Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Φρένο στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση των φωτοβολταικών επιχειρεί να βάλει ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός

Φρένο στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση των φωτοβολταικών πάρκων στη Φθιώτιδα και σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα επιχειρεί να βάλει ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός . ''Δεν θα επιτρέψουμε την αχαλίνωτη εξάπλωση των φωτοβολταικών που καταστρέφουν γή υψηλής παραγωγικότητας'' ξεκαθάρισε ο κ. Σπανός στη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα πλαίσια του δίμηνου απολογισμού του εργου της Περιφερειακής Αρχής  . Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ''ΛΤ'' ,ο Περιφερειάρχης  τόνισε οτι θα κλιμακώσουμε τη στάση μας για να προστατέψουμε την αγροτική μας παραγωγή . Η πολιτική αυτή , είπε ,σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς για να καταφέρουν να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους , δεν φτιάχτηκε για να αγοράζουν κάποιοι μεγάλοι επενδυτές απο την Αθήνα γή υψηλής παραγωγικότητας στην Περιφέρεια'' . Αν και δεν εχουμε ξεπεράσει ακόμη το ποσοστό του 1% για την εγκατάσταση φωτοβολταικών σε γή υψηλής παραγωγικότητας , σημείωσε , εν τούτοις δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας να συμβεί αυτό και θα αντιδράσουμε απαιτώντας να μπούν συγκεκριμένα κριτήρια στις αδειες εγκατάστασης . ''Το πρώτο πράγμα που θα ζητήσουμε να ξεκαθαρίσει είναι σε ποιούς απευθύνονται και ποιοί τελικά δικαιούνται να τοποθετούν φωτοβολταικά . Με βάση τα επίσημα στοιχεία σήμερα στην Περιφέρεια είμαστε σε ποσοστό κάλυψης γής παραγωγικής γής στο 0,8 % αλλά εμείς θα προτιμούσαμε να είμαστε στο 0,5% . Δεν ξέρω εαν πριν 15 χρόνια η επέλαση των φωτοβολταικών ηταν μια υπερβολική φοβία , σήμερα ομως είναι ενα πολύ σοβαρό πρόβλημα και απασχολεί τον κάθε πολίτη , γι αυτό η Περιφέρεια με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα προσπαθήσει να αναχαιτίσει αυτή την διείσδυση , διότι είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα που το 0,8% μπορεί να το καλύψει για τη Φθιώτιδα μόνο η περιοχή του Δομοκού '' υποστήριξe ο Περιφερειάρχης . 

Στην καθιερωμένη πλέον συνέντευξη Τύπου  ο περιφερειάρχης προχώρησε σε πλήρη απολογισμό έργων και δράσεων  για το δίμηνο Ιουλίου -Αυγούστου αναφέροντας συγκεκριμένα :

 
✅ Ολοκληρώσαμε 2 αλιευτικά καταφύγια στη Φθιώτιδα (Αχλαδίου – Γλύφας) και άλλα σημαντικά έργα στην Στερεά Ελλάδα.
✅ Ξεκινούμε 9 νέα έργα, όπως η αποκατάσταση των παλιών βυρσοδεψείων στην «Χάρμαινα» της Άμφισσας, αρχικού προϋπολογισμού 503.000 ευρώ, αλλά και η βραχοπροστασία στο Κοκόσι της Ανθηδώνας.
✅ Εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση 12 ακόμη έργων και δράσεων, όπως η αποκατάσταση της παλαιάς γέφυρας Μόρνου, που δημοπρατείται.
✅ Εκδόθηκαν 9 ακόμη προσκλήσεις, από το νέο μας ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους άνω των 62.000.000 ευρώ για την υλοποίηση νέων αναπτυξιακών έργων και κοινωνικών δράσεων. Μεταξύ αυτών και η υλοποίηση της ΟΧΕ βόρειας Εύβοιας, αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα πρ/μου 30.000.000 ευρώ.
✅ Πληρώθηκαν επιδοτήσεις που προσεγγίζουν τα 15.000.000 ευρώ, από τα τοπικά προγράμματα CLLD/Leader και ενισχύθηκαν 127 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.
✅ Βρεθήκαμε με 6 υπουργούς για να συνεργαστούμε και να διεκδικήσουμε όσα έχει ανάγκη ο τόπος μας.
 

    

 

Απόψεις

Του Συνεργάτη μας, Φοίβου ΙωσήφΠαύλος Αποστολόπουλος - Δασάρχης Σπερχειάδος. Πυρπολητής του εαυτού του.Εντολέας η συνείδηση.. Συνείδηση ανελαστική, κοφτερή, αμείλικτη...
randomness