3 + 1 μύθοι για τα φρούτα που… δεν ισχύουν
Τέσσερις συχνούς διατροφικούς μύθους για τα φρούτα «καταρρίπτει» η Κλινική διαιτολόγος MSc. Βαλεντίνη Ρίζου
1. «Το καρπούζι παχαίνει!»
Το καρπούζι δεν οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η αύξουσα πορεία του βάρους είναι αποτέλεσμα του θετικού ενεργειακού ισοζυγίου (υψηλότερη συνολική πρόσληψη θερμίδων μέσα στην ημέρα από αυτή που δαπανώ) που συνήθως διαρκεί > 3 ημέρες/εβδομάδα. Το 92% του καρπουζιού είναι νερό και για αυτό πιθανόν όταν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα να προκαλείται το αίσθημα δυσφορίας - πρηξίματος.
2. «Τα φρούτα το βράδυ παχαίνουν.»
Οι θερμίδες των φρούτων δεν τροποποιούνται ανάλογα με την ώρα κατανάλωσής τους. Είναι σημαντικό να συνδυαστούν με ξηρούς καρπούς ή πηγές πρωτεΐνης για καλύτερο αίσθημα κορεσμού αποφεύγοντας το ενδεχόμενο υπερκατανάλωσής τους.
3. «Τα άτομα με διαβήτη δεν πρέπει να τρώνε φρούτα.»
Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορούν να καταναλώνουν φρούτα καθημερινά προτιμώντας να τα καταναλώνουν με την φλούδα για να αυξήσουν τις φυτικές ίνες και να τα συνδυάζουν με ξηρούς καρπούς ή πηγές πρωτεΐνης (στραγγιστό γιαούρτι) για πιο ομαλή αύξηση των επιπέδων σακχάρου.
4. «Η φρουκτόζη που περιέχουν τα φρούτα είναι επιβλαβής για την υγεία.»
Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένο η φρουκτόζη που περιέχεται εκ φύσεως στα φρούτα μπορεί να μεταβολιστεί κανονικά από τον ανθρώπινο οργανισμό αντίθετα με τo προστιθέμενο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας φρουκτόζης (HFCS) που έχει συσχετιστεί με μεταβολικά νοσήματα όπως η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος.
Βαλεντίνη Ρίζου
Κλινική Διαιτολόγος MSc.
Απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
E-mail:nutricare4health@gmail.com
Instagram: nutricare4health
TikTok: Valentini Rizou Dietitian