Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Tα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) συστήματα, η Ουκρανία και άλλα δαιμόνια

Γράφει η Αγγελική Τριανταφύλλου
Αρχιτέκτονας, Ομότιμο μέλος ΤΕΕ

 

Με άλλα λόγια, όταν η οικονομική επιστήμη συναντά την ενέργεια, και μόνο αυτή.
Άκουσα τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκη, οικονομολόγο, όχι μηχανικό, απόφοιτο του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, να διευκρινίζει ότι ο καύσωνας ρίχνει την απόδοση των Φ/Β συστημάτων, ενός από τους 2 πυλώνες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) – ο άλλος οι Ανεμογεννήτριες, που «κόβουν» την λειτουργία τους μετά τα 6-7 μποφόρ άνεμο, αυτό δεν χρειάστηκε να αναφερθεί στην παρούσα φάση.
Δεν είμαι εξειδικευμένη μηχανικός, απλή ενεργειακή επιθεωρήτρια υπήρξα μέχρι την συνταξιοδότηση μου, το διευκρινίζω εξ αρχής και ζητώ συγνώμη για τις όποιες αστοχίες στις παρατηρήσεις για το θέμα της παραγωγής και διάθεσης ενέργειας από τα Φ/Β συστήματα.
Ανέτρεξα στο ογκώδες Εκπαιδευτικό Υλικό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, στο κεφ. «Ενεργειακή συμπεριφορά Φ/Β με μεταβαλλόμενες Εξωτερικές Συνθήκες» (σελ. 213), έκδοση του 2012, όπου στη σελ. 216 αναφέρεται σαφώς ότι: «Τελικά η αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του Φ/Β στοιχείου επηρεάζει αρνητικά την αποδιδόμενη μέγιστη ισχύ (Ν/ max). Σχήμα 3.8
Αυτός είναι και ο λόγος κατά τον κ. Υπουργό, που έχουμε έλλειμμα ενέργειας αυτές τις μέρες, παρά τις συστοιχίες Φ/Β που βόσκουν στα χωράφια μας, και είμαστε υποχρεωμένοι, σύμφωνα με τις Ευρωπaϊκές Συμβάσεις μας να πληρώνουμε ακριβά στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας την εισαγόμενη ενέργεια για τις αυξημένες ανάγκες μας.
Εμείς, παρά το έλλειμμα στην τροφοδότηση του δικτύου μας για τις δικές μας ανάγκες (ο λιγνίτης δεν παίζει... το χρηματιστήριο ρύπων καραδοκεί, μόνο για μας), τροφοδοτούμε και την Ουκρανία, που οι Ρώσοι κατέστρεψαν τα δικά της εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, πληροφορούμαστε – και έχουν κι αυτοί καύσωνα. Καθώς και την Βουλγαρία, που κάνει εργασίες συντήρησης στο εργοστάσιο Κοζλοντούι αυτές τις μέρες. Νομίζω αναφέρθηκε και η Ρουμανία στο μείγμα χωρών, που αγοράζουν από μας υποχρεωτικά ηλεκτρικό ρεύμα, έτσι επιτάσσει η Ευρωπαϊκή ένωση για την αφεντιά μας.
Είναι αυτό που λέει ο σοφός λαός: «Χάρη στον έναν, χάρη στον άλλον, κανένα παιδί με τον άντρα μου».
Θα περίμενα από το Τεχνικό Επιμελητήριο, τον θεσμοθετημένο τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας, κάποιους πιο ειδικούς εμού μηχανικούς, ίσως και καθηγητές μας στις σπουδές μας στα πολυτεχνεία, να πουν 2 λέξεις σχετικές με το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας κι αν το γνώριζαν και δεν αντέδρασαν, τουλάχιστον επίσημα, όταν καταργήθηκε ο λιγνίτης σαν καύσιμο στα εργοστάσια της ΔΕΗ και επιβλήθηκε το τέλος για την εγκατάσταση ΑΠΕ στους λογαριασμούς μας.
Επειδή «Απλά γαρ εστί της αληθείας έπη» κατά τον Αισχύλο (Όπλων κρίσις).
Καιρός να το πράξουν τώρα, να βεβαιωθούμε ότι σκεφτόμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

Λαμία 18.7.2024

Φωτογραφίες