο 2.

Στην παράγραφο 2 δεν ξέρω ποιος ηταν ο προορισμός τους η ο σκοπός όλων αυτών των ανθρώπων τους αλλα μου δόθηκε η εντύπωση ότι αυτοί οι άνθρωποι εχουν υποστεί ιδική εκπαίδευση στην Τουρκία και εχουν συγκεκριμένο προορισμό και στόχο. Ένας προορισμός ο οποίος είναι μέσα στο άμεσο μέλλον και μέσα στο πρόγραμμα δολιοφθοράς όλων αυτών που το σχεδίασαν. Θέλω να πω πως σήμερα είναι στον προορισμό τους, δουλεύουν σαν εργάτες, είναι φιλήσυχοι και πιθανόν πολύ από αυτούς εχουν κάνει οικογένειες. Όταν όμως δοθεί τα σύνθημα θα κανουν αυτό που εκπαιδεύτηκαν να κανουν.

Ίσως όλα τα παραπάνω να μην σημαίνουν τίποτα. Ίσως να είναι μια ομάδα εργαζομένων με ιδιαίτερα αυστηρό ομαδάρχη που η νοοτροπία του να πλησίαζε τα όρια της στρατιωτικής πειθαρχίας. Ίσως να είναι δικά μου επαγγελματικά κατάλοιπα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε.

Επίσης σύμφωνα με το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας της Τουρκίας «Γαλάζιας Πατρίδας» (παράγραφος 3 ) σε μερικές δεκαετίες μορφωμένοι τούρκοι πολίτες θα έρχονται στην χώρα μας σαν τουρίστες ή σαν φίλοι, θα κανουν τις εκδρομές τους στην ελληνική φύση και σαν τίμιοι και υπεύθυνοι Τούρκοι πατριώτες θα κανουν οτιδήποτε κρίνουν σωστό για να φέρουν σε δύσκολη θέση την Ελλάδα.. Δηλαδή θα θεωρούν χρέος τους να καταστρέψουν οτιδήποτε ελληνικό που εμπεριέχετε στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και είναι υπό Τουρκική διεκδίκηση.

Εύχομαι μόνο να μην είναι αληθές αυτό το ακραίο σενάριο που μπήκε στην σκέψη μου, γιατί αν είναι αλήθεια τότε δεν μας έχουν πιάσει μόνο στον ύπνο, αλλά δεν θα προλάβουμε να ξυπνήσουμε καν.

Αν όμως ισχύουν όλα τα παραπάνω τότε σημαίνει ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση η οποία είναι οργανωμένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πιθανόν αυτή την στιγμή υπάρχουν στην χώρα μας κάποιες χιλιάδες εκπαιδευμένοι Βασιβουζούκοι με σκοπό να σπείρουν τον όλεθρο και την καταστροφή όταν έρθει η ώρα.

Θα αναφέρω μόνο ένα ερώτημα. Φαντάζεστε τι έχει να γίνει στο εσωτερικό της χώρας σε μια πιθανή Ελληνοτουρκική σύρραξη με κάποιες χιλιάδες οργανωμένους και εκπαιδευμένους ισλαμιστές πίσω από το ελληνοτουρκικό μέτωπο;

Οψόμεθα