Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το Πεκίνο ανακοινώνει ότι ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γι θα συναντήσει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μπλίνκεν στο Λάος

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γι θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στο Λάος στο περιθώριο της συνάντησης της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο.

Παρά τις εντάσεις, οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων έχουν σταθεροποιηθεί μετά την συνάντηση κορυφής μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Αμερικανού Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο του 2023.

Αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετά επίμαχα θέματα: κυρίως η Νότια Σινική Θάλασσα, η Ταϊβάν, η αντιπαλότητα στις νέες τεχνολογίας ή ακόμα και η στήριξη, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, που δείχνει η Κίνα στη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι θα συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Λάος», δήλωσε σήμερα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

«Η ακριβής ώρα και οι συνθήκες της συνάντησης αυτής θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω. Σας καλώ να παρακολουθείτε τις όποιες ανακοινώσεις αλλά είμαι σίγουρη ότι θα ανταλλάξουν τις απόψεις τους σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της ASEAN. Ο Μπλίνκεν αναμένεται αύριο στην πρωτεύουσα του Λάος.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN θα προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή θέση απέναντι στην εμφύλια σύγκρουση στη Μιανμάρ. Οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας και χωρών της ASEAN, κυρίως με τις Φιλιππίνες, που αφορούν τον θαλάσσιο χώρο θα βρίσκονται επίσης στην ατζέντα της συνάντησης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που θα συμμετάσχει στις συνομιλίες και που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ