Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εξάρσεις

Μια πικρή νίκη και στο τέλος ένα θρίλερ !

@ Νέο ρεκόρ συμμετοχής πέτυχε το ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή αρχηγού. Η συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές κινήθηκε λίγο πάνω από τις εκτιμήσεις που γινόταν την προεκλογική περίοδο καθώς 302. 000 πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για να εκφράσουν την προτίμησή τους σε έναν από τους έξι υποψηφίους που διεκδικούσαν την προεδρία. Αν θέλουμε να αποδώσουμε με τίτλους το μήνυμα των εσωκομματικών εκλογών, ερμηνεύοντας και τα αποτελέσματα, θα λέγαμε ότι είχαμε μια πικρή νίκη για τον νυν πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, μια πικρή ήττα για τον Παύλο Γερουλάνο και ένα εκλογικό θρίλερ για τη δεύτερη θέση. Ήταν πικρή νίκη για τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί αν και ήρθε πρώτος στις προτιμήσεις των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, δεν εμφάνισε στις κάλπες τη δυναμική και τον αέρα του αρχηγού. Το γεγονός ότι το ποσοστό του κινήθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% είναι ένα χάντικαπ στην αναμέτρηση του β' γύρου. Το αποτέλεσμα επιφύλασσε μια πικρή ήττα για τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος έδωσε σκληρή μάχη για να περάσει στο β' γύρο και για λίγους ψήφους δεν τα κατάφερε. Ήταν ο χαμένος ενός εκλογικού θρίλερ που μας κράτησε ξάγρυπνους μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Αμφίρροπη αναμένεται η μάχη της δεύτερης Κυριακής καθώς κανένας από τους υποψηφίους που έμειναν έξω από την κούρσα της διεκδίκησης δεν άνοιξε τα χαρτιά του στις πρώτες δηλώσεις αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα του α' γύρου δείχνουν ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε μια ξεκάθαρη εικόνα για τον ποιόν επιθυμεί να ηγηθεί στη νέα προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος. Οι διαφορές των υποψηφίων στην πρώτη τετράδα είναι μικρές γι αυτό και οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες για το ποιος από τους δύο υποψηφίους θα επικρατήσει.

 

••••

 

# Στις 8 το βράδυ έκλεισαν οι κάλπες στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή νέου προέδρου. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής, η οποία ξεπέρασε την αντίστοιχη των εσωκομματικών εκλογών του 2021 δόθηκε παράταση μιας ώρας, καθώς δεν ήταν λίγα τα εκλογικά τμήματα που σχηματίζονταν ουρές στα εκλογικά τμήματα.
Στη Φθιώτιδα η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες που είχαν στηθεί σε όλους τους Δήμους της Φθιώτιδας ήταν ικανοποιητική, ενώ από το πρωί στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επικρατούσε αισιοδοξία οτι η συμμετοχή θα ξεπερνούσε κατά πολύ τους 270.000 ψηφοφόρους που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές της δημοκρατικής παράταξης. Στη Φθιώτιδα πάντως η συμμετοχή ήταν σχεδόν η ίδια με αυτή των εσωκομματικών εκλογών του 2021.

 

 

Η έκπληξη ήταν ο Γερουλάνος

@ Δεν έχει.. .στεγνώσει ακόμη το μελάνι από το σημείωμα της προηγούμενης Πέμπτης, όταν από αυτή εδώ τη στήλη γράφαμε για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ ότι ενδεχομένως να κρύβουν μια έκπληξη. Τα προγνωστικά μέχρι εκείνη την ώρα μιλούσαν για εκλογές - ντέρμπι ανάμεσα σε Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα. Σε πανελλαδικό επίπεδο τα προγνωστικά μπορεί να επιβεβαιώθηκαν αλλά το ντέρμπι ήταν τελικά ανάμεσα σε Χάρη Δούκα και Παύλο Γερουλάνο. “Η δική μας προσωπική δημοσκόπηση μεταξύ φίλων και γνωστών - γράφαμε την προηγούμενη Πέμπτη 3 Οκτωβρίου - λέει κάτι διαφορετικό αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Εκτίμησή μας πάντως είναι ότι σε αυτές τις εκλογές με 6 υποψηφίους όλα τα προγνωστικά είναι επισφαλή και τίποτα δεν αποκλείει το βράδυ της Κυριακής να ζήσουμε μια έκπληξη που κανείς δεν θα την έχει προβλέψει και δεν θα την περιμένει. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι κάλπες πάντα κρύβουν εκπλήξεις”.
Η πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη στη Φθιώτιδα απλά επιβεβαίωσε όλα τα προγνωστικά της προεκλογικής περιόδου, ενώ η έκπληξη των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ στο νομό ήταν η πρωτιά του Παύλου Γερουλάνου μέσα στη Λαμία. Με βάση τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα στα τρία εκλογικά τμήματα της Λαμίας που είχαν στηθεί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου η υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου στηρίχθηκε από 278 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη συγκέντρωσε 275 ψήφους, η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα 233 ψήφους και ακολούθησαν η Άννα Διαμαντοπούλου με 137 ψήφους, ο Μιχάλης Κατρίνης με 24 ψήφους και η Νάντια Γιαννακοπούλου με 14 ψήφους. Πρώτος σε ψήφους ήταν ο Παύλος Γερουλάνος και στο εκλογικό τμήμα του Παγκρατίου με 152 ψήφους, αφήνοντας πίσω του τις υποψηφιότητες του Νίκου Ανδρουλάκη με 142 ψήφους, και του Χάρη Δούκα με 117 ψήφους.

 

 

Η ζωντάνια λείπει

@ Αν ένας ξένος διάβαζε ότι συναντήθηκαν ο Δήμαρχος Λαμιέων με τον Αστυνομικό Διευθυντή και αυτό που αποφάσισαν ήταν ότι πρέπει να αυξήσουν τις περιπολίες και να ενισχύσουν την αστυνόμευση στο κέντρο της πόλης, δύσκολα θα απέφευγε τη σκέψη ότι το κέντρο της πόλης είναι ένας χώρος με μεγάλη παραβατικότητα. Σίγουρα όμως δεν είναι αυτή η εικόνα του εμπορικού κέντρου της πόλης που οι πολίτες φοβούνται να κυκλοφορήσουν τα βράδια. Και αυτό που έχει ανάγκη η πόλη είναι να αυξηθεί η εμπορική κίνηση και όχι να αυξηθούν οι αστυνομικοί και τα περιπολικά. Μέτρα για να ζωντανέψει το εμπορικό κέντρο απουσιάζουν και οι περιπολίες δεν είναι η λύση.

 

 

 

    

 

Απόψεις

Αν ισχύει αυτό που είχε πει κάποτε ένας πολιτικός, ότι “πολιτική είναι σύγκρουση ακόμη και με τον ίδιο σου τον εαυτό”, τότε αυτό αποδείχτηκε περίτρανα καθ’ όλη τη...
randomness