Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στα εργα ανάπλασης του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαιωάννου

Στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Λαμιέων  Πανουργιάς Παπαϊωάννου, συνοδευόμενος από συνεργάτες του,  προκειμένου να ενημερωθεί για την έναρξη του έργου «Βελτιωτικές παρεμβάσεις ήπιας ανάπλασης - ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Θερμοπυλών», προϋπολογισμού 1.650.000,00 ευρώ. Το εργο  χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ Α.Ε.».
          Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, αναλύθηκαν από τους επιβλέποντες αλλά και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, τα επιμέρους στάδια του έργου και επισημάνθηκε ότι οι σχετικές παρεμβάσεις, θα είναι ήπιες, σε πλήρη εναρμόνιση με το τοπίο και τα περιβάλλοντα οικοσυστήματα.

 

              Πιο συγκεκριμένα :

  • Ανασχεδιάζεται το οδικό δίκτυο, οι οδικές προσβάσεις και δημιουργείται ένας νέος πιο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος στάθμευσης με στόχο τόσο τη διευκόλυνση της προσπελασιμότητας όσο και την αισθητική ανάδειξη του χώρου και των μνημείων. Και στις δύο πλευρές της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας (ΠΕΟ) δημιουργούνται νέες φυτεύσεις.
  • Για την ασφαλή προσέγγιση των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο, στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών (Κ.Ι.Ε.Θ.) - Καινοτομικό Μουσείο και στον αναδιαμορφωμένο χώρο στάθμευσης,  προβλέπεται η κατασκευή ισόπεδου κόμβου επί της Π.Ε.Ο. Επίσης προβλέπεται πεζοδιάβαση με σκοπό την ασφαλή διέλευση των πεζών, από το μνημείο του Λεωνίδα και των Θεσπιέων προς το λόφο του Κολωνού.
  • Το Μνημείο του Λεωνίδα και των Θεσπιέων, ο Λόφος του Κολωνού και το Τείχος των Φωκέων, σημεία ιδιαίτερα σημαντικά για τον επισκέπτη ενοποιούνται μέσω οδεύσεων και  πεζοδιαδρομών.
  • Ο φωτισμός του περιβάλλοντος χώρου διαχωρίζεται σε επτά (7) διακριτές ενότητες οι οποίες είναι: ο χώρος στάθμευσης οχημάτων, η διαδρομή από χώρο στάθμευσης έως και χώρο στάσης - ανάπαυσης, η διαχωριστική νησίδα (υπό διαμόρφωση) Π.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας, ο παράδρομος έναντι των μνημείων - όδευση επισκεπτών, το μονοπάτι πρόσβασης προς το Τείχος των Φωκέων και τέλος ο Φωτισμός Αναδείξεως των Μνημείων του Λεωνίδα και του Μνημείου των Θεσπιέων.
           Ο Δήμαρχος επεσήμανε την αναγκαιότητα της συνεχούς παρακολούθησης και επίβλεψης των εργασιών για την διασφάλιση της ποιότητας και της έγκαιρης ολοκλήρωσης του έργου, ενώ τόνισε ότι οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τη διεξαγωγή των «Θερμοπυλίων 2024» στον ευρύτερο χώρο, θα πραγματοποιηθούν κανονικά και προς τούτο έλαβε και τη διαβεβαίωση της αναδόχου εταιρείας.
           Ο Δήμος Λαμιέων παραμένει δεσμευμένος στην προώθηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ με την ολοκλήρωση του έργου, ο αρχαιολογικός χώρος Θερμοπυλών θα αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο έλξης, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες, με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή.

 Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου, τόνισε σχετικά:

 

 «Η ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών αποτελεί έργο ύψιστης σημασίας για τον Δήμο μας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ιστορική και πολιτιστική αξία του τόπου, καθιστώντας τον έναν από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής μας. Όλα τα Μνημεία και οι χώροι ενδιαφέροντος θα λειτουργούν πλέον ως ένα ενιαίο σύνολο με στόχο να προσφέρουν στον επισκέπτη μία ολοκληρωμένη εμπειρία βιωματικής πληροφόρησης. Οι Θερμοπύλες, ένα τοπόσημο παγκοσμίως αναγνωρισμένο, θα αποτελεί ένα μνημείο ολιστικής  και διαχρονικής ανάπτυξης στο σταυροδρόμι της ιστορίας και του πολιτισμού». Το Δήμαρχο κατα την επισκεψή του στα εργα ανάπλασης του αρχαιολογικού χώτου των Θερμοπυλών συνόδευαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Σταυρογιάννης και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Λαμιέων Αθανασία Ζωβοίλη . 

Φωτογραφίες

    

 

randomness