Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θέλουν να αποφευχθεί «ευρύτερη σύγκρουση» στη Μέση Ανατολή
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Λίβανος για «να επιβληθεί» έναντι της Χεζμπολάχ, που βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ, και θέλουν να αποφευχθεί μια «ευρύτερη σύγκρουση» στη Μέση Ανατολή, κυρίως μέσω διπλωματικής λύσης στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ συνεχίζει να πλήττει το λιβανικό σιιτικό κίνημα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
«Είναι σαφές ότι ο λιβανικός λαός έχει συμφέρον, μεγάλο συμφέρον, το κράτους του να επιβληθεί και να αναλάβει την ευθύνη της χώρας και του μέλλοντός του», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στο Λάος.
«Συνεχίζουμε να ασχολούμαστε εντατικά για να αποτραπεί μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
«Όλοι έχουμε συμφέρον να προσπαθήσουμε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να είναι ασφαλείς και τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο (...) Το Ισραήλ έχει ως εκ τούτου σαφές και πολύ θεμιτό συμφέρον να το κάνει. Ο λιβανικός λαός θέλει το ίδιο. Πιστεύουμε ότι το καλύτερο μέσο για να το επιτύχουμε αυτό είναι να καταλήξουμε σε μια διπλωματική συμφωνία, μια συμφωνία πάνω στην οποία εργαζόμαστε εδώ και κάποιο καιρό και πάνω στην οποία επικεντρωνόμαστε την τρέχουσα περίοδο», διευκρίνισε.
Οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν επίσης στον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, τις «πραγματικές ανησυχίες» τους για την έλλειψη της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχεται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σημείωσε παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
«Ανησυχώ πραγματικά για την ανεπάρκεια της βοήθειας που τους παρέχεται», τόνισε ο Μπλίνκεν.
«Προσηλωνόμαστε πολύ άμεσα με το Ισραήλ πάνω στην επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ανταπόκριση στις ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας», συνέχισε.
Υπάρχει βαθιά ανησυχία σε όλη την Ασία για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την τύχη των ανθρώπων στη Γάζα, δήλωσε εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Κίνα, Ρωσία
Παράλληλα κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Μπλίνκεν προειδοποίησε την Κίνα να μην προβεί σε οποιαδήποτε «πρόκληση» έναντι της Ταϊβάν, την επομένη απειλών του Πεκίνου προς τη νήσο, την οποία θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς του, σε αντίδραση στην ομιλία του προέδρου της Ταϊβάν στη διάρκεια της εθνικής εορτής.
«Η Κίνα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για προκλητικές ενέργειες», σημείωσε ο Μπλίνκεν.
«Αντιθέτως, θέλουμε να ενισχύσουμε, και πολλές άλλες χώρες θέλουν να ενισχύσουν, την επιτακτική ανάγκη διατήρησης του στάτους κβο και το γεγονός ότι καμία από τις πλευρές δεν θα λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να το υπονομεύσουν», συνέχισε.
«Όλος ο κόσμος έχει απόλυτο συμφέρον να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα, να διατηρηθεί το στάτους κβο, να αποφευχθεί οποιοδήποτε είδος σύγκρουσης που θα μπορούσε να διαταράξει βασικά στοιχεία της παγκόσμιας οικονομίας», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε δήλωσε χθες ότι «θα αντισταθεί στην προσάρτηση» της νήσου.
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονη αντίδραση από το Πεκίνο, το οποίο σημείωσε ότι οι «προκλήσεις» του Τσινγκ-τε θα οδηγήσουν σε «καταστροφή» για τον λαό του.
Όσον αφορά τη Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε εξάλλου σήμερα από το Λάος ότι «δεν άκουσε κάτι νέο» από τον υπουργό Εξωτερικών της, τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος παρευρίσκετο, όπως και ο ίδιος, στην περιφερειακή αυτή σύνοδο στο Λάος.
«Τον άκουσα, δεν μπορώ να πω αν εκείνος με άκουσε, αλλά δεν άκουσα κάτι νέο», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Ο ίδιος δεν είχε καμία άμεση επαφή με τον Ρώσο ομόλογό του, διευκρίνισε, κατά τη σπάνια αυτή φορά που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.
"Πιστεύω ότι όλες οι χώρες σε αυτήν την αίθουσα, χωρίς να μιλήσουν κατονομάζοντάς τη, δήλωσαν σαφώς ότι η επίθεση αυτή πρέπει να σταματήσει, όχι μόνον επειδή πρόκειται για μια επίθεση κατά του ουκρανικού λαού, αλλά και επειδή πρόκειται για μια επίθεση κατά των αρχών που βρίσκονται στην καρδιά του διεθνούς συστήματος", συνέχισε.
"Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τόσες χώρες που βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου, στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, ενδιαφέρονται τόσο πολύ γι'αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία και αυτό, επειδή γνωρίζουν ότι αν μια χώρα μπορεί να δρα εν πλήρη ατιμωρησία και να διαπράττει επιθετικές ενέργειες, αυτό δίνει ένα μήνυμα στους δυνάμει επιτιθέμενους σε ολόκληρο τον κόσμο", κατέληξε ο Μπλίνκεν.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ