Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Σοβαρό πρόβλημα με τους εργαστηριακούς γιατρούς στη Φθιώτιδα

 Ενα σοβαρό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα και αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εθεσε για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας και αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γεωργίου. Συγκεκριμένα πρόκειται για το περιβόητο, clawback που αφορά  τους εργαστηριακούς γιατρούς  . 

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου ''είναι  πραγματικά ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο θα δημιουργήσει πολλαπλές σοβαρές συνέπειες και προβλήματα στην εξυπηρέτηση του κόσμου σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας''.  Το clawback είναι ένα μέτρο το οποίο ξεκίνησε από την εποχή των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, όπου οι δημοσιονομικές ανάγκες και οι ανάγκες για δραστικές περικοπές σε δημόσιες δαπάνες οδήγησαν τότε στη λήψη μιας απόφασης, η οποία προέβλεπε έναν κλειστό προϋπολογισμό στον ΕΟΠΥΥ μέσω του οποίου θα έπρεπε, με τα λίγα χρήματα τα οποία υπήρχαν, να καλυφθούν οι ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού για περίθαλψη. Εκεί λοιπόν, ο ΕΟΠΥΥ είπε  στους εργαστηριακούς γιατρούς οτι εμείς διαθέτουμε αυτά τα χρήματα τα οποία προφανώς είναι λιγότερα από αυτά τα οποία θα έπρεπε να έχουμε για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού σε εργαστηριακές εξετάσεις, κατά συνέπεια, οι πάροχοι, οι εργαστηριακοί γιατροί, οφείλουν να εκτελέσουν όλα τα παραπεμπτικά, να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο αλλά από αυτά τα οποία δικαιούνται να πάρουν ως αποζημίωση,  θα πάρουν το 60% ή το 50% και τα υπόλοιπα θα τα ξαναζητήσουμε εμείς πάλι πίσω, τη στιγμή που οι εξετάσεις, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. ''Είναι μια απόφαση, είναι ένα μέτρο, το οποίο είναι απαράδεκτο, είναι άδικο, είναι πραγματικά παράλογο τη στιγμή που εξετάσεις εκτελούνται και δεν μπορεί κανένας εργαστηριακός συνάδελφος να αρνηθεί να εκτελέσει παραπεμπτικό'' τόνισε ο Χρήστος Γεωργίου ενημερώνοντας το Περιφερειακό συμβούλιο . Οπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου ''τον Αύγουστο, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πήρε άλλη μια απροειδοποίητη και απαράδεκτη απόφαση να εισπράξει το clawback του ’23. ''Αυτό πραγματικά, τινάζει στον αέρα κάθε οικονομικό σχεδιασμό των εργαστηρίων'' , σημείωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας .

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου οι συνέπειες αυτού του μέτρου θα είναι ένας μεγάλος αριθμός, μικρών και μεσαίων εργαστηρίων, θα αναγκαστούν να κλείσουν, καθώς έχουν περιέλθει σε οικονομική ασφυξία. ''Χωρίς εξετάσεις δεν γίνεται ιατρική, τόνισε ο κ. Γεωργίου ,  κανένας γιατρός, πνευμονολόγος, καρδιολόγος, γυναικολόγος, δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά του και να καταλήξει σε μία διάγνωση αν δεν έχει και τις απαραίτητες εξετάσεις. Άρα λοιπόν, αν οι άνθρωποι αυτοί, δεν μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις τους επειδή πολλά εργαστήρια θα αναγκαστούν να κλείσουν λόγω οικονομικής δυσπραγίας θα πρέπει είτε να πάνε  σε κάποιους άλλους συναδέλφους οι οποίοι δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ να κάνουν τις εξετάσεις τους ή θα πρέπει να προσφύγουν στο νοσοκομείο. Ποια είναι τα αποτελέσματα; Πρώτον,  θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση αυτού του κόσμου. Δεύτερον, θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας γιατί πολλοί από τους συμπολίτες μας θα αναγκαστούν να καταφύγουν στα Δημόσια Νοσοκομεία για να εκτελέσουν τις εξετάσεις τους. Τρίτον, θα έχουμε, δυστυχώς, για μία ακόμα φορά μία πολύ μεγάλη απώλεια σε επιστημονικό δυναμικό καθώς πολλοί συνάδελφοι θ’ αναγκαστούν να φύγουν εκτός Ελλάδας, για να μπορέσουν να βιοποριστούν. Πραγματικά θεωρώ ότι η απόφαση αυτή  της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, είναι απαράδεκτη και επονείδιστη. Νομίζω ότι θα έπρεπε να επανεξεταστεί τόσο το μέτρο του clawback όσο και η απόφαση αυτή προείσπραξης του clawback του ’23''.

 

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου τοποθετήθηκε για το πρόβλημα και η γιατρός Μαρία Ψαρρά που διαθέτει  εργαστήριο μικροβιολογικών εξετάσεων στη Λαμία  , επισημαίνοντας οτι στο πρόβλημα που υφίσταται προστέθηκε και μια άτυπη στάση πληρωμών εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, καθώς οπως είπε ''δεν μπορούμε να κάνουμε κατάθεση λογαριασμών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, έχοντας σαν κόλλημα ή μια δικαιολογία ότι το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να ανοίξει γιατί κάνουν τροποποιήσεις επί τρεις μήνες. '' Είμαστε ένας μικρός Νομός, οι γιατροί σάς είναι γνωστοί, όλοι είστε πελάτες κάποιων γιατρών, με κάποιους συνεργάζεστε, μας γνωρίζετε προσωπικά όλους, επομένως θα πρέπει να έχετε μια καλύτερη εικόνα για όλους μας. Η κατάσταση κρατάει περίπου 12 χρόνια, το χρέος που καλούνται να επιστρέψουν σε 12 μήνες οι εργαστηριακοί γιατροί είναι 2.200.000 ευρώ πληρωμένα από τη τσέπη μας για τις εξετάσεις των ασθενών μας και προστίθεται η άτυπη στάση πληρωμών. Όπως καταλαβαίνετε αυτό το Σύστημα Υγείας, δεν μπορεί να στηριχθεί από κανένα γιατρό, αδυνατούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, δεν μας λέει το Υπουργείο ευθέως αυτό που έχει ανακοινώσει ανά Νομό ότι υπάρχει πλαφόν ανά ασθενή ανά μήνα.

Για το δικό μας Νομό, ο κάθε ασθενής, θα πρέπει να πληρώνει το μάξιμουμ ο ΕΟΠΥΥ γι’ αυτόν 45 ευρώ το μήνα, ό,τι κάνει από εκεί και πάνω, πληρώνεται από τη τσέπη των εργαστηριακών γιατρών. Εσείς προσέρχεστε σε ένα εργαστήριο, κάνετε τις εξετάσεις σας, εμένα θα με πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ μέχρι 45 ευρώ, εάν οι εξετάσεις σας κάνουν 200, 150 ευρώ, τα υπόλοιπα τα πληρώνει η τσέπη μου και η εκάστοτε τσέπη του εργαστηριακού γιατρού. θα πρέπει να ξέρετε ότι πια υπάρχουν ειδικότητες με προβλήματα σημαντικά, πέρα από τη δική μας, ας πούμε στους ακτινολόγους για να κάνετε έναν υπέρηχο, υπάρχει προγραμματισμός διμήνου ραντεβού, δεν μπορείτε να κάνετε λιγότερο, πρέπει να πληρώσετε για να το προσπεράσετε αυτό, υπάρχει ουρολόγος που δεν δέχεται πια καινούριους ασθενείς γιατί είχε κάνει “ταβάνι” στις επισκέψεις του, επίσης ενδοκρινολόγος που έχει τετράμηνη αναμονή για να δεχθεί ασθενείς, οπότε όπως φαντάζεστε η διαρροή γιατρών από τη χώρα, η συνταξιοδότηση των γιατρών γιατί κάποιοι έχουν φτάσει το όριο το συνταξιοδοτικό δεν μπορεί να γίνει γιατί οι άνθρωποι χρωστάνε στον ΕΟΠΥΥ αλλά και αν γίνει, τρέμουμε στην ιδέα ότι θα φύγουν κι άλλοι γιατροί ''. 

Το υπουργείο Υγείας , είπε η κ. Ψαρρά δεν ενδιαφέρεται παρά τις προσπάθειες που κάνει επανειλημμένα η Ομοσπονδία των Εργαστηριακών Γιατρών, άλλα λέει μπροστά, άλλα κάνει από πίσω και είμαστε σε αυτή ακριβώς σε αυτή τη δυσχερή θέση . 

   

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Παναγιώτης Ιακωβής Η τρομακτική ακρίβεια που βιώνει ο Έλληνας Πολίτης με μέσο ή χαμηλό εισόδημα, δεν είναι ούτε περιστασιακό ούτε τυχαίο γεγονός. Είναι...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness