Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΕΞΑΡΣΕΙΣ

# Τριανταπέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ο Παύλος Μπακογιάννης έπεσε νεκρός από τα πυρά των τρομοκρατών της «17 Νοέμβρη».
Με αφορμή την θλιβερή επέτειο, o γιός του Κώστας Μπακογιάννης ανήρτησε στο Facebook μια φωτογραφία του πατέρα του γράφοντας : “Βλέπω το χαμόγελο σου στα παιδιά μας και ξέρω πως η ζωή πάντα νικάει. 35 χρόνια μετά, είσαι πάντα εδώ και μας φωτίζεις τον δρόμο”.

 

 

 

Τα ζυγολόγια δείχνουν το πρόβλημα

@ Mέγα θέμα προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες με την παράνομη χωματερή στη Ροδίτσα. Μας πήραν είδηση και τα μεγάλα κανάλια ότι στο Δήμο Λαμιέων η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων είναι άγνωστη λέξη, καθώς είμαστε από τους τελευταίους και καταϊδρωμένους που τρέχουν στο και πέντε να βρουν λεφτά για το έργο της επέκτασης του κυττάρου σε έναν υπερκορεσμένο σκουπιδότοπο στην περιοχή της “Νευρόπολης”, ο όγκος των σκουπιδιών αντί να μειώνεται συνεχώς αυξάνεται πληρώνοντας υπέρογκα ποσά στο τέλος ταφής, την ίδια ώρα είμαστε ουραγοί στον τομέα της ανακύκλωσης ενώ μετατίθεται συνεχώς για το απώτερο μέλλον η ιδέα της δημιουργίας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην περιοχή μας. Και την κατάσταση επιβαρύνει περισσότερο και το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων σε ρέματα και οικόπεδα.
Τα γράφουμε όλα αυτά γιατί ακούσαμε τον αναπληρωτή Δημάρχου, Αντιδήμαρχο Γιώργο Ποντίκα να δηλώνει στο δημοτικό συμβούλιο ότι “η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων από τον Δήμο Λαμιέων αποδεικνύεται και από τα ζυγολόγια”, προσθέτοντας ότι “όλα τα σκουπίδια καταλήγουν στον ΧΥΤΑ και ότι η Δημοτική Αρχή δεν έδωσε ποτέ εντολή για λειτουργία παράνομης χωματερής και αν ποτέ προκύψει κάτι τέτοιο, θα αποδοθούν ευθύνες σε όποιον ευθύνεται, όσο ψηλά και αν βρίσκεται.”
Διαφωνούμε με την προσέγγιση που κάνει ο Αντιδήμαρχος γιατί κατά την άποψή μας καμία ορθή διαχείριση απορριμμάτων δεν προκύπτει από τα ζυγολόγια. Απλά αυτό που προκύπτει είναι να ζυγίζουμε κάθε φορά το βάρος των σκουπιδιών που καταλήγουν σε έναν υπερκορεσμένο σκουπιδότοπο όπως αυτός του Δήμου Λαμίας που δεν αντέχει να δέχεται άλλα απορρίμματα. Είναι έτοιμος δηλαδή “να τινάξει τα πέταλα “. Όπως παραστατικά είχε αναφέρει για το ΧΥΤΑ Λαμίας ο Γενικός Διευθυντής του ΦοΔΣΑ στη συνέλευση των Δημάρχων προσφάτως στην Αταλάντη, “είναι σαν να έχουμε φτιάξει μια επταώροφη πολυκατοικία με σκουπίδια “. Εκτός κι αν έχουμε βάλει σκοπό να φτιάξουμε “ουρανοξύστη”! Γι αυτό λέμε ότι τα ζυγολόγια δεν είναι η λύση, απλά μας δείχνουν το πρόβλημα.

Χρ. Α

 

 

 

@ Εικοσιτέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος, από το ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Εξπρές Σάμινα», ανοικτά της Πάρου, που συνέβη το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2000 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 81 ανθρώπων.
24 χρόνια μετά κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον 19χρονο ήρωα Βασίλη Ραχούτη που πνίγηκε παλεύοντας με τα κύματα προσπαθώντας να σώσει συνανθρώπους του που κινδύνευαν. Προς τιμή του στην Φθιώτιδα και στο Δήμο Καμένων Βούρλων υπάρχει η προτομή του ώστε να μην ξεχαστεί ποτέ η θυσία του.

 

 

 

“Να φτιάξουμε θεσμικά αντίβαρα”

@ Η είδηση που βγήκε από το ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αν εκλεγεί πρόεδρος στις εσωκομματικές εκλογές, δεν πρόκειται να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο που προέρχεται από την συντηρητική παράταξη. Το δήλωσε πολύ καθαρά σε ερώτηση που δέχτηκε από τους δημοσιογράφους. Το επίσης ενδιαφέρον είναι ότι δεν εστίασε απλά στο ποιος θα είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και στις αλλαγές που χρειάζεται το πολίτευμα για να έχουμε αντίβαρα. Αυτή τη στιγμή, είπε «έχουμε ένα πανίσχυρο πρωθυπουργό, ο οποίος ελέγχει τα πάντα. Πρέπει να φτιάξουμε θεσμικά αντίβαρα και πρέπει σοβαρά να συζητήσουμε ποιος θα είναι ο ρόλος του Προέδρου Δημοκρατίας.»
Ως προς αυτό το ζήτημα δεν φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία στην κριτική που δέχτηκε ότι δεν έχει συγκρουστεί με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, απάντησε λέγοντας ότι έχω μιλήσει για πρωθυπουργικό-μοναρχικό μοντέλο διακυβέρνησης στη χώρα, αφήνοντας φυσικά να εννοηθεί ότι και η ίδια είναι υπέρ της δημιουργίας θεσμικών αντίβαρων για να σταματήσει ο εκάστοτε πρωθυπουργός να είναι παντοδύναμος.

 

 

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness