Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ώρα ΔΕΘ για τον Κ. Μητσοτάκη: Τι θα περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες, με αιχμή την καθημερινότητα

Το…νήμα της περιβόητης επανεκκίνησης αναζητεί η κυβέρνηση, μέσα από τη διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Έχοντας αναλώσει, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτικού κεφαλαίου της, όπως αυτό αποτυπώθηκε στο 41% των εθνικών εκλογών του 2023, ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα του Συνεδριακού Κέντρου "Ιωάννης Βελλίδης", στοχεύει να εκπέμψει σήμα ότι η ορμή των μεταρρυθμίσεων της πρώτης τετραετίας δε θα κοπάσει στον…καθαρό διάδρομο τριετίας, ο οποίος ανοίγεται στον ορίζοντα μέχρι τις κάλπες του 2027. Οι αλλαγές με κοινωνικό πρόσημο και επίκεντρο τον πολίτη θα κυριαρχήσουν στην πρωθυπουργική παρέμβαση το απόγευμα του Σαββάτου, σε έναν οδικό χάρτη που θα έχει ως κεντρικά σημεία αναφοράς:

-Τη βελτίωση της καθημερινότητας.

-Την αντιμετώπιση του στεγαστικού και του δημογραφικού προβλήματος.

-Την περαιτέρω μείωση των φόρων.

-Την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, με στόχο στο τέλος της τετραετίας ο μέσος μισθός να έχει φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ.

-Την αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, με τον κ. Μητσοτάκη να δίνει μία πρώτη…γεύση των κυβερνητικών προθέσεων και ανακοινώσεων από το βήμα της ΔΕΘ, προτάσσοντας μία νέα κίνηση που σχετίζεται με τη στήριξη των ιατρών του ΕΣΥ. "Με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθιερώνουμε επιπλέον οικονομικό κίνητρο για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών σε προβληματικές ή άγονες περιοχές. Το νέο αυτό επίδομα, ανάλογα και με την κατηγορία της περιοχής που θα ασκεί υπηρεσία ο ιατρός, ξεκινά από τα 200 ευρώ και για συγκεκριμένες ειδικότητες μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ μηνιαίως. Έχω πει πολλές φορές -και δεν θα κουραστώ να το λέω- ότι η στήριξη του ΕΣΥ είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες χρόνων. Όμως δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο ΕΣΥ, αντάξιο των προσδοκιών όλων των πολιτών", ανέφερε.

Το πακέτο των μέτρων

Η παρουσίαση και ανάλυση του πολιτικού και οικονομικού σχεδίου για τους επόμενους δώδεκα μήνες, με επίκεντρο την καθημερινότητα, θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό συστατικό στοιχείο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης". Έχοντας ως…πυξίδα τη δημοσιονομική ισορροπία, οι παρεμβάσεις που θα αναμένεται ότι θα συμπεριληφθούν στην πρωθυπουργική ομιλία θα εκτείνονται σε ένα τρίγωνο. Ένα τρίγωνο που θα ξεκινάει από την αντιμετώπιση του στεγαστικού, με κινήσεις όπως:

-Η νέα φάση του προγράμματος "Σπίτι μου 2", που θα έχει εύρος δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

-Οι βελτιώσεις στα κριτήρια του "Ανακαινίζω-Ενοικιάζω, με αύξηση της επιδότησης στο 60% από 40% και ταυτόχρονη αύξηση του ποσού που τώρα βρίσκεται στο επίπεδο των 10.000 ευρώ.

-Η κοινωνική αντιπαροχή. Εντός του έτους αναμένεται ότι θα…τρέξει διεθνής διαγωνισμός για ανέγερση κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου, μέσω ΣΔΙΤ.

-Οι περιορισμοί στη διάθεση νέων ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση σε κορεσμένες περιοχές.

-Η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τρία έτη στους ιδιοκτήτες που θα ανοίξουν τα σπίτια τους για μακροχρόνια μίσθωση.

Στο μέτωπο του δημογραφικού, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα συνολικό εκσυγχρονισμό του πλαισίου της επιδοματικής πολιτικής, μέσα από ένα πλέγμα, το οποίο θα περιλαμβάνει:

-Την καταβολή επιδομάτων με προπληρωμένη κάρτα.

-Το επίδομα ανεργίας, που θα είναι αυξημένο στην αρχή και θα βαίνει μειούμενο, προκειμένου να αποτελέσει κίνητρο για εύρεση εργασίας.

-Τις ευνοϊκές πρόνοιες για τους τρίτεκνους, χωρίς να υπάρχει πλήρης εξίσωση με τους πολύτεκνους.

-Την αύξηση του επιδόματος τέκνων.

Όσον αφορά στη φορολογική πολιτική, η κυβερνητική στρατηγική που θα αναπτύξει στη σαββατιάτικη ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει:

-Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025.

-Τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών που μπορεί να φτάσει και στο 1%.

-Τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο του 2025.

-Την αύξηση των συντάξεων, που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 3% ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού και του ρυθμού ανάπτυξης.

-Τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, που δε λαμβάνουν αύξηση, λόγω της προσωπικής διαφοράς (μέσα από τα 300 εκατομμύρια ευρώ από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων). Η στήριξη αυτή, μάλιστα, ενδέχεται να διευρυνθεί σε ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, γονείς που είναι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού και άλλων επιδομάτων ΟΠΕΚΑ.

-Τις σημειακές αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, μέσα από τη διεύρυνση της έκπτωσης 50% στο τεκμαρτό που ισχύει για όσους βρίσκονται σε περιοχές μέχρι 500 κατοίκους και μικρά νησιά.

-Τη μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

-Την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές για το 2025.

-Την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.


Πηγή: capital.gr