Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εξάρσεις

Σε θετική κατεύθυνση οι εξαγγελίες για τη διαχείριση των Δασών

@ Οι εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος Θεόδωρου Κυριακάκη για το νέο μοντέλο διαχείρισης των δασών επιβεβαιώνουν τα όσα γράφαμε από αυτή εδώ τη στήλη στο χθεσινό Λαμιακό Τύπο.

Ότι πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στον τομέα της πρόληψης και ότι αυτή τη δουλειά ξέρουν να την κάνουν πολύ καλά τα Δασαρχεία σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Αναρωτηθήκαμε γιατί έπρεπε να καούν άλλα 100.000 στρέμματα δάσους για να ευαισθητοποιηθεί η Πολιτεία.

Γιατί σε αυτή τη χώρα τα προγράμματα πρόληψης των πυρκαγιών αφορούν πάντα “την επόμενη αντιπυρική περίοδο” και δεν έχουν εφαρμοστεί όλες τις προηγούμενες ;

Σημειώναμε ότι στον τομέα της κατάσβεσης των πυρκαγιών έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια αμύθητα ποσά σε εξοπλισμούς.

Τα Δασαρχεία όμως δεν έχουν στηριχθεί και ενισχυθεί στο βαθμό που θα τα καθιστούσαν ικανά να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής υλοποιώντας σημαντικά έργα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

Επιτέλους η σημερινή κυβέρνηση μάλλον αποφάσισε να ακούσει τις τοπικές κοινωνίες και να λάβει σοβαρά υπόψιν τις προτάσεις των Δασαρχών και προχωρά στην εφαρμογή ενός διαφορετικού μοντέλου διαχείρισης των δασών. Διαχείριση σημαίνει, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού ότι θα υπάρχει μόνιμη συντήρηση αντιπυρικών ζωνών και οδικού δικτύου.

Η βιομάζα που συγκεντρώνεται, ενώ έως τώρα δεν αξιοποιείται, θα λειτουργεί σαν ένας οικονομικός πόρος (με τη σωστή διαχείριση είτε ως ξύλο είτε ως απλή βιομάζα) που επιστρέφει πίσω στο δάσος διότι αμείβεται δι’ αυτής ο διαχειριστής μαζί και με μία σημαντική επιδότηση που θα δίνει το κράτος σε αυτόν ανάλογα με το πόση βιομάζα βγάζει από το δάσος.

Τα Δασαρχεία θα αναλάβουν την εκπόνηση των διαχειριστικών μελετών και ο ιδιωτικός τομέας, θα αναλάβει να υλοποιήσει τις σχετικές διαχειριστικές μελέτες “με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και να κάνει και πολύ σημαντικές οικονομικές επενδύσεις στα εργαλεία και στις μεθόδους απομάκρυνσης αυτής της βιομάζας” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την ώρα που αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε την πρόληψη, οι φωτιές πολλαπλασιάστηκαν.

Τη θυμόμαστε την πρόληψη μετά από μια ακόμη καταστροφή του φυσικού κεφαλαίου για να την ξεχάσουμε στη συνέχεια μετά την απομάκρυνση του θέματος από τη δημοσιότητα.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και τώρα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση αυτά που λέει τα εννοεί και ότι θα τα εφαρμόσει στην πράξη.

Με σύμμαχο τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών που ζουν δίπλα στο δάσος τα αποτελέσματα θα είναι ελπιδοφόρα.

 

 

Έκθεση Λαμίας, Ράλι και ΧΥΤΑ

@ Έκθεση Λαμίας, Ράλι Ακρόπολις και ΧΥΤΑ εκτιμώ ότι θα είναι τα πρώτα μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνεδριάσεις του Φθινοπώρου στο Δημοτικό συμβούλιο Λαμίας.

Το Ράλι Ακρόπολις θα πραγματοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και ήδη όπως πληροφορούμαστε το ενδιαφέρον είναι μεγάλο στους ανθρώπους του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Για τη φιλοξενία και τη διοργάνωση του Ράλι, συμβάλλουν τα μέγιστα ο Δήμος Λαμίας και η Περιφέρεια με επιχορηγήσεις πολλών χιλιάδων ευρώ με σκοπό τα οφέλη για την τοπική κοινωνία το τριήμερο των αγώνων να είναι πολλαπλάσια και από αυτή την άποψη καλό θα ήταν να γίνει και μια συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα.

Μετά την διεξαγωγή του Ακρόπολις, αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας καθώς έχουν ξεπεραστεί όλα τα προβλήματα με τις παρακείμενες ιδιοκτησίες και εξασφαλίστηκε η σχετική άδεια που επιτρέπει στον ανάδοχο του έργου να εγκατασταθεί και να ξεκινήσει τα έργα.

Τα έργα θα ξεκινήσουν αλλά κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει με το νέο νομικό πρόσωπο της ΠΕΛ και κατά πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που του φόρτωσε η κεντρική διοίκηση μεταβιβάζοντας όλες τις αρμοδιότητες στον Αναπτυξιακό Φορέα.

Το βέβαιο είναι ότι οι πιστωτές θα συνεχίσουν να διεκδικούν τα χρήματα που τους οφείλονται από παλαιότερες εργασίες και το ερώτημα είναι αν ο νέος φορέας θα έχει την οικονομική δυνατότητα να εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα του ΧΥΤΑ Λαμίας. Οι συζητήσεις για το έργο ανεξάντλητες δεν φαίνεται να καταλήγουν σε κάποια οριστική λύση, ενώ δεν διακρίνουμε και κάποιo φως στον ορίζοντα όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου της επέκτασης του νέου κυττάρου. Με ενδιαφέρον αναμένουμε και τις αποφάσεις που θα ληφθούν και στη γενική συνέλευση του ΦοΔΣΑ μέσα στον Σεπτέμβριο.

 

    

 

randomness