Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

εξ...άρσεις!!!

Οι μπλε, πράσινοι και καφέ κάδοι απορριμμάτων!

 

@ Η παραγωγή και διαχείριση των απορριμμάτων μοιάζει καταπληκτικά με την παραγωγή και διαχείριση του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως στο ρεύμα έχουμε πράσινα, μπλε και κίτρινα τιμολόγια, έτσι και στα σκουπίδια έχουμε μπλε, πράσινους και καφέ κάδους απορριμμάτων. 

Τώρα ένας πολίτης που έχει απορίες θα μπορούσε να ρωτήσει: Μα γιατί υπάρχουν οι χρωματιστοί κάδοι και τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος; Μια απλοϊκή απάντηση είναι για να μας μπερδεύουν περισσότερο και στο τέλος να χάνουμε και το λογαριασμό!





Οι ειδικοί βέβαια που ασχολούνται επισταμένως με τα θέματα αυτά έχουν άλλη άποψη περισσότερο τεχνοκρατική και επιστημονική. Με τη διαφορά ότι με τις αναλύσεις που κάνουν στο τέλος μπερδεύονται και οι ίδιοι με αποτέλεσμα στο πρόβλημα των σκουπιδιών οι λύσεις να μην είναι καθόλου εύκολες.

Για παράδειγμα αν προκύπτει ένα συμπέρασμα από τη συνάντηση των Δημάρχων της Φθιώτιδας με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος για το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων, και των Δημάρχων της Εύβοιας με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκη είναι ότι τα τελευταία χρόνια στο θέμα αυτό βάζουμε στόχους, ανεβάζοντας πάντα ψηλότερα τον πήχυ, μόνο και μόνο για να τον περνούμε στο τέλος από κάτω!

Το μεγάλο στοίχημα αυτή τη φορά, είναι η κατασκευή των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Χαλκίδα και τη Λαμία και αν αυτά τα έργα θα γίνουν με δημόσια χρηματοδότηση ή με ΣΔΙΤ που κανένας δεν θέλει εκτός από τον γενικό γραμματέα τον κ. Γραφάκο. Ενημερώνοντας σε πλείστες όσες συναντήσεις τους Δημάρχους για το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος,δεν παραλείπει να τους θυμίζει ότι το σχέδιο στηρίζεται στην αρχή ''ο ρυπαίνων πληρώνει''. Αυτή η αρχή ''κοσμεί'' όλα τα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας, αλλά στην πράξη παραμένει ένα νεκρό γράμμα!

Ήρθε όμως τώρα η ώρα για να σταλεί ο λογαριασμός για τους Δήμους εκείνους που έχουν μείνει πίσω στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και δεν έχουν προχωρήσει τα έργα ούτε έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο στο θέμα της ανακύκλωσης.

Χάσαμε χρόνο τρέχοντας σε αναρμόδιους υπουργούς για να πάρουμε φρούδες υποσχέσεις και δεσμεύσεις περί δημόσιας χρηματοδότησης των έργων και τώρα είμαστε στο και πέντε. Το να κάνουν όμως οι πολιτικοί τους... ζωγράφους δεν νομίζω ότι λύνουν και τα προβλήματα στον τομέα της καθαριότητας.


Χρ. Α.

 

Δημόσια χρηματοδότηση: Ένας άπιαστος στόχος;

 

 @ Ας δούμε όμως που βρισκόμαστε  σήμερα; Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ότι μέχρι το 2030 θα ανακυκλώσει (ανακυκλώσιμα και  οργανικά) ποσοστό 60%. Δηλαδή θα εκτρέψει από την ταφή το 60%. Αυτό έχει δεσμευτεί να το πιάσει με τη λεγόμενη προδιαλογή στη πηγή, δηλαδή αναπτύσσοντας στα νοικοκυριά μαζί με το μπλε κάδο και άλλους κάδους για χαρτί - χαρτόνι, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί  δηλαδή έναν καφέ κάδο.

Τώρα αν στη γειτονιά που ζείτε, είδατε κάτι που να μοιάζει με αυτό το σχέδιο παρακαλώ να  μας τηλεφωνήσετε να το μάθουμε κι εμείς.  

Πάμε παρακάτω. Το υπόλοιπο 40% που αφορά τα σύμμεικτα απορρίμματα, η Ελλάδα θα τα μαζεύει με τον πράσινο κάδο.





Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού η Ελλάδα δεσμεύεται να κάνει προδιαλογή μόνο το 60%,  χρηματοδοτεί μέσω του ΕΣΠΑ 2021 - 2027 το 60%. Το υπόλοιπο 40% που δεν κάνει προδιαλογή και τα συγκεντρώνει με τον πράσινο κάδο, δεν το χρηματοδοτεί.

 Για αυτόν τον λόγο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος  στη συνάντηση με τους Δημάρχους του ΦοΔΣΑ στη Θήβα είπε ότι η χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ θα είναι 60% και το υπόλοιπο 40% θα πρέπει να γίνει με ΣΔΙΤ.

Η πρόταση που κατέθεσε ο ΦοΔΣΑ  είναι ότι εάν αναπτύξουμε πλήρως τη προδιαλογή στη πηγή, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει πολύ περισσότερο από το 60%.

Η πρόταση του ΦοΔΣΑ στηρίζεται στην πολύ απλή λογική η οποία έχει τα παρακάτω στοιχεία.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) ο πράσινος κάδος, δηλαδή τα σύμμεικτα απορρίμματα αποτελούνται από ανακυκλώσιμα και οργανικά  και μόνο το 1,9% από λοιπά απορρίμματα.

Το λέει και η λέξη, ο πράσινος κάδος περιέχει σύμμεικτα, δηλαδή ανακατεμένα απορρίμματα, τα οποία σιγά - σιγά θα πρέπει να ξεχωρίζουμε και να τα τοποθετούμε στον μπλε (ανακυκλώσιμα) και τον καφέ κάδο (οργανικά).

Η πρόταση του ΦοΔΣΑ πάει  κατευθείαν στους διαχωρισμένους κάδους ''μπλε'' και  ''καφέ'' και όχι ''πράσινο'' γιατί πιστεύουν  ότι με αυτόν τον τρόπο πιο εύκολα οι πολίτες θα προσαρμοστούν και θα υπάρξουν  καλύτερα  αποτελέσματα, από το να μάθουν σιγά - σιγά να ξεχωρίζουν αυτά που είναι για τον  μπλε και καφέ κάδο.

Όλοι οι κάδοι θα περνάνε από τη διαλογή στη ΜΕΑ και τα απορρίμματα  θα διαχωρίζονται.

Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν οι άνθρωποι του ΦοΔΣΑ  μπορούν να πάρουν δημόσια χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Η πρόταση αυτή πέρασε ομόφωνα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ, που συενδρίασε στις 12/06/2024.  

Είναι όμως αποφασισμένοι οι Δήμαρχοι να διεκδικήσουν την χρηματοδότηση αυτής της πρότασης που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ;

 

 

    

 

Απόψεις

Οι μπλε, πράσινοι και καφέ κάδοι απορριμμάτων! @ Η παραγωγή και διαχείριση των απορριμμάτων μοιάζει καταπληκτικά με την παραγωγή και διαχείριση του ηλεκτρικού...
randomness