Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κραυγή αγωνίας από εμπόρους, καταστηματάρχες, ελεύθερους επαγγελματίες και ξενοδόχους στη σύσκεψη με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας: «Κάντε κάτι η Λαμία μαραζώνει οικονομικά»!

Η Λαμία αργοπεθαίνει, η Λαμία στερείται των κατάλληλων υποδομών, η Λαμία δεν έχει επισκέπτες για να στηρίξουν την τοπική οικονομία, δεν έχει χώρους στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων, η ζωντάνια της πόλης χάνεται χρόνο με το χρόνο. 

Είναι μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν την Τετάρτη το βράδυ από εμπόρους, καταστηματάρχες, ελεύθερους επαγγελματίες και ξενοδόχους, καταθέτοντας την αγωνία τους για το μέλλον της τοπικής οικονομίας στην ευρεία σύσκεψη που προκάλεσε το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, με σκοπό τη διαμόρφωση πλαισίου προτάσεων και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα της πόλης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Φθιώτιδας.

Το «παρών» εκτός από τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕ, έδωσαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Φθιώτιδας, Δημήτρης Παπαναγιώτου και Σωτήρης Καραμήτρος αντίστοιχα, η επιχειρηματίας, Ντίνα Ζιώγα, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λαμίας, Νάγια Σαμαρά, ο Πρόεδρος ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ Λαμίας, Παναγιώτης Γρηγορόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης στη Φθιώτιδα, Φρανκ Τσιλιπάνος, ο επιχειρηματίας, Νίκος Σμαράιδος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων Λαμίας και περιφέρειας, Γιώργος Ρήγας και ο πρώην πρόεδρος, Σπύρος Ζαγγανάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, Ηλίας Κεφαλάς, ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γιάννης Βλαχογιάννης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Νομού Φθιώτιδας, Λευτέρης Μπράζας, ο Δημήτρης Ψαρράς εκ μέρους των Ηλεκτρολόγων.

Στη σύσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν, κατόπιν σχετικών επιστολών Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας και Συλλόγου Εστιατορών-μπαρ καφετεριών & συναφών επαγγελμάτων Φθιώτιδας, με σκοπό να ενωθούν όλοι οι κλάδοι μαζί και να καταφέρουν να αναπτύξουν τον τουρισμό στην πόλη της Λαμίας και στη Φθιώτιδα γενικότερα.
«Χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να ενώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε όλα όσα χρειάζονται, για να καταφέρουμε να φέρουμε τουρίστες στην πόλη, να την καταστήσουμε τουριστικό προορισμό και να την “ζωντανέψουμε”» σημείωσαν οι συμμετέχοντες. 

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του ΕΒΕ, Θανάσης Κυρίτσης, τόνισε: «Σκοπός της συνάντησης αυτής, είναι να καταγράψουμε τα προβλήματα τα οποία μας απασχολούν, τις προτάσεις τις οποίες έχουμε όλοι μας και σε δεύτερο χρόνο, εφόσον αυτό αποφασισθεί, καλό θα ήταν αυτά τα προβλήματα που θα καταγραφούν και τις προτάσεις τις οποίες έχουμε, να καλέσουμε και την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού και όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους έτσι ώστε να μπορέσουν αυτά τα οποία θέλουμε να βρουν λύση και για όσα δε λύνονται από την τοπική αυτοδιοίκηση ή τους τοπικούς φορείς να τα διοχετεύσουμε ως οφείλουμε σαν Επιμελητήριο, στην κεντρική διοίκηση και στα αρμόδια υπουργεία».


 

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, Ηλίας Κεφαλάς, τόνισε: «Εμείς, ως μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, πραγματοποιήσαμε είχαμε πραγματοποιήσει μια έρευνα που έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάσταση που υπάρχει στην πόλη μας και ένα από αυτά είναι ότι οι συνάδελφοι ζητούν και θεωρούν ότι η αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεών τους, θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την αύξηση της προσέλευσης ξένων καταναλωτών στην πόλη. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα κάναμε μελέτες και προτάσεις που έχουμε δώσει στο Δήμου και την Περιφέρεια και όπου αλλού θεωρήσαμε ότι ήταν σκόπιμο για να γίνουν λειτουργικά τα τοπόσημα ή μουσεία που έχουμε στην πόλη. Θεωρούμε ότι είναι πιο καλό και πιο δυνατό, να εμφανιστούμε ενωμένοι ώστε να διεκδικήσουμε από τη Δημοτική Αρχή κι από την Περιφέρεια ώστε να ξεκινήσουμε να αντιμετωπίζουμε ένα-ένα τα θέματα, να τα λύνουμε και να δημιουργούμε γιατί αυτό που έχουμε ως ευχή και κατάρα για την πόλη μας ότι είμαστε συγκοινωνιακός κόμβος και πολύς κόσμος φεύγει από την πόλη μας και την αγορά της για να πάει σε άλλες πόλεις, εμείς θέλουμε να το δούμε ως ευκαιρία κι αντί να φεύγουνε, εμείς να δεχόμαστε κόσμο».  

Επίσης ο κ. Κεφαλάς, ζήτησε μια έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. του ΕΒΕ Φθιώτιδας, με μοναδικό θέμα αυτό ενώ σημείωσε τα πλεονεκτήματα κάποιων γεγονότων που θα μπορούσαν να φέρουν κόσμο στη Λαμία, όπως το Καρναβάλι (που σημειωτέον μπορεί να γίνει με τριήμερη παρουσία τουριστών στη Λαμία αν επιλέξουν να δουν κι αυτό της Μακρακώμης εκτός της Λαμίας), το μεγάλο brandnameτου Ρουμελιώτικου Πάσχα, τα Διάκεια, το Χριστουγεννιάτικο Θεματικό Πάρκο. Επίσης πρότεινε την ίδρυση Ανεξάρτητου Τουριστικού Φορέα, με τη συμμετοχή όλων των φορέων και να μπορεί να συνεδριάζει, να καταθέτει τις προτάσεις και να κερδίσουν έτσι ευελιξία.  


 

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης στη Φθιώτιδα, Φρανκ Τσιλιπάνος, συμπλήρωσε: «Τα προβλήματα είναι πολλά όσον αφορά στην εστίαση και γενικά το επιχειρείν στη Λαμία. Στην εστίαση, έχουν ξεκινήσει και κλείνουν πολλές επιχειρήσεις και ειδικά το τελευταίο δίμηνο μέσα στον “ιστό” της πόλης έχουν κλείσει τουλάχιστον 20 επιχειρήσεις και θα κλείσουν κι άλλες. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να ξεκινήσουμε να βάζουμε την πόλη σε μια τροχιά τουρισμού γιατί δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Πρέπει να μπει ξένο χρήμα στην πόλη και έπρεπε να είχε ξεκινήσει… χθες να γίνεται αυτό. Έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ, πρέπει να είμαστε όλοι με κοινό γνώμονα και με κοινές προτάσεις, να δούμε τι θα γίνει».



 

Ακολούθως, το λόγο πήρε η Ντίνα Ζιώγα, ο φούρνος της οποίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς στο κέντρο της φθιωτικής πρωτεύουσας και γνωρίζει άριστα την πόλη: «Εγώ θα σας μιλήσω ως κάτοικος και εργαζόμενη στο κέντρο της Λαμίας. Σήμερα ας μην επικεντρωθούμε μόνο στα προβλήματα, αλλά να βρούμε λύσεις για να ξεκινήσει να δημιουργηθεί στην πόλη κάτι πολύ καλό», ήταν τα πρώτα λόγια της κας Ζιώγα για να προσθέσει: «Αφού η πόλη μας έχει χάσε την ευκαιρία να είναι ταξιδιωτικός προορισμός και εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε μαζί μας τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ ο οποίος μπορεί να μας φέρει τον κόσμο στην “πόρτα” μας. Αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε, εκεί πρέπει να απευθυνθούμε για να φέρουμε τον κόσμο στην πόλη μας. Πως θα γίνει αυτό; Έχουμε σκεφτεί κάποιες προτάσεις και δε χρειάζονται χρήματα για όλα τα πράγματα αλλά χρειάζεται μεράκι, όρεξη και ζωντάνια.

Πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί και να φέρουμε τουρισμό, φέρνοντας λεωφορεία μέσα στο κέντρο της πόλης κι εμείς οι επαγγελματίες ξέρουμε να τους υποδεχθούμε, να τους συμπεριφερθούμε, τα πάντα. Επίσης, πρέπει να δημιουργήσουμε διαδρομές σε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης γιατί και αρχαιολογικά μνημεία έχουμε και ιστορικά μνημεία έχουμε αλλά αυτό που δεν έχουμε είναι συντονισμός για να μπορέσουμε να τους υποδεχθούμε όλους. Τόσα χρόνια σ’ αυτή την πόλη, κανένας δε φρόντισε να δημιουργήσει υποδομές για να υποδέχεται τουρισμό. Όταν λοιπόν γίνουν όλα αυτά, η πόλη θα μπορέσει να κρατήσει και τα παιδιά της εδώ αφού θα υπάρχουν και θέσεις εργασίας μελλοντικά. Σε λίγες μέρες, θα διοργανωθεί το Ράλι Ακρόπολις που πρέπει να είναι γιορτή για την πόλη κι ακόμη δεν ακούγεται και δεν κουβεντιάζεται κάτι γύρω απ’ αυτό για να το μάθουν, να το ξέρουν όλοι και να το περιμένουν».







Σ’ εκείνο το σημείο ο κ. Κυρίτσης πρόσθεσε: «Επάνω σε αυτό που είπε η κα Ζιώγα ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι για να έρθει ένας επισκέπτης εδώ, πρέπει να βρούμε τι θα είναι αυτό το κάτι που θα δημιουργήσουμε, πρέπει να βρούμε το λόγο γιατί να έρθει κάποιος στη Λαμία. Και το θέμα του Ράλι Ακρόπολις, πρέπει να το εκμεταλλευθούμε καλύτερα, γιατί δεν το έχουμε κάνει. Πρέπει να γίνει αποτύπωση και καταγραφή των προβλημάτων, διότι αν δεν γίνει αυτό, δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις. Ιδέες έχουμε όλοι μας και πολλές από αυτές είναι πάρα πολύ καλές αλλά πρέπει να καταγράψουμε και τα προβλήματα».

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Φθιώτιδας, Δημήτρης Παπαναγιώτου, σημείωσε: «Για να έρθει ο κόσμος στη Λαμία, πρέπει να έχει κάποιο κίνητρο. Εμείς εδώ δεν έχουμε ούτε τα κεφάλαια, ούτε είμαστε οι αρμόδιοι που θα δημιουργήσουμε τις υποδομές, όμως αυτή εδώ η συγκέντρωση πιστεύω ότι είναι ευκαιρία να αναπτύξουμε ένα δεσμό μεταξύ μας εμείς και ενωμένοι, να αρχίσουμε να επισκεπτόμαστε τους Δημάρχους του Νομού Φθιώτιδας θα πω εγώ γιατί και τα χωριά έχουν τα προβλήματά τους που ακόμα και καφενεία είναι κλειστά! Εδώ είμαστε για να πούμε στους αρμόδιους, όλοι μαζί σαν μια γροθιά, τι πρέπει να γίνει για να καταστεί η Λαμία και η Φθιώτιδα προορισμός! Ποια εργαλεία πρέπει να έχουμε για να γίνει προορισμός! Πρέπει να αναπτυχθούμε σε πολλούς τομείς. Έχουμε τη ΒΙΠΕ και πρέπει να πλησιάσουμε βιομηχάνους να έρθουν στην περιοχή μας και μπορούμε να τους προτείνουμε το μισό μεταφορικό κόστος γιατί είμαστε το κέντρο της Ελλάδος. Είναι μεγάλο κίνητρο για το βιομήχανο να έρθει να κάνει τη βιομηχανία του στη Λαμία. Επίσης, πρέπει να κάνουμε τη Λαμία προορισμό αφού η Λαμία δεν υπάρχει σαν προορισμός για να μπουν εκδρομείς στην πόλη! Πρέπει να βρούμε συνδέσμους, “κρίκους” και να πάμε να τους μιλήσουμε κάτι που γίνεται μόνο αν είμαστε ενωμένοι. Μόνο έτσι θα ξεκινήσουμε. Πρέπει να… βάλει μπροστά η μηχανή. Τα τουριστικά γραφεία μας αποφεύγουν για να φέρουν κόσμο εδώ γιατί δεν μπορούν να αφήσουν τα λεωφορεία στο κέντρο. Σε άλλες πόλεις δεν συμβαίνει αυτό».

 




Ο κ. Ψειρόπουλος κάλεσε τους συμμετέχοντες στη συζήτηση να έρθουν με προτάσεις: «Τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά. Εκείνο που θέλω είναι προτάσεις μικρές και μεγάλες, ό,τι έχετε να τα μαζέψετε και όλοι μαζί, Δήμος και Περιφέρεια, να προχωρήσουμε σε έργα για να κινηθεί η αγορά. Η επόμενη συνάντηση εδώ να είναι όλοι μαζί, Δήμος, Περιφέρεια, Επιμελητήριο και θεσμοί για να προχωρήσουμε».

 

Ως μια… πεθαμένη πόλη χαρακτήρισε τη Λαμία, ο πρόεδρος του ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ Λαμίας, Παναγιώτης Γρηγορόπουλος, που έχει επαφή με πολύ κόσμο κάθε μέρα και ζει… το «σφυγμό» της πόλης καλύτερα από τον καθένα: «Η πόλη αυτή τη στιγμή είναι στο… θάνατο! Αν κάποιος μου πει, ότι η πόλη αυτή θα… αναστηθεί, εγώ θα του δώσω τα… μεγαλύτερα συγχαρητήρια.

Μετά τις 9:00 το βράδυ, δεν κυκλοφορεί άνθρωπος! Πρέπει να έρθει “ξένος” κόσμος και να μπουν “ξένα” χρήματα εδώ. Εμείς δουλεύουμε με τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς και με καλεσμένους αν γίνονται γάμοι.Εμείς, οι ίδιοι, απαξιώνουμε την πόλη μας!» ενώ σαν λύση ως προς τη στάθμευση τουριστικών λεωφορείων, πρότεινε: «Ο Δήμος, έχει MiniBus. Μπορούν να αφήνουν τα τουριστικά τον κόσμο στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, να τον παίρνουν τα μικρά λεωφορεία του Δήμου δωρεάν και να τον αφήνει μέσα στην πόλη».

 

Επίσης, ο αντιπρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Φθιώτιδας, Σωτήρης Καραμήτρος, τόνισε: «Εμείς όταν ήμασταν στο κέντρο, με επίσημα στοιχεία, μεταφέραμε 2500 κόσμο μέσα στην πόλη της Λαμίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε πέσει στα 1200 άτομα! Τώρα στον κόσμο που έρχεται από Στυλίδα ή Σπερχειάδα έχουμε κάμψη 50% γιατί αφήνουμε τον κόσμο έξω από την πόλη κι αυτοί στρέφονται σε άλλες αγορές.

Εμείς θέλουμε, όχι σαν ΚΤΕΛ, γενικά να μεταφέρουμε τον κόσμο όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πόλη μπορούμε. Δεύτερον τα τουριστικά λεωφορεία δεν έχουν χώρο στάθμευσης. Πρέπει ο Δήμος να οριοθετήσει πέντε χώρους στάθμευσης για να αφήνουν τα λεωφορεία μέσα στο κέντρο και να κάνουν τις αγορές τους. Αυτό είναι ένα μείζον θέμα που πρέπει και μπορεί να λυθεί».


 

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λαμίας, Νάγια Σαμαρά, υπογράμμισε ότι οι συνέργειες, είναι ίσως μια λύση στο να βοηθήσουν τη Λαμία, να αναπτυχθεί από τουριστικής άποψης: «Αυτή τη στιγμή η Λαμία είναι στο σημείο μηδέν, για να μην πω στο ναδίρ! Εγώ δεν τη θυμήθηκα ποτέ έτσι και βλέπω ότι δεν πήρε ποτέ τα… πάνω της, μετά από τις συνεχόμενες κρίσεις αν και δε συνέβη το ίδιο με άλλες πόλεις. Το θέμα δεν είναι να περιγράφουμε την κατάσταση αφού τη βιώνουμε κάθε μέρα άλλωστε και μας “καίει”. Το θέμα είναι, ότι αφού επιλέξαμε να είμαστε εδώ, κάπως πρέπει να το… σώσουμε. Για ‘μένα, ο μόνος τρόπος, είναι οι συνέργειες. Δηλαδή, όλοι οι φορείς μαζί να πιέζουμε τους… παραπάνω για κάποια πράγματα τα οποία από κοινού θ’ αποφασίζουμε ότι θα τα δουλέψουμε μαζί. Δηλαδή να παίρνουμε μαζί ευρωπαϊκά προγράμματα ή κάποιες κατευθύνσεις αλλά σε επαγγελματικά πρότυπα πλέον.

Η ρήση του να φτιάξουμε τη Λαμία προορισμό είναι κάτι αόριστο. Για να γίνει αυτό θέλει συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς πλέον που θα αναλάβουν και θα προβάλουν και θα οργανώσουν και θα φτιάξουν ένα οργανωμένο και συγκροτημένο σχήμα που να πιέζει με “όπλα” όμως. Αν δεν έρθει “ξένο” χρήμα στην πόλη, έτσι θα είναι πάντα. Για ‘μένα σημαντικό θέμα είναι τα Ιαματικά της Υπάτης αλλά θέλουν βελτίωση οι υποδομές. Επίσης θα μπορούσε να γίνει μια τεχνητή πίστα αναρρίχησης, που θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα κι αν γίνει στη Λαμία, θα είναι κάτι εξαιρετικά καλό.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Φθιώτιδα, ο τουρισμός που αξίζει να παλέψουμε είναι ο αθλητικός τουρισμός, ο ορειβατικός τουρισμός και ο θρησκευτικός τουρισμός. Νομίζω πως με το να έρθουν ομάδες εδώ ή να έρθει κόσμος για ορειβασία ή για επίσκεψη στα μοναστήρια και στηριχθεί ο “εναλλακτικός” τουρισμός, είναι το πιο γόνιμο έδαφος για να προχωρήσει. Πρέπει όμως να βγάλουμε τέτοιες συνέργειες μεταξύ μας οι παραγωγικοί φορείς για να πιέσουμε καλύτερα».

 



Στη βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη, στάθηκε ο Νίκος Σμαράιδος, μεταξύ άλλων: «Εγώ θα μιλήσω για το κέντρο αυτή τη στιγμή και τι έχω στο μυαλό μου σαν λύσεις γιατί θεωρίες έχουμε όλοι αλλά το θέμα είναι πως θα φτάσουμε να βελτιώσουμε τις καταστάσεις για να φέρουμε κόσμο. Για ‘μένα θα πρέπει να γίνει η πόλη πιο… ευρωπαϊκή στο θέμα της καθαριότητας. Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Θα πρέπει δηλαδή ανά κάποια μέτρα να μπουν κάδοι σκουπιδιών. Θα πρέπει να τονίσουμε στο Λαμιώτη καταρχήν και στον επισκέπτη ότι προσπαθούμε να είμαστε μια καθαρή πόλη. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πόλη που να μην έχει κάδους σκουπιδιών, κάδους για τσιγάρα όμορφα διαμορφωμένους μέσα στους πεζόδρομους, δεν έχει που να πετάξει το τσιγάρο αυτός που περπατάει. Αφού λύσουμε το θέμα της καθαριότητας γενικότερα, θα πρέπει θεωρώ να φροντίσουν οι φορείς να φέρουν κόσμο πιο… μόνιμο. Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, στρατός. Δυστυχώς ο εμπορικός κόσμος του κέντρου τα βγάζει πάρα πολύ δύσκολα πέρα κι έχει να κάνει όχι με το ότι δεν έχουμε τουρίστες αλλά δεν μας εμπιστεύεται πλέον ο Λαμιώτης ή ο κόσμος της Φθιώτιδας, να έρθει πάλι στο κέντρο για να περάσει καλά. Θα συμφωνήσω με την κα Σαμαρά στο θέμα του αθλητικού τουρισμού γιατί έχουμε απίστευτα φαράγγια, που έρχεται κόσμος απ’ όλη την Ελλάδα για να τα διασχίσει κι αντί να καθίσει μέσα στην πόλη να τη δει, σηκώνονται και φεύγουν. Στο τέλος βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας, γιατί δεν υπάρχει σύμπνοια. Πρέπει να φέρουμε καταρχάς τους “δικούς” μας, τους Φθιωτείς μέσα στην πόλη, να αρχίσουν να την ξαναζούν, να “ζωντανέψει” και πάλι έτσι ώστε όταν έρθει ο τουρίστας, να βρει μια πόλη “υγιή”, καθαρή, με άποψη, με ορθολογική σκέψη, να τον υποδεχθεί και να τον πάει στο… παρακάτω».

 

Την Παύλιανη και τις Ράχες, όπου διεξάγεται το Κάιτ Σερφ, χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων Λαμίας και περιφέρειας, Γιώργος Ρήγας, ως ένα παράδειγμα που θα μπορούσε να «εκμεταλλευθεί» και η Λαμία για να βρει τη θέση της στον τουριστικό χάρτη: «Θεωρώ ότι σαν Νομός, συλλογικά, πρέπει να αλλάξουμε πράγματα. Η Λαμία μπορεί να “εκμεταλλευθεί” την Παύλιανη ή τις Ράχες που ο κόσμος πηγαίνει για να κάνει Κάιτ Σερφ. Γιατί αυτός ο κόσμος, που είναι τουρίστες, να μην επισκεφθεί τη Λαμία; Αλλά για να επισκεφθεί τη Λαμία, πρέπει να γίνουν πράγματα και για να γίνουν αυτά, εμείς πρέπει να γίνουμε πολύ πιο ευέλικτοι. Και για να σταματήσει η απαξίωση πρέπει να μη σταματήσουμε να… τρέχουμε».


 

Τρεις επισημάνσεις για το θέμα, έκανε ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, Γιάννης Βλαχογιάννης: «Είναι ντροπή να γνωριζόμαστε τώρα οι φορείς μεταξύ μας, ενώ στην… πόρτα είναι ήδη ο “λύκος” με ανοικτό το στόμα, να μας… φάει και θα μας… φάει, το δεύτερο είναι ότι αν θέλουμε να προχωρήσουμε, να είμαστε όλοι διατεθειμένοι, να βάλουμε… νερό στο κρασί μας. Να ξέρουν ότι κάποιοι θα χάσουν άλλοι περισσότεροι άλλοι λιγότεροι και κάποιοι θα δώσουν άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο για να δοθεί μια γρήγορη λύση. Το τρίτο και κυριότερο, ναι, καλή η ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά υπάρχει και η υποχρέωση αυτών που διοικούν. Αυτοί βάζουν το… χέρι στη τσέπη, αυτοί χαράζουν μια πορεία και αυτοί… βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επισκέψεις σε Δήμους, Περιφέρεια και Βουλευτές που θέλετε να πραγματοποιήσετε, να τους υπενθυμίσετε τι έχουνε κάνει για όλα αυτά που τα είχαν ως “σημαία” στον προεκλογικό τους αγώνα, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Αν δεν έχουν κάνει τίποτα και περιμένουν προτάσεις, θα πρέπει να τις υλοποιήσουν θέλουν δε θέλουν τις προτάσεις. Γιατί δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για να χάσουμε κι άλλο χρόνο να κουβεντιάζουμε. Τι να κουβεντιάσουμε; Υποτίθεται ότι τα ήξεραν».

 

Ο «Πριν φτάσουμε στους φορείς να πούμε συγκεκριμένα πράγματα, πρέπει να έχουμε συμφωνήσει, να έχουμε αποφασίσει τι θέλουμε. Γιατί αν πάμε και κάνουμε διάλογο, λίγο έτσι λίγο αλλιώς, θα πουν ελάτε να το συζητήσουμε ξανά και θα χαθεί χρόνος. Πρέπει να πάμε εκεί με προτάσεις», τόνισε από πλευράς του ο πρώην πρόεδρος, Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων Λαμίας και περιφέρειας Σπύρος Ζαγγανάς.


 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Νομού Φθιώτιδας, Λευτέρης Μπράζας, επισήμανε για το θέμα αυτό: «Το θέμα είναι ότι πρέπει να έχουμε ξεκινήσει και να έχουμε προλάβει. Πρέπει να δούμε εμείς με ποιο τρόπο οι φορείς μας, είτε είναι Δήμος είτε Περιφέρεια, εμείς οι ίδιοι σαν επαγγελματίες πως μπορούμε να κάνουμε τη σύμπλευση. Μην περιμένετε μόνο πράγματα από το Ράλι Ακρόπολις που έρχεται μια φορά το χρόνο. Εμάς μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα και η επισκεψιμότητα την καθημερινή. Εμείς πρέπει να αλλάξουμε πρώτα νοοτροπία σαν επαγγελματίες, να αγκαλιάσουμε τον κόσμο και να βγάλουμε έξω τον καλό μας εαυτό και ο ένας με τον τρόπο του να βοηθάει τον άλλο. Να γνωρίζετε ότι η Ομοσπονδία όλα αυτά τα προβλήματα τα γνωρίζει και ασχολείται μ’ αυτά καθημερινά». 

 

Κλείνοντας ο Δημήτρης Ψαρράς, έθεσε ως κυριότερο πρόβλημα το θέμα της έλλειψης χώρων στάθμευσης στην προσπάθεια τουριστών ή και άλλων κατοίκων των γύρω περιοχών της Λαμίας, να αποκτήσουν πρόσβαση στο κέντρο της πόλης.