Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Τι ετοιμάζουν για αύριο στο Ζάππειο οι Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και Μιχάλης Κατρίνης

Με μια σειρά σημαντικών επετειακών εκδηλώσεων γιορτάζει το ΠΑΣΟΚ τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, που θα ξεκινήσουν αύριο Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Οι εορτασμοί, οι οποίοι γίνονται σε μια περίοδο έντονων εσωκομματικών διεργασιών ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου για την ανάδειξη νέου προέδρου του Κινήματος, θα έχουν ως κεντρικό άξονα την ιστορική πορεία του κόμματος και την εξέλιξη μέσα στις δεκαετίες, με παράλληλη ανάδειξη της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας και της επόμενης μέρας για το Κίνημα.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης στο Ζάππειο θα είναι ο νυν πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα σκιαγραφήσει τις προτεραιότητες και τις στρατηγικές του κόμματος για την επόμενη περίοδο, με έμφαση στην επαναφορά του ΠΑΣΟΚ ως κυρίαρχης πολιτικής δύναμης. Η ομιλία του αναμένεται να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία προκειμένου να παρουσιάσει το όραμά του για το μέλλον του κόμματος, σε μια στιγμή που η κούρσα για την ηγεσία «τρέχει» στο προσκήνιο. Παράλληλα, χαιρετισμούς θα απευθύνουν και οι πρώην πρόεδροι του κόμματος, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, συμβάλλοντας στην ιστορική βαρύτητα της εκδήλωσης.

Σημαντική στιγμή του δρώμενου θα είναι η απονομή τιμητικών διακρίσεων στα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου 1974 και βρίσκονται εν ζωή. Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να τιμήσει την ιστορική συμβολή τους και να αναδείξει την αξία της συνέχειας και της διαρκούς ανανέωσης του κόμματος. Στο πλαίσιο των εορτασμών, θα πραγματοποιηθεί επίσης συναυλία – αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο.

Ο Μαρκόπουλος, του οποίου το έργο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον αγώνα κατά της Χούντας και τη Μεταπολίτευση, απεβίωσε πριν από έναν χρόνο, και η συναυλία αυτή θα αποτελέσει μια συγκινητική αναδρομή στη μουσική του προσφορά και στην πολιτική του δράση.

Η επετειακή εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου δεν θα περιοριστεί όμως μόνο στην Αθήνα. Ανάλογη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί και για την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο της πόλης, στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης». Αυτή η περιφερειακή διάσταση των εορτασμών εντάσσεται στη στρατηγική του κόμματος να αναδείξει τη διαχρονική του παρουσία σε όλη την Ελλάδα, ενισχύοντας τη σχέση του με τους πολίτες σε κάθε γωνιά της χώρας.

Επιδίωξη είναι να τονιστεί η αναγκαιότητα ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ στη σύγχρονη πολιτική σκηνή, με στόχο την ανάδειξή του ως ισχυρού πολιτικού πόλου.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόσο στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης όσο και σε αυτή της συμπρωτεύουσας, θα δώσει έμφαση στον κινηματικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη του κόμματος στα πρώτα χρόνια της πορείας του. Με αυτή την οπτική, θα επιχειρηθεί να επανασυνδεθεί το κόμμα με τις ρίζες του, αναδεικνύοντας ένα αντίστοιχο μοντέλο κινητοποίησης της βάσης στο σήμερα. Η στόχευση είναι σαφής: η αναβίωση του κινηματικού ΠΑΣΟΚ, που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας.

Τι ετοιμάζουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ: Ξεπέρασαν το «φράγμα» των 5.000 υπογραφών ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος

Ωστόσο, οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν δείχνουν πρόθυμοι να παραχωρήσουν το προνόμιο της ομιλίας αποκλειστικά στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Χάρης Δούκας, για παράδειγμα, έχει ήδη ετοιμάσει ένα βίντεο με τα δικά του μηνύματα για τα 50ά γενέθλια του Κινήματος, θέλοντας να συμβάλει στη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του κόμματος. Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος σχεδιάζει μια πανελλαδική διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα την «Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ», όπου θα περιγράψει τα βήματα για ένα ισχυρό και ανοιχτό Κίνημα. Η εκδήλωση αυτή αναμένεται να αποτελέσει πλατφόρμα για την προώθηση του οράματός του και την παρουσίαση των προτάσεών του για το μέλλον του κόμματος.

Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης προετοιμάζει τη δική του παρέμβαση για την επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου, με βασικό στόχο να αναδείξει τον διαχρονικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως πολιτικής δύναμης. Στην ομιλία του, ο Κατρίνης θα επισημάνει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επανέλθει δυναμικά στην εξουσία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενότητας και της συνεργασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι προετοιμασίες όλων αυτών των πρωτοβουλιών καταδεικνύουν τη ζωντάνια του εσωκομματικού διαλόγου και την επιθυμία των στελεχών να διαμορφώσουν ενεργά το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας στον συνεχιζόμενο πολιτικό αγώνα για την ηγεσία του κόμματος.

 

Πηγή: newsbeast.gr