Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Πυρ ομαδόν» στην κυβέρνηση για το εργατικό δυστύχημα στην Σαλαμίνα – Τι καταγγέλλουν τα κόμματα

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ κατηγορούν την κυβέρνηση για ανυπαρξία ελέγχων και αντεργατικές πολιτικές, που οδηγούν σε εργατικά δυστυχήματα όπως αυτό στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας

Την κυβέρνηση κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή το εργατικό δυστύχημα στην Σαλαμίνα, κατά το οποίο ένας 63χρονος έχασε τη ζωή του και ένας 22χρονος τραυματίσθηκε ενώ και οι δύο εργάζονταν σε ιδιωτικό συνεργείο που έκανε εργασίες σε ταχύπλοο στα ναυπηγεία της περιοχής.

«Απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης, απαιτούμε δικαιοσύνη, ασφάλεια και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», τονίζουν οι τομεάρχες Εργασίας και Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος και Νίνα Κασιμάτη αντίστοιχα.

«Βολές» στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για τις εργατικές πολιτικές και την ανυπαρξία ελέγχων στους χώρους εργασίας

Όπως σημειώνουν, «συγκλονισμένοι παρακολουθούμε σχεδόν καθημερινά να λαμβάνει χώρα ένα εργατικό ατύχημα ή δυστύχημα με θύματα εργαζόμενους, που αναγκάζονται να δουλεύουν σε επικίνδυνες συνθήκες, εντατικό πλαίσιο και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Σήμερα, στην ματωμένη λίστα προστέθηκε ένας νεκρός ακόμη ναυτεργάτης στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας καθώς και ένας τραυματίας συνάδελφός του, την ώρα που βρίσκονταν πάνω σε πλοίο κάνοντας εργασίες».

«Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία δεν μπορούν να γυρίζουν αλλού το βλέμμα, ούτε να υποβαθμίζουν άλλο την σοβαρότητα της κατάστασης, προφασιζόμενοι διαφορές στους αριθμούς των νεκρών. Οι νεκροί εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι που παίζουν κορώνα- γράμματα την σωματική τους ακεραιότητα για τα κέρδη των λίγων, δεν μπορούν να περιμένουν για δικαίωση και προστασία», υπογραμμίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εργαζόμενοι εκτεθειμένοι στην εργασιακή ζούγκλα της ΝΔ»

Ζητούν «την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών ελέγχου, όπως το ΣΕΠΕ και τα αντίστοιχα μικτά κλιμάκια σε χώρους της ναυτιλίας, περιοδικούς και τακτικούς ελέγχους ασφαλείας σε επιχειρήσεις – βιομηχανίες που απασχολούν εργατικό δυναμικό σε χειρωνακτικές εργασίες, την παρέμβαση της μέχρι τώρα ανύπαρκτης Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας, ειδικά στους χώρους των υπεργολαβιών, όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε επισφαλείς και άθλιες συνθήκες εργασίας, τις περισσότερες φορές με ελλιπή μέτρα ασφαλείας,  άμεση δημοσίευση των ελέγχων που διενεργούνται στις επιχειρήσεις, μετά το εργατικό δυστύχημα/ατύχημα, καθώς και των αντίστοιχων προστίμων που επιβάλλονται. Και τέλος», σημειώνουν χαρακτηριστικά, «ζητάμε σεβασμό στις οικογένειες των νεκρών και εφαρμογή ενός άμεσου πλαισίου στήριξης, στην μνήμη των δικών τους ανθρώπων».

Υποστηρίζουν, επίσης, πως «η κυβέρνηση έχει απορρυθμίσει πλήρως το πλαίσιο εργασίας και προστασίας των εργαζομένων: έχει αντικαταστήσει τις συλλογικές συμβάσεις με τις ατομικές, και προωθεί τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς να ενδιαφέρεται για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Κλείνει τα μάτια στους εργολάβους, αφήνοντάς τους χωρίς πλαίσιο ελέγχου και επιβολής κανόνων, θρέφοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία. Άλλαξε το πλαίσιο με το οποίο λειτουργούσε η ιατρική στην εργασία. Αργεί να ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την προστασία της υγείας στην εργασία. Αποδυνάμωσε το ΣΕΠΕ και ακρωτηρίασε κάθε άλλο μηχανισμό ελέγχου».

«Στο όνομα κάθε εργαζόμενου που είναι εκτεθειμένος στην εργασιακή ζούγκλα της ΝΔ, απαιτούμε δικαιοσύνη, ασφάλεια, αξιοπρεπείς μισθούς και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ: Μέχρι πού θα φτάσει η αδιαφορία της Κυβέρνησης;

Για συνεχή απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών, αρμοδίων για τον έλεγχο και την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων, κατηγορεί την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, με δήλωση του Γιώργου Μουλκιώτη, υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος, σχετικά με το θανατηφόρο ατύχημα στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας

«Άλλο ένα εργατικό ατύχημα, με αποτέλεσμα τον θάνατο μεταλλεργάτη στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, προστέθηκε στη μεγάλη λίστα των τραγωδιών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη», σημειώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Και τονίζει πως «το σημερινό συμβάν, έρχεται ως αποτέλεσμα της συνεχούς απαξίωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, αρμοδίων για τον έλεγχο και την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων», κάνοντας λόγο για «πλήρη ασυδοσία της εργοδοσίας».

«Μέχρι πού θα φτάσει η αδιαφορία της κυβέρνησης; Τι άλλο τραγικό χρειάζεται να συμβεί; Ζητούμε την κατεπείγουσα διερεύνηση των συνθηκών του τραγικού ατυχήματος, γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων και απόδοση ευθυνών», αναφέρει καταληκτικά.

ΚΚΕ: Ένα έγκλημα που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης

Για νέο «εργοδοτικό έγκλημα», που σημειώθηκε σήμερα στα Ναυπηγεία του Κόρου στη Σαλαμίνα, κάνει λόγο το ΚΚΕ, τονίζοντας πως «δίκαια προκαλεί οργή και θυμό στους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευή, στο σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού της Αττικής».

«Ένας ακόμη εργάτης έπεσε νεκρός, και ένας τραυματίστηκε εξαιτίας της πλήρης απουσίας μέτρων ασφάλειας και υγείας στο σημείο που εργάζονταν, κατά τη διάρκεια επισκευής του πλοίου ‘Jumpo Jet’. Ένα έγκλημα που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης, της ιδιοκτησίας του Ναυπηγείου, του εφοπλιστικού κεφαλαίου και του εργολάβου, που όλοι μαζί θεωρούν κόστος τα μέτρα ασφάλειας και υγείας και αφήνουν τις ζωές των εργαζομένων εκτεθειμένες στον κίνδυνο για να συνεχίζεται η δική τους κερδοφορία», υπογραμμίζει ο Περισσός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ας αφήσουν λοιπόν και τα εκ των υστέρων κροκοδείλια δάκρυα και το απαίσιο και επαναλαμβανόμενο παιχνίδι με το ‘μπαλάκι των ευθυνών’».

Όπως αναφέρει, «οι χώροι δουλειάς με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε παγίδες θανάτου. Ιδιαίτερα στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής, τα περιστατικά είναι πολλά. Το σημερινό τραγικό περιστατικό είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα θανατηφόρων και μη εργοδοτικών εγκλημάτων, όπως αυτό που είχαμε πρόσφατα στη Χαλκίδα, αλλά και στην Ελευσίνα, στη Ζώνη του Περάματος, και αλλού».

«Το ‘να είναι ο τελευταίος’ δεν μπορεί να είναι ευχή»

Και προσθέτει πως «αποδεικνύεται ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής, που τα τελευταία χρόνια πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση, στηρίζεται και προϋποθέτει το ξεζούμισμα των εργαζομένων, την εντατικοποίηση, την καταπάτηση ΣΣΕ και τη μη κήρυξή της σε υποχρεωτική με συνεχής επιδίωξη της εργοδοσίας να μειώσει το κόστος είτε μέσω του μεροκάματου, είτε μέσω των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Αυτή είναι και η αιτία που πηγαίνουμε από το ένα εργοδοτικό έγκλημα στο άλλο».

Η Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του νεκρού εργαζόμενου και εύχεται γρήγορη ανάρρωση στον τραυματία εργαζόμενο.

Παράλληλα, καλεί «τους εργαζόμενους και το σύνολο του λαού μας, να δυναμώσουμε τον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής στους χώρους δουλειάς. Το ‘να είναι ο τελευταίος’ δεν μπορεί να είναι ευχή. Μπορεί να επιβληθεί μόνο μέσα από το μαζικό και συλλογικό αγώνα των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, με στόχο την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης».

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

    

 

Απόψεις

Οι μπλε, πράσινοι και καφέ κάδοι απορριμμάτων! @ Η παραγωγή και διαχείριση των απορριμμάτων μοιάζει καταπληκτικά με την παραγωγή και διαχείριση του ηλεκτρικού...