Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στην Κύπρο για τη θλιβερή επέτειο οι πολιτικοί αρχηγοί – Συναντήσεις για Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Στην Κύπρο για τη θλιβερή επέτειο οι πολιτικοί αρχηγοί – Συναντήσεις για Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Στην Κύπρο μεταφέρεται το πολιτικό σκηνικό, με τους πολιτικούς αρχηγούς να παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις μνήμης για τη θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης θα πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες της Κύπρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκεται ήδη από χθες στο νησί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μετέβη σήμερα, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται αύριο στην Κύπρο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνάντησε χθες την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, σε έντονο κλίμα συγκίνησης, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, καθώς όπως ανέφερε η διοίκηση της οργάνωσης ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας πολιτικός επισκέφθηκε την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανέφερε ότι το ζήτημα των αγνοουμένων θα πρέπει να αποτελέσει τμήμα των ευρύτερων σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, υπό την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύθηκε για την προώθηση του ζητήματος των αγνοουμένων και στη Βουλή των Ελλήνων.

Αναμένεται να παρευρεθεί στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Αγνοούμενους στο Πανόραμα Αγνοουμένων στον Κόρνο, στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, καθώς και στο Συνοδικό Συλλείτουργο και Μνημόσυνο πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και δέηση υπέρ της απελευθερώσεως της Κύπρου, της επιστροφής των προσφύγων και της ανευρέσεως των αγνοουμένων, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεώργιου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά, προσωρινό Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας. Παράλληλα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα καταθέσει στεφάνι στο στρατόπεδο «Αντιστρατήγου Σωτήριου Σταυριανάκου» κατά την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της ΕΛΔΥΚ.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση

Σήμερα, ο Στέφανος Κασσελάκης θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Παράλληλα, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, Γεώργιο και τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλειο Πάλμα, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου και τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Κασσελάκη – Πάλμα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα πραγματοποιήσει επίσης συναντήσεις με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, Μαρτκές Βαχτεσιάν, Γιαννάκη Μούσα και Αντωνέλλα Μαντοβάνη.

Σημειώνεται ότι τον Στέφανο Κασσελάκη συνοδεύουν ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, η βουλεύτρια και τομεάρχισσα Εξωτερικών, Ρένα Δούρου και ο διπλωματικός σύμβουλος Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Πολλαπλές συναντήσεις για τον Ανδρουλάκη

Γεμάτο πρόγραμμα έχει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στην Κύπρο, όπου μετέβη από σήμερα Παρασκευή.

Στις 09:30 βρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της ΕΛΔΥΚ, ενώ στις 11:15 θα συναντήσει τον πρόεδρο της της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στις 12:00 θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα, ενώ στις 13:00 θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κ.κ. Γεώργιο. Στις 14:00 θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου και στις 15:45 με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου.

Στις 16:15 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Νικόλα Παπαδόπουλο, στις 18:00 με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ), Μάριο Καρογιάν, στις 18:45 με τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργο Περδίκη και στις 19:30 με τον πρόεδρο του ΕΔΕΚ Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Το Σάββατο, στις 08:00, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 10:00 θα βρεθεί στο συνοδικό συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά και στις 20:30 στην εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συνοδεύεται από τον υπεύθυνο ΚΤΕ Εξωτερικών Δημήτρη Μάντζο και τον υπεύθυνο ΚΤΕ Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Μπιάγκη.

Το Σάββατο ο Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Γεραπετρίτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο Σάββατο στην Κύπρο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστουδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο, για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR