Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο εορτασμός της Απελευθέρωσης και του Πολιούχου της Λαμίας Αγ. Λουκά - Δοξολογία και Λιτανεία το πρωί της Παρασκευής

Μέρα χαράς και γιορτής η αυριανή για τη Λαμία, καθώς συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας η οποία τιμά παράλληλα τη μνήμη του πολιούχου της, Αγίου Λουκά. 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης (17/10), με την τέλεση του Μεγάλου Πανηγυρικού Πολυαρχιερατικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά ενώ αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να κορυφωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις με τον Πανηγυρικό Όρθρο στις στις 7.45, την Επίσημη Δοξολογία στις 10.30, την Πάνδημη Ιερά Λιτανεία στις 11.00 και Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στις 12.30. Το βράδυ, θα ακολουθήσει συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, στις 20.30, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
 

Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ: 80 χρόνια από την Απελευθέρωση της Λαμίας από τον ΕΛΑΣ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Λαμίας, το Παράρτημα Λαμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) κάνει αναφορά στα γεγονότα της εποχής ενώ παράλληλα τονίζει πως θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις που θα γίνουν το απόγευμα του Σαββάτου στις 18.00, στην Πλατεία Λαού, όπου θα είναι παρούσα και θα καταθέσει στεφάνι, η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του θρυλικού komantante Τσε Γκεβάρα.   

Μεταξύ άλλων το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αναφέρει: «Το βράδυ της 18ης Οκτώβρη 1944, μετά από τριάμισι τραγικά χρόνια τριπλής φασιστικής Κατοχής και αμέτρητες θυσίες του ελληνικού, και, φυσικά, του λαού της Φθιώτιδας, τα τελευταία γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα εγκατέλειπαν εσπευσμένα τη Λαμία. Υπό το σφυροκόπημα των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, έτρεχαν να προλάβουν τον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό που βάδιζε νικηφόρα προς την κατάλυση του «χιλιόχρονου Γ΄ Ράιχ τους». Μάλιστα την προηγούμενη μέρα, στις 17, είχαν δεχτεί επίθεση από ομάδα μαχητών στη Μεγάλη Βρύση. Εκεί, εννιά ΕΛΑΣίτες ήταν οι τελευταίοι νεκροί πριν την απελευθέρωση της πόλης μας.

Το πρωί της 19ης μπήκαν στη Λαμία, θριαμβευτές, τμήματα της 13ης  Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, και αντιπροσωπείες της ΠΕΕΑ, του ΕΑΜ, του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ και της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Ενώ στις 20 Οκτώβρη έφτασε στη γενέτειρά του ο πρωτοκαπετάνιος Άρης Βελουχιώτης και έγινε δεκτός με πάνδημες εκδηλώσεις ενθουσιασμού και χαράς. Κατέληξε στην Πλ. Διάκου όπου στεγάζονταν τα γραφεία του ΕΑΜ. Και στις 29 Οκτώβρη, ημέρα Κυριακή, στον παμφθιωτικό πανηγυρικό εορτασμό της 4ης επετείου του «ΟΧΙ», τον οποίο είχε προγραμματίσει το ΕΑΜ, ο Άρης, στην Πλ. Ελευθερίας,  εκφώνησε τον μνημειώδη «Λόγο της Λαμίας», με τη βαριά πολιτική και ιστορική παρακαταθήκη που τον συνοδεύει μέχρι σήμερα.

Τον καιρό της Απελευθέρωσης είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες που η εργατική τάξη με τα σύμμαχα στρώματα έπρεπε να βάλει το ζήτημα της αλλαγής της εξουσίας στην ελληνική κοινωνία. Αλλά το ΚΚΕ δεν αξιοποίησε την ευκαιρία μετατροπής του απελευθερωτικό αγώνα σε πάλη για την εργατική λαϊκή εξουσία. Στο όνομα της «εθνικής ενότητας» έβαλε τον αγώνα του λαού υπό το Συμμαχικό Στρατηγείο(Εγγλέζους) και κατόπιν συμμετείχε στην ανυπόληπτη αστική, δήθεν Εθνική Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου που οδήγησε στο χτύπημα του ΕΑΜικού κινήματος και, κυρίως του ΚΚΕ, το Δεκέμβρη του 1944.

Οι αγωνιστές, οι φίλοι, οι απόγονοι, οι πολιτικοί πρόσφυγες, το Παράρτημα Λαμίας είμαστε περήφανοι για τη συνολική πορεία 1941-1949 των αγωνιστών της Ε.Α. και του Δ.Σ.Ε. Διδασκόμαστε από τις επιτυχίες και τις αδυναμίες τους. Πορευόμαστε με τα διδάγματα εκείνης της περιόδου. Συμβάλλουμε, με κάθε τρόπο, στην ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης και ριζοσπαστισμού ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των ντόπιων αστικών κομμάτων, της Ε.Ε., των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα των, όπου γης, συγκρουόμενων ιμπεριαλιστικών αξόνων οι οποίοι, και σε καιρό ειρήνης και σε καιρό πολέμου, τρέφονται από τον ιδρώτα και το αίμα του δικού τους και των άλλων λαών. Γι’ αυτό οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν καμιά δουλειά να συντάσσονται κάτω από τις σημαίες του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, παρά μόνο να ασχολούνται αποκλειστικά με την άμυνα της πατρίδας τους.

Ως Παράρτημα Λαμίας τιμάμε τον μεγαλειώδη, ηρωικό αγώνα της δεκαετίας 1941-1949. Παλεύουμε για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας και της διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Για μείνουν ζωντανά τα διδάγματα της Ιστορίας του Β’ Π.Π. Για να πάρουν οι νεότερες γενιές τη ζωή τους στα δικά τους χέρια, να οργανώσουν την κοινωνία με ριζικά διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης, με επίκεντρο την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, μακριά από την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τους πολέμους και την προσφυγιά.

• Τέλος, συμμετέχουμε και καλούμε στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που θα γίνει στη Λαμία το Σάββατο 19 Οκτώβρη, ώρα 18.00 στην Πλατεία Λαού. Θα παρευρεθεί και θα καταθέσει στεφάνι η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του θρυλικού komantante Τσε Γκεβάρα».   

Η Παρέμβαση Πολιτών για την Λαμία για την επέτειο της απελευθέρωσης της Λαμίας

«Η 18η Οκτώβρη 1944, ημέρα απελευθέρωσης της πόλης μας από τη γερμανική ναζιστική κατοχή, είναι το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία της», σημειώνει η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία, σε ανακοίνωσή της για τη σημερινή επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα και συμπληρώνει μεταξύ άλλων: «Στη συνείδηση των δημοτών μας, αλλά και στην επίσημη ιστορία του τόπου, έχει καταγραφεί ως η ημέρα της εκδίωξης από την πόλη μας και των τελευταίων γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από τις δυνάμεις του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και της λαϊκής αντίστασης.

Η «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία», συνεχίζει τον αγώνα της μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο στηρίζοντας κινηματικές πρωτοβουλίες αντίστασης και αλληλεγγύης στην τοπική κοινωνία. Παράλληλα, συνεχίζει να συμβάλλει στη διαφύλαξη της συλλογικής ιστορικής μνήμης και στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τον τόπο μας, αλήθειας που τόσο βάλλεται συστηματικά από τους ιδεολογικούς ταγούς του συστήματος σε μια γενικευμένη προσπάθεια διαστρέβλωσής της, ξαναγραψίματος της ιστορίας με όρους αντιδραστικούς.

Την Παρασκευή 18 Οκτώβρη στις 12.00, η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία θα καταθέσει ένα δάφνινο στεφάνι στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη, στην πλατεία Λαού, σα μια ελάχιστη ένδειξη τιμής στους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της Αντίστασης».




 

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness