Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΔΟΕ: «Αυθαίρετα και αναξιόπιστα τα τεστ σε Κελίφ και Λιν»

Τα τεστ φύλου που διεξήγαγε η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) στην Ιμάνι Κελίφ  από την Αλγερία και την Λιν Γιου-τινγκ από την Ταϊβάν, στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα που οδήγησαν στον αποκλεισμό τους, έγιναν κατά τρόπο αθέτιμο και στερούνταν αξιοπιστίας, δήλωσε  σήμερα (4/8) η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Και οι δύο, έλαβαν άδεια να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, παρά το γεγονός ότι είχαν αποκλειστεί κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2023, αφού η IBA είπε ότι απέτυχαν σε τεστ καταλληλότητας φύλου.

Η ΔΟΕ είπε ότι η διαδικασία, που  έγινε μόλις προς το τέλος του διαγωνισμού αφού οι πυγμάχοι είχαν ήδη αγωνιστεί σε αρκετούς αγώνες, ήταν εντελώς αυθαίρετη: «Αυτές τα τεστ δεν είναι νόμιμα. τα ίδια τα τεστ, η διαδικασία,  δεν είναι νόμιμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι εξετάσεις, η μέθοδος των τεστ , η ιδέα που έγινε σε μία νύχτα. Τίποτα από αυτά δεν είναι θεμιτό και αυτό δεν αξίζει καμία απάντηση», είπε ο Άνταμς.

Η ΔΟΕ πέρυσι αφαίρεσε την IBA από την ιδιότητά της ως κυρίαρχο όργανο της πυγμαχίας για θέματα διακυβέρνησης και χρηματοδότησης και ανέλαβε την ευθύνη του αγωνίσματος πυγμαχίας των Αγώνων του Παρισιού, εφαρμόζοντας κανόνες επιλεξιμότητας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και του 2021.

Τόσο Κελίφ όσο και η Λιν έχουν φτάσει πλέον στους ημιτελικούς στις κατηγορίες βάρους τους στο Παρίσι.

«Τι υπέροχη είναι η Γιου-τινγκ» , έγραψε ο πρόεδρος της Ταϊβάν λάι Τσινγκ-τε στη σελίδα του στο Facebook μετά τη νίκη της πυγμάχου το Σάββατο που την έστειλε στα ημιτελικά στους Αγώνες του Παρισιού.

«Τις τελευταίες ημέρες, ο λαός της Ταϊβάν έχει αγανακτήσει με τη συκοφαντία εναντίον της. Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση, η Γιου-τιγκ είναι ατρόμητη και χρησιμοποιεί τη δύναμή της για να συντρίψει τις φήμες. Ας συνεχίσουμε να την επευφημούμε!»

Ο πατέρας της Κελίφ, Αμάρ είπε στο «Reuters» ότι ήταν περήφανος για την κόρη του και την υποστηρίζει  για να κερδίσει ένα μετάλλιο για την Αλγερία. 

«Τα τεστ έγιναν αυθαίρετα», είπε ο Άνταμς. «Το ίδιο το γεγονός ότι η απόφαση να γίνουν επί τόπου εκεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα... Δεν είμαι σίγουρος ποια ήταν τα κριτήρια».

Ερωτηθείς εάν είχαν στοχοποιηθεί οι δύο αθλήτριες, είπε: «Το πιστεύουμε».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

randomness