Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ερώτηση στην Κομισιόν για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Δ. Τσιόδρας

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητά να πληροφορηθεί τις ενέργειές της για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και συγκεκριμένα το τι προτίθεται να πράξει για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της ασφάλειας των αποθεμάτων νερού, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Δημήτρης Τσιόδρας.

Επιπλέον, ρωτά και το «εάν τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι αρκετά για τις απαιτούμενες επενδυτικές ανάγκες για την παροχή νερού, αλλά και τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων έρευνας κι ανάπτυξης νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Όπως, διαπιστωτικά, αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, «ο συνδυασμός αυξημένων θερμοκρασιών, έντονης ξηρασίας και μειωμένων βροχοπτώσεων έχει οδηγήσει σε ελλείψεις νερού, με σημαντικές συνέπειες για αστικά κέντρα, αγροτικές περιοχές και νησιά», ενώ, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, «περίπου το 20% της επικράτειας της Ευρώπης και το 30% του πληθυσμού αντιμετωπίζουν σοβαρή πίεση ή έλλειψη υδάτινων πόρων» και «το οικονομικό κόστος εκτιμάται σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως».

«Αυτό καθιστά αδήριτη την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση, η οποία να περιλαμβάνει το σύνολο των υδάτινων πόρων, την προστασία οικοσυστημάτων, ανθρώπινη κατανάλωση, γεωργία, βιομηχανία και τουρισμό», υπογραμμίζει στην ερώτησή του ο κ. Τσιόδρας.

Για τους λόγους αυτούς, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «τι προτίθεται να κάνει για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της ασφάλειας των αποθεμάτων νερού» και εάν «είναι τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία αρκετά για τις απαιτούμενες επενδυτικές ανάγκες για την παροχή νερού αλλά και τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων έρευνας κι ανάπτυξης νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Γράφει η Σοφία Προβοπούλου Η χώρα μας, αλλά και όλη η Ευρώπη, έχει αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις την τελευταία δεκαπενταετία. Η οικονομική κρίση, η υγειονομική, η...