Το ΥΠΕΞ του Σουδάν απορρίπτει την έκθεση ειδικών του ΟΗΕ που ζητούν να αναπτυχθεί στη χώρα μια «αμερόληπτη» δύναμη
Η σουδανική διπλωματία επέκρινε πρόσφατη έκθεση ειδικών του ΟΗΕ, η οποία ζητεί την ανάπτυξη «αμερόληπτης» δύναμης στη χώρα για την προστασία των αμάχων, χαρακτηρίζοντας το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «πολιτικό και παράνομο όργανο».
«Η σουδανική κυβέρνηση απορρίπτει στο σύνολό τους τις συστάσεις της αποστολής» του ΟΗΕ, επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Σάββατο το βράδυ, χαρακτηρίζοντάς τες «κατάφορη παραβίαση της εντολής» της αποστολής.
Ειδικοί του ΟΗΕ ζήτησαν την Παρασκευή την «χωρίς καθυστέρηση» ανάπτυξη «ανεξάρτητης και αμερόληπτης» δύναμης στο Σουδάν, προκειμένου να προστατεύσει τους αμάχους, εκτιμώντας ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στη χώρα έχουν διαπράξει «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Ο πόλεμος, από τον οποίο έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ξέσπασε τον Απρίλιο του 2023 μεταξύ του στρατού του Σουδάν υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκλό.
«Η προστασία των αμάχων παραμένει απόλυτη προτεραιότητα για τη σουδανική κυβέρνηση», υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας «τις παραστρατιωτικές οργανώσεις ότι στοχοθετούν συστηματικά άμαχους και μη στρατιωτικές υποδομές».
Το υπουργείο εκτίμησε ότι «ο ρόλος» του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα έπρεπε να είναι «να στηρίζει την εθνική διαδικασία και όχι να αναζητεί να επιβάλει έναν διαφορετικό, εξωτερικό μηχανισμό», απορρίπτοντας την έκκληση των ειδικών για την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς το Σουδάν.
Η δημοσίευση αυτής της έκθεσης μερικές ημέρες πριν μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «καταδεικνύει την έλλειψη επαγγελματισμού και ανεξαρτησίας της επιτροπής και επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για πολιτικό και παράνομο όργανο», κατήγγειλε το σουδανικό υπουργείο.
Ο πόλεμος στο Σουδάν, που έχει ωθήσει περισσότερους από 10 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταφύγουν κυρίως προς γειτονικές χώρες, έχει προκαλέσει στη χώρα πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ