Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Χαλκιδική: Θρήνος και οργή για τον θάνατο του 19χρονου – Χωρίς άδεια και με χαλασμένα παιχνίδια το λούνα παρκ

Ο 19χρονος μπήκε στο μοιραίο παιχνίδι του λούνα παρκ μαζί με τον 16χρονο αδερφό του ενώ η μαμά τους μαζί με τον άλλο του αδερφό, ήταν μπροστά τη στιγμή του δυστυχήματος.

Θλίψη και οργή είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν για τον άδικο χαμό του 19χρονου Γιάννη, σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, που λειτουργούσε χωρίς άδεια και με χαλασμένα παιχνίδια.

Η Βέροια, τόπος κατοικίας του 19χρονου, έχει βυθιστεί στο πένθος. Σήμερα, Τετάρτη 21/8 συγγενείς και φίλοι θα πουν το στερνό αντίο στον Γιάννη. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Παπάγου στη Βέροια, στις 11:00. Η ταφή θα γίνει στα Κοιμητήρια του Διαβατού ενώ η σορός του νέου θα βρίσκεται στην οικία του στις 9:00.

Η οικογένεια του αδικοχαμένου 19χρονου ζητά απαντήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία

Σήμερα θα κηδευτεί ο 19χρονος Γιάννης

Μπροστά στα μάτια της μητέρας του

Τραγική φιγούρα η μητέρα του 19χρονου. Ο Γιάννης έχασε την ζωή του μπροστά στα μάτια της και από καθαρή τύχη γλίτωσε ο ένας από τα αδέλφια του που είχαν ανέβει μαζί στο παιχνίδι crazy dance.

Ο Γιάννης βρισκόταν στην περιοχή με την οικογένειά του για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Πήγε στο λούνα παρκ το βράδυ της Δευτέρας 19/8 μαζί με τα αδέρφια του και τη μητέρα του. Μπήκε δε στο μοιραίο παιχνίδι μαζί με τον 16χρονο αδερφό του ενώ η μαμά τους μαζί με τον άλλο του αδερφό του ήταν μπροστά τη στιγμή του δυστυχήματος.

Ξεκόλλησε το κάθισμα

«Ήμασταν στο λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μας άλλαξε θέσεις. Προτού ξεκινήσει το παιχνίδι, μας είπε πως θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα», είπε ο 16χρονος αδελφός του Γιάννη.

«Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη. Σε κλάσματα δευτερολέπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο. Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα. Δεν πετάχτηκε μακριά, αλλά με φόρα και χτύπησε στο κεφάλι….

Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια και του άλλου αδερφού μου και της μητέρας μου. Με το που έσπασε το κάθισμα, ο χειριστής εξαφανίστηκε. Άλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδερφό μου στο έδαφος» συμπλήρωσε φανερά συγκλονισμένος.

«Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη. Σε κλάσματα δευτερολέπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο», είπε ο 16χρονος αδελφός του.

Σκοτώθηκε ακαριαία

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατος του 19χρονου ήταν ακαριαίος.

«Με το που έδωσε πολλές στροφές ξεκόλλησε το κάθισμα αυτό, έφυγε το παιδί πήγε να κρατηθεί από τον αδελφό του αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε και έγινε αυτό που έγινε», είπε ο παππούς του παιδιού.

«Ο Γιάννης έπεσε πάνω στα σίδερα, ο μεν Δημήτρης γαντζώθηκε από τα σίδερα και δεν χάσαμε και δεύτερο παιδί και η μάνα έβλεπε μπροστά της το παιδί μέσα στα αίματα νεκρό. Ποιος το αντέχει αυτό το πράγμα;», είπε η γιαγιά του παιδιού.

Όταν συνέβη το περιστατικό και ο 19χρονος βρέθηκε στο έδαφος, ο χειριστής του παιχνιδιού τράπηκε αμέσως σε φυγή χωρίς καν να σταματήσει το παιχνίδι. Χρειάστηκε η παρέμβαση άλλων που βρίσκονταν στον χώρο για να κατεβάσουν τον διακόπτη.

«Ακούσαμε έναν πολύ δυνατό θόρυβο και βλέπαμε τα παιδιά να πετάγονται προς τα πίσω. Τρέξαμε πάνω στο παιδί απευθείας για να βοηθήσουμε», είπε αυτόπτης μάρτυρας.

«Εγώ το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να τραβήξω τα παιδιά μου να τα πετάξω πιο κάτω γιατί φοβήθηκα μην έρθουν κάποια κομμάτια και τραυματιστούν και τα παιδιά και τρέξαμε πάνω στα παιδιά κατευθείαν. Φοβηθήκαμε με τον θόρυβο ότι μπορεί να φύγουν κομμάτια, προσπαθούσαμε να σταματήσει αυτό το πράγμα»  είπε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Οργισμένος ο πατέρας

Ο πατέρας του 19χρονου μόλις έμαθε την τραγική είδηση για τον χαμό του παιδιού του ταξίδεψε από την Αθήνα για να πάει να βρει την οικογένεια του.

«Γλίτωσε το δεύτερο παιδί μου, κατά λάθος. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι έχασα τον γιο μου άδικα» είπε. «Σάπια, ξεκόλλησαν τα μέταλλα μαζί με τα καθίσματα. Να αναζητήσετε ευθύνες στον δήμαρχο που λειτουργεί χωρίς καμία αδειοδότηση. Αν δεν τη βρείτε εσείς οι δημοσιογράφοι… Θα παραδώσω αύριο (σ.σ σήμερα) στην κηδεία το παιδάκι μου στον Θεούλη μας και θα τους φάμε ζωντανούς. Εγώ την υπόθεση θα τη φτάσω μέχρι το Μαξίμου. Θα τους διαλύσω…» συμπλήρωσε μιλώντας στο STAR.

Διεξάγεται έρευνα γιατί το λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια ενώ είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες Αρχές. Την ίδια ώρα πειθαρχικό έλεγχο στη Δήμαρχο Κασσάνδρας διέταξε το Υπουργείο Εσωτερικών

Οι γονείς του παιδιού, μέσω του δικηγόρου τους, έκαναν δήλωση, ζητώντας να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για την τραγωδία.

«Είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή για την οικογένεια. Μιλούμε για ένα τραγικό περιστατικό και για ευθύνες σοβαρές που αναβαθμίζουν τις κατηγορίες σε κακουργηματικό χαρακτήρα».

Ελεύθεροι ο ιδιοκτήτης και ο χειριστής του παιχνιδιού μετά την απολογία τους

Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ και ο 21χρονος χειριστής του φονικού παιχνιδιού, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους.

Η εισαγγελέας ζήτησε προκαταρκτική εξέταση, για να εξακριβωθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και με την ολοκλήρωσή της θα αποφασιστεί η ποινική αξιολόγηση του 58χρονου και του 21χρονου.

Σε βάρος του 21χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σε βάρος του 58χρονου για θανατηφόρα έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού όταν έγινε το δυστύχημα έφυγε από τον χώρο ωστόσο χθες παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα του Κιλκίς. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Κασσάνδρας, που διενεργεί την προανάκριση.

Μπαλάκι οι ευθύνες

Την ίδια ώρα, στην σκιά του τραγικού περιστατικού, λαμβάνει χώρα ένα πινγκ πονγκ ανάμεσα σε δήμο και υπουργείο για το ποιος έχει την ευθύνη αδειοδότησης και ελέγχων. Διεξάγεται έρευνα γιατί το λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια ενώ είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες Αρχές. Την ίδια ώρα πειθαρχικό έλεγχο στη Δήμαρχο Κασσάνδρας διέταξε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η μοναδική αρμόδια αρχή χορήγησης αδειών λούνα πάρκ είναι ο Δήμος.

Σύμφωνα με τον Δήμο Κασσάνδρας,  όμως, τα λούνα παρκ δεν χρειάζονται αδειοδότηση παρά μόνο γνωστοποίηση λειτουργίας.

«Εφόσον λειτουργούν χωρίς την οποιαδήποτε άδεια για την συγκεκριμένη δραστηριότητα, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις από τον Δήμο η βασικότερη εκ των οποίων είναι η επιβολή της διακοπής της λειτουργίας», είπε ο Σωτήρης Αναγνωσόπουλος, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου.

«Δεν ήταν σε δημοτικό χώρο, ήταν σε ιδιωτικό χώρα και όχι, φέτος, δεν είχε κάνει γνωστοποίηση. Δεν αδειοδοτούνται αυτά για τη λειτουργία τους, ανεβάζουν γνωστοποίηση, δεν είχε κάνει γνωστοποίηση, κι ο Δήμος ήταν ήδη στη διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων», είπε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

«Τα μηχανήματα υποτίθεται ότι είναι ελεγμένα, πιστοποιημένα, αυτό δεν το κάνει ο Δήμος. Ποιος το κάνει; Όπως λέει η ΚΥΑ το Υπουργείο», πρόσθεσε η δήμαρχος.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, από την άλλη αναφέρει ότι η πιστοποίηση ασφάλειας των μηχανημάτων γίνεται από ιδιωτικούς, διαπιστευμένους φορείς. Με αυτή τη βεβαίωση ο υπεύθυνος πηγαίνει στον Δήμο για να πάρει έγκριση.

Γιατί δεν είχε σφραγιστεί ο χώρος

Η δημοτική αρχή πληροφορήθηκε τη λειτουργία του λούνα παρκ στο ιδιωτικό οικόπεδο στις 12 Ιουλίου, μετά από έφοδο της αστυνομίας.

Όπως προβλέπεται από σχετική ΚΥΑ, ο Δήμος έπρεπε να υποβάλει το πρόστιμο των 30.000 ευρώ και στη συνέχεια να επιβάλει τη σφράγιση του χώρου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Δήμαρχο, στην υπηρεσία των αδειών του Δήμου Κασσάνδρας εργάζεται μόνο ένας υπάλληλος, ο οποίος ήταν απασχολημένος με το τραγικό συμβάν του  πνιγμού της 8χρονης στην κατασκήνωση της Κρυοπηγής, όπως μεταδίδει το MEGA.

Από την άλλη πλευρά ο δικηγόρος των κατηγορουμένων υποστήριξε, μιλώντας στον Σκάι ότι ο ιδιοκτήτης «έχει την επιχείρησή του εκεί 20 χρόνια, δηλαδή έχει άδειες από τον Δήμο. Έχει αυτά, έχει χίλια δυο. Δηλαδή τα μηχανήματα ελέγχονται με περιοδικότητα για πάρα πολλά χρόνια. Τα παλιά αντικαθίστανται με καινούργια. Δηλαδή δεν μπορεί να δουλέψει μια επιχείρηση χωρίς να έχει πιστοποιήσεις και τέτοια. Έχει γίνει έλεγχος πριν αρχίσει η λειτουργία στη φετινή σεζόν».

Κάτι που ωστόσο διέψευσε η Δήμαρχος Κασσάνδρας, μιλώντας στην ίδια πηγή: «Κάνω κάθετη διάψευση. Κάθετη διάψευση. Η τελευταία άδεια που πήρε και μπορώ να σας την προσκομίσω είναι η 1569/23 που λέει… Την πήρε στις 22 Οκτωβρίου του ’23 και είναι έγκριση προσωρινής λειτουργίας ψυχαγωγικών παιδιών λούνα παρκ», είπε.

 
 
ΠΗΓΗ ΙΝ.GR