ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ : Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ EΝΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΛΑΜΙΑΣ ΤΟ 1911
Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος.
Αριθ.37
Το Δημοτικόν Συμβούλον Λαμιέων, συγκείμενον εκ των μελών του Ιωάννου Στουγιάννη, προεδρεύοντος, Ιωαν, Γεωργιάδου, Δημ. Χρηστίδου, Ν. Χονδροπούλου, Δ. Μαχαιρά, Π. Πετροπούλου, Γεωρ. Τριανταφύλλου, Κ. Καϊλάνη, Καραστάθη, Γεωρ. Μιχαλοπούλου, Κ. Κρόκου.
Συνελθόν εις συνεδρίασιν εν τω Δημοτικώ καταστήματι, σήμερον την 17 του μηνός Μαϊου του 1911, κατά πρόσκλησιν και υπό την προεδρίαν του Δημοτικού Συμβούλου Ιωάννου Στουγιάννη, παρόντος και του κ. Δημάρχου Λαμιέων Σ.Κ. Τράκα, ίνα συσκεφθή και αποφανθή επί του εξής αντικειμένου.
Ακούσαν του κ. Δημάρχου εκθέσαντος ότι κατά το από 9η Οκτωβρίου π. έτους 1910 Β. Διατάγατος, δι ου ετέθη εν εφαρμογή εν μέρει ο Νόμος Γ.Φ.Ι Της 6ης Μαρτίου 1910 περί ενοριών, δέον το Συμβούλιον λαμβάνον υπ’ όψιν του το αρθρ. 14 του ειρημένου Β. Διατάγματος, προβεί καθ’ ο έχει υποχρέωσιν εις την διαίρεσιν των ενοριών της πόλεως Λαμίας και κανονίση ταύτας εις επτά όσοι είναι και οι ιερείς των ενταύθα ενοριακών Ναών, ήτοι Αγίου Νικολάου, Παναγίας Δεσποίνης και Αγίων Θεοδώρων.
Λαβόν υπ’ όψιν τον διαληφθέντα Νόμον το προς εκτέλεσιν εκδοθέν από 29 Οκωβρίου 1910 Διάταγμα, την υπ’ αριθ. 2503 διαταγήν του κ. Νομάρχου Φθιώτιδος και Φωκίδος, και την πρότασιν του κ. Δημάρχου Λαμιέων, θεορόν ότι πρέπει να εφαρμοσθή και εν τη πόλει Λαμίας ο Νόμος περί ενοριών, και
Σ κ ε φ θ έ ν
Ότι κατά την ενεργηθείσαν απογραφήν την εν τη πόλει Λαμίας Οικογενειών, επροτάθει ότι η πόλις άπασα περιλαμβάνει εν όλω οικογενείας χιλίας επτακοσίας τριάκοντα πέντε, (1735) αίτινες δέον να κατανεμεθώσιν εις επτά ενορίας , όσοι είναι και οι ιερείς των ενταύθα τριών ενοριακών Ναών, Αγίου Νικολάου, Παναγίας Δέσποίνης, Αγίων Θεοδώρων.
Α π ο φ α ί ν ε τ α ι ο μ ο φ ώ ν ω ς
Διαιρεί την πόλιν Λαμίας εις επτά ενορίας ως εξής: η ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, υποδιαιρείται εις τρείς όσοι είναι και οι ιερείς του Ναού τούτου, και η μέν πρώτη ενορία άρχεται από τας οικίας Γεωργίου Τσάγκα, ακολουθεί την οδόν Κολωνακίου μέχρι της Πλατείας της Ελευθερίας και δια ταύτης ανέρχεται εις την οδόν Διάκου και καταλήγει εις την Πλατείαν Διάκου και εκ ταύτης ανέρχεται εις την οδόν Αχιλλέως ην ακολουθεί και προχωρεί μέχρι της οδού Έσλιν και μέχρι του υδρομύλου Αγαθοκλέους και Μυλαυλάκου και οικίαν Γ. Τσάγκα, όθεν ήρξατο περιλαμβάνουσα οικογενείας 255 εν όλω
Η δε Δευτέρα άρχεται από της Πλατείας Ελευθερίας, ακολουθεί την Διάκου και δια της Πλατείας Διάκου ανέρχεται εις την οδόν Αχιλλέως ην ακολουθεί και φτάνει εις την οδόν Έσλιν και κάτωθι του υδρομύλου Αγαθοκλέους και των Μύλων, την οδόν Καρπενησίου, Σιδηροδρομικήν γραμμήν, έξωθεν οικίας Γ. Μανδυλά εις οδόν Καρπενησίου, και εκ ταύτης ανέρχεται την οδόν δια του παντοπωλείου Θωμά Σπανού φτάνει εις το Πανδοχείον Δ. Καραγιαννοπούλου και δια της Σιταγοράς εις εργαστήριον Δ. Αλεξανδρή, ακολουθεί την οδόν μέχρι Στυλίδος, καφενείον Καραστάθη και διά της Πλατείας Λαού και της Ελευθερίας, περιλαμβάνουσα οικογενείας 210, και η Τρίτη άρχεται από οικίας Β. Σπανωστάθη όριον Αγίων Θεοδώρων, κατέρχεται την οδόν Αμαλίας και οδόν Φυλακών , Κόμματος, οικίαν Λιόντου, Σ. Παπαδογιώργου και διά της νέας οδού εις Σταύλον Σταυρ. Χαραλαμποπούλου, Σιδ. γραμμήν , οικίαν Μανδυλά … εις την Πλατείαν εβδομαδιαίας αγοράς (Σιταγορά) Αλαταποθήκην , παλαιόν Φαρμακείον Δράκου, ακολουθεί την οδόν εις καφενείον Κακαβά, οδόν Στυλίδος δια της Πλατείας Λαού… όπου καταλήγει. Περιλαμάνουσα οικογενείας 222.
Η Ενορία των Αγίων Θεοδώρων διαιρείται εις δύο ενορίας, όσοι και οι ιερείς του Ναού τούτου, και η μεν πρώτη ενορία άρχεται από της οικίας Γ. Κρανάκη, διά της οδού φυλακων εις οδόν Κόμματος, οικίαν Φ. Λιόντου, Παπαδογιώργου, Κόντου, Σιδ. γραμμήν και οδόν Ιμίρμπεης, Μακρυναίου, οδόν Ησαϊου, οικίαν Μαρίας Ψαρά, άνωθεν εις Αφανόν Δομοκού …περιλαμβάνουσα οικογενείας διακοσίας εβδομήκοντα τέσσαρας, αριθ. 274. Η δε Δευτέρα άρχεται από της οικίας Μαργιόλη και δια της οδού Αμαλίας , Ιμίρμπεης και Σιδ. γραμμής, περιτοίχισμα Στρατού, οδόν Στυλίδος εις Αφανόν… και από Ναόν Αγ. Θεοδώρων εις οδόν Εκκλησιών… Αγίου Γεωργίου, κάτωθι Φρουρίου, περιλαμβάνουσα οικογενείας διακ0σίας πεντήκοντα επτά, 257.
Η Ενορία της παναγίας Δεσποίνης διαιρείται εις δύο ενορίας, όσοι είναι και οι ιερείς του Ναού τούτου, και η μεν πρώτη άρχεται από της οικίας Ευθυμίου, οδόν Κολονακίου, Πλατείαν Ελευθερίας , Υψηλάντου … Αχιλλέως μέχρι Υψηλάντου, η δε Δευτέρα άρχεται από του Ναού Ευαγγελιστρίας εις Πλατείαν Ελευθερίας κάτωθι εις Πλατείαν Λαού , Αγίου Μηνά, Νέαν Σφαίραν, Υψηλάντου, Αχιλλέως, καταλήγει εις Ναόν Ευαγγελιστρίας, περιλαμβάνουσα οικίας διακοσίας πεντήκοντα πέντε, 255. Και ανατίθησει τα περαιτέρω τω κ, Δημάρχω .
Εγένετο και εξεδόθη εν Λαμία την 17ην Μαίου 1911.
Γ.Α.Κ. Νομού Φθιώτιδος-Πρακτικά Αποφάσεων του Δήμου.
1. Η οδός Αχιλλέως είναι μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες οδούς τις Λαμίας. Άρχιζε από την περιοχή του των Πηγαδουλίων και του Εξωχικού Κέντρου «Η Άνοιξης» και έφτανε μέχρι τη Μάρκου Μπότσαρη. Σήμερα αρχίζει από τη Δυοβουνιώτου και φτάνει μέχρι τη Σιδ. Γραμμή. Το όνομα της δόθηκε το έτος 1858. (Δημ. Θ. Νάτσιος)
2. Η οδός Κολωνακίου, ήταν η προέκταση της Σκληβανιώτου από την Κοραή και έφτανε στο Μυλαύλακο. Κολωνάκι, ονομαζόταν η συνοικία γύρω από τον Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα.
3. Πλατεία της Εβδομαδιαίας Αγοράς είναι η Πλατεία Πάρκου.
4. Το Πανδοχείον της Καραγιαννοπούλου βρισκόταν εκεί όπου σήμερα το ΜY MARKET. Ήταν Χάνι—ταβέρνα-και για στάβλισμα των αλόγων. Ανήκε στην οικογένεια Τακτικού.
5. Ο Ι.Ν. του Αγίου Μηνά, βρίσκεται στη νότια πλευρά της Ακρολαμίας, πλησίον του Ι.Ν. της Παναγίας Δέσποινας, της οποίας είναι εξωκκλήσι. Αναφέρεται από τις αρχές του 18ου αιώνα (1711). «Δημήτριος Θ. Νάτσιος»
6. Αφανός, είναι οι απολύξεις της Όρθρυος, στην ανατολική πλευρά του Κάστρου. Περιοχή όπου οι Λαμιώτες διασκέδαζαν την Κθαθαρά Δευτέρα, και πετούσαν το χαρταετό.
7. Άγιος Γεώργιος είναι ο Ι.Ν στη συνοικία των Αγίων Θεοδώρων, το παλιό της όνομα Σλάμ Μαχαλάς. ( Σλάμ λατινική λέξη που σημαίνει φτωχός, ταλαίπωρος, και μαχαλάς λέξη τούρκικη που σημαίνει συνοικία. Μετονομάσθηκε το έτος 1955.
8. Οι φυλακές βρισκόταν εκεί όπου σήμερα είναι το Ταχυδρομείο.
H Λαμία της δεκαετίας του ’30. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείο Μπενάκη, 1ριθ. 34955.