Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπλακεί στον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, λέει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν - Κατάρ και Αίγυπτος λένε πως η δολοφονία του Χανίγια πλήττει τις προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν "ενεπλάκησαν" στον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και υπογράμμισε την "επιτακτική ανάγκη" να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

"Κατ΄αρχάς, δεν ήμασταν ενήμεροι και δεν έχουμε εμπλακεί", είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη στο Channel News Asia αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν από συνεργάτες του στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, είπε: "Δεν μπορώ να σας πως τι σημαίνει αυτό. Μπορώ να σας πω πως είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλίσουμε κατάπαυση του πυρός, πως η σημασία που έχει αυτό για όλο τον κόσμο παραμένει".

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε σήμερα στην Τεχεράνη σε επιδρομή την οποία το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απέδωσε στο Ισραήλ.

Ο ηγέτης της του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, 61 ετών, είχε συμμετάσχει χθες, Τρίτη, στην Τεχεράνη στην τελετή ορκωμοσίας του μεταρρυθμιστή ηγέτη Μασούντ Πεζεσκιάν, η χώρα του οποίου είναι ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ και σύμμαχος της Χαμάς και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε ένα φόρουμ στη Σιγκαπούρη, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε πει πως "κανείς δεν αμφισβητεί τη σημασία του να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός".

"Από την πρώτη μέρα, προσπαθούμε όχι μόνο να βελτιώσουμε την κατάσταση στη Γάζα, αλλά και να αποτρέψουμε την εξάπλωση της σύγκρουσης, είτε στον βορρά με τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ, είτε στη Μαύρη Θάλασσα με τους Χούθι, στο Ιράν, στη Συρία, στο Ιράκ και ούτω καθεξής", είπε ο Μπλίνκεν.

"Ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί η θερμοκρασία παντού είναι να εγκαθιδρυθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα", επέμεινε.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπλακεί εδώ και μήνες σε συνομιλίες με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έπειτα από εννέα και πλέον μήνες πολέμου που ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Κατάρ και η Αίγυπτος άφησαν σήμερα να εννοηθεί πως η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

"Πολιτικές δολοφονίες και η συνεχιζόμενη στοχοποίηση αμάχων στη Γάζα ενόσω οι συνομιλίες συνεχίζονται μας οδηγούν να αναρωτηθούμε, πώς μπορεί να επιτύχει η διαμεσολάβηση όταν μία πλευρά δολοφονεί τον διαπραγματευτή της άλλης πλευράς;" έγραψε στην πλατφόρμα X ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

"Η ειρήνη χρειάζεται σοβαρούς εταίρους και μια καθολική στάση εναντίον της περιφρόνησης για την ανθρώπινη ζωή".

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως μια "επικίνδυνη ισραηλινή πολιτική κλιμάκωσης" τις τελευταίες δύο ημέρες έχει υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη του τερματισμού του πολέμου στη Γάζα.

"Η σύμπτωση αυτής της περιφερειακής κλιμάκωσης με την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αυξάνει την περιπλοκότητα της κατάστασης και δείχνει την απουσία ισραηλινής πολιτικής βούλησης να την ηρεμήσει", αναφέρει η ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.

"Υπονομεύει τις επίμοχθες προσπάθειες που καταβάλλουν η Αίγυπτος και οι εταίροι της ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και να τεθεί ένα τέλος στον ανθρώπινο πόνο του παλαιστινιακού λαού", προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

randomness