Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η καρδιά του πολιτισμού χτυπά δυνατά στα “Θερμοπύλια”!

• Ξεκίνησαν την Παρασκευή (6/9) οι εκδηλώσεις με την συμμετοχή κόσμου - Δήμαρχος Πανουργιάς Παπαϊωάννου: «Ενωμένοι να πετύχουμε τον στόχο μας, τα Θερμοπύλια να αποτελέσουν ένα παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός»


Με κάθε επισημότητα και με μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που συνδυάζουν ιστορική γνώση, τέχνη και ψυχαγωγία, τιμά και φέτος ο Δήμος Λαμιέων τον εμβληματικό θεσμό «Θερμοπύλια». 

Η καρδιά του πολιτισμού χτύπησε δυνατά το βράδυ της Παρασκευής (6/9) στον ιστορικό χώρο των Θερμοπυλών, με συμμετοχή καλεσμένων να αποτίουν φόρο τιμής στους προγόνους μας, σε μια εκδήλωση που συμβολίζει τον πανανθρώπινο και οικουμενικό χαρακτήρα ενός τόπου που έγινε παράδειγμα αυτοθυσίας, ηρωισμού και αυταπάρνησης για όλο τον πλανήτη. 




Την εναρκτήρια εκδήλωση των «Θερμοπυλίων» τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Φθιώτιδας, Γιώργος Κοτρωνιάς και Γιάννης Σαρακιώτης, ο πρώην βουλευτής Φθιώτιδας, Αποστόλης Καραναστάσης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Ηλίας Σανίδας, ο Δήμαρχος Λοκρών, Αθανάσιος Ζεκεντές, ο πρώην Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Ελένη Μπενιάτα ενώ τους επίσημους καλεσμένους της εκδήλωσης, καλωσόρισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ειρήνη Σόλια.




Την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων “Θερμοπύλια 2024” έκανε ο Δήμαρχος Λαμιέων, Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, Κώστας Σαγιάς, ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κοτρωνιάς, ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Σαρακιώτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λοκρών, Αθανάσιος Ζεκεντές και ο πρώην Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος.




Στόχος μας, είπε ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου χαιρετίζοντας την εναρξη των εκδηλώσεων, είναι να καταστήσουμε τα “Θερμοπύλια” έναν από τους πλέον εξωστρεφείς και αναγνωρίσιμους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Παρασκευή και θα συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή το βράδυ, φιλοξενούνται στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών και τον Αρχαιολογικό Xώρο.




«Ευελπιστούμε, η φετινή διοργάνωση να αποτελέσει την αρχή έτσι ώστε, χρόνο με τον χρόνο, εργαζόμενοι μεθοδικά και δυναμικά να καταστήσουμε τα Θερμοπύλια έναν από τους πλέον εξωστρεφείς και αναγνωρίσιμους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης» σημείωσε ο Δήμαρχος Λαμίας.

«Το έμπρακτο ενδιαφέρον και η συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ώστε όλες και όλοι μαζί ενωμένοι να πετύχουμε τον στόχο μας: τα Θερμοπύλια να αποτελέσουν ένα παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός», πρόσθεσε.




Μετά τους επίσημους χαιρετισμούς και την τελετή εναρξης των εκδηλώσεων εγιναν τα εγκαίνια και η παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης «Τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων», υπό την επίβλεψη του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Κώστα Κοτσανά.

Η έκθεση θα διαρκέσει εως και 15 Σεπτεμβρίου 2024 και περιλαμβάνει:

• Διαδραστική μάθηση για τα παιδιά μέσω των εφευρέσεων – κατασκευών

• Μύηση των ενηλίκων στην κατανόηση πολύπλοκων εφευρέσεων όπως ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων»

Η πρώτη ημέρα των “Θερμοπυλίων 2024” ολοκληρώθηκε με μια σημαντική ημερίδα με θέμα «η σημασία ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος των περιοχών και η συμβολή του στην περιφερειακή ανάπτυξη» με εισηγητές την π. Διευθύντρια του Τμήματος Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Κατερίνα Καμηλάκη, την Διευθύντρια του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ
κ. Μαρία Σοφικίτου και τον Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Αθανάσιο Ευσταθίου.




Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο με το ακόλουθο πρόγραμμα :


7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


10:00 π.μ. – 2:00 μ.μ. Ξενάγηση (ελληνικά και αγγλικά) σε δημοσιογραφικές αποστολές από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε αξιοθέατα του Δήμου Λαμιέων.

9:00 π.μ. – 8:00 μ.μ. Λειτουργία της περιοδικής έκθεσης «Τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων», υπό την επίβλεψη του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Κώστα Κοτσανά.

Ξενάγηση: Ελληνικά και Αγγλικά

Διάρκεια: 45 λεπτά.

Τόπος διεξαγωγής: Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

9:00 μ.μ. Θεατρική παράσταση «Ικέτιδες» του Αισχύλου

• Με υπότιτλους στα Αγγλικά

Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Επίδαυρο, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει τις Ικέτιδες του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη: ένα ποιητικό αλλά και βαθιά πολιτικό έργο στο κέντρο του σύγχρονου προβληματισμού για την έννοια του ασύλου σε μια δημοκρατική κοινωνία – ιδιαίτερα όταν στη θέση του διωκόμενου βρίσκονται οι γυναίκες.


8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


9:00 π.μ - 1:00 μ.μ «Η μάχη των Θερμοπυλών. Το απόλυτο πνεύμα μαχητικότητας και αυτοθυσίας» 

Ξενάγηση (Ελληνικά και Αγγλικά) για το κοινό και δημοσιογραφικές αποστολές από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Τόπος συνάντησης: Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

Ξενάγηση από τον Δρ. Πέτρο Κουνούκλα, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας

• Μνημείο Θερμοπυλών και Θεσπιέων

• Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

• Λόφο του Κολωνού

• Αρχαίο τείχος Φωκέων

• Εκθεσιακός χώρος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, στις Θερμοπύλες

• Χωριό Θερμοπύλες

9:00 π.μ. – 8:00 μ.μ Λειτουργία της περιοδικής έκθεσης «Τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων», υπό την επίβλεψη του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Κώστα Κοτσανά.

Ξενάγηση: Ελληνικά και Αγγλικά

Διάρκεια: 45 λεπτά.

Τόπος διεξαγωγής: Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

8:00 μ.μ. Μουσική εκδήλωση στον Αρχαιολογικό Χώρο των Θερμοπυλών

Εισήγηση του Γιώργου Τσομή, καθηγητή του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: «Ο ρόλος της μουσικής στην καθημερινότητα και στην παιδεία των αρχαίων Ελλήνων»

8:30 μ.μ. Βράβευση της Γιώτας Βέη, για την 50ετή προσφορά της στο παραδοσιακό τραγούδι και τη διάδοσή του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετοχή της στη συναυλία που ακολουθεί.

8:40 μ.μ. Συναυλία με θέμα: «Η αρχαία λύρα στον χρόνο και τον χώρο. Ένα μουσικό ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θράκη»

Ο Θανάσης Κλεώπας μαζί με τριμελές μουσικό σχήμα και μία χορεύτρια, μας μυούν στην αρχαία λύρα από τους Ορφικούς ύμνους έως το σήμερα.