Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Δίκη για την πλημμύρα στη Μάνδρα: Ενοχή για την πρώην δήμαρχο και δύο στελέχη υπηρεσιών για πρόκληση πλημμύρας - Πλήρως αθώοι πέντε κατηγορούμενοι

Την ενοχή τριών κατηγορουμένων μόνο για την κατηγορία της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια και την αθώωση των υπολοίπων πέντε κατηγορουμένων για τις ολέθριες συνέπειες της πλημμύρας της 15ης Νοεμβρίου 2017, μετά από έντονη βροχόπτωση στη Μάνδρα, που άφησε πίσω της 25 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε την ετυμηγορία του επί της ενοχής για την υπόθεση που δίκαζε από τον περασμένο Μάρτιο, με τους οκτώ κατηγορούμενους, κηρύσσοντας ενόχους την τότε δήμαρχο της Μάνδρας, ένα τότε στέλεχος της Πολεοδομίας Ελευσίνας και ένα στέλεχος, κατά τον κρίσιμο χρόνο, της Περιφέρειας Αττικής. Και οι τρείς κηρύχθηκαν ένοχοι μόνο για την πλημμύρα, ενώ αθωώθηκαν για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και των σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Οι δικαστές αποφάσισαν την πλήρη απαλλαγή πέντε κατηγορουμένων από τα πλημμελήματα που τους βάρυναν, κατά περίσταση ανθρωποκτονία εξ' αμελείας, σωματικές βλάβες, παράβαση καθήκοντος, πρόκληση πλημμύρας κατ' εξακολούθηση και παραβίαση κανόνων οικοδόμησης. Αντίστοιχα, έκρινε αθώους και τους τρεις για κάθε άλλη κατηγορία που τους αποδίδεται, για θανάτους και σωματικές βλάβες πολιτών, πλην αυτής που αφορά την πρόκληση της πλημμύρας.

Οι δικαστές, αξιολογώντας το υλικό της δικογραφίας και όλα τα στοιχεία και τις καταθέσεις μαρτύρων για το καιρικό φαινόμενο που έπληξε την περιοχή και την κατάσταση των υποδομών για την εξασφάλιση της ομαλής πορείας των υδάτων, αποφάνθηκαν ότι οι τρεις κριθέντες ένοχοι έχουν, ο καθένας αναλόγως των αρμοδιοτήτων του, ευθύνες για όσα συνέβησαν το πρωί, όταν τεράστιες ποσότητες νερού κατέκλυσαν σπίτια και δρόμους της Μάνδρας. Η κρίση τους είναι σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση.

Κατά την ανάγνωση του πολυσέλιδου σκεπτικού του δικαστηρίου, η πρόεδρος, Αργυρώ Νικολακούδη, ανέφερε για κάθε έναν κατηγορούμενο τους λόγους που οδήγησαν τους δικαστές στην κρίση τους.

Επίσης, μίλησε για «μία ανοχύρωτη πόλη, η οποία υπήρξε έρμαιο μίας φυσικής καταστροφής, μίας έντονης βροχόπτωσης που ήταν η βασική αιτία του φαινομένου». Μεταξύ άλλων, η κ. Νικολακούδη σημείωσε ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όφειλαν να ενημερώσουν νωρίτερα τους πολίτες για τη νεροποντή που αναμενόταν. Παράλληλα, όπως ανέγνωσε, αστυνομία και Τροχαία παρέλειψαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη των πολιτών που βρίσκονταν στον δρόμο.

Σε ό,τι αφορά την τότε δήμαρχο Μάνδρας, το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για πρόκληση πλημμύρας για συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις της. Κυρίαρχο θέμα στην κρίση των δικαστών αποτέλεσε το αμαξοστάσιο του Δήμου, το οποίο ήταν μία αυθαίρετη κατασκευή στην κοίτη του ρέματος Σούρες. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό της κατηγορουμένης ότι «κληρονόμησε» το αμαξοστάσιο. «Είχε υποχρέωση να άρει την παράνομη κατάσταση που είχαν δημιουργήσει προηγούμενοι δήμαρχοι», τόνισε η πρόεδρος. Για το ίδιο ζήτημα κρίθηκε ένοχος για πρόκληση πλημμύρας και ο τότε προϊστάμενος της Πολεοδομίας. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η δήμαρχος και ο υπάλληλος «στάθμισαν τον κίνδυνο, πλην όμως δεν προέβησαν σε ενέργειες αποτροπής της πλημμύρας».

Άλλο ένα ζήτημα, για το οποίο το δικαστήριο προχώρησε σε ενοχή κατηγορουμένου, στελέχους της Επιτροπής Αστυνόμευσης Ρεμάτων της Περιφέρειας, ήταν η κατάσταση των ρεμάτων Αγίας Αικατερίνης και Σουρώνν. «Η κοίτη αμφοτέρων ήταν μόνιμα επιβαρυμένη με ογκώδη αντικείμενα, λάστιχα, έπιπλα, σιδηροκατασκευές κ.ά», ανέγνωσε η κ. Νικολακούδη.

Μετά την εκφώνηση της απόφασης επί της ενοχής, οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων, Αθανάσιος Οικονόμου, Αθανάσιος Καβουρίνος, Κωνσταντίνος Φούσας και Δημήτριος Σκύφτας, προχώρησαν στην εξής ανακοίνωση:

«Το Τριμέλες Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών ανακοίνωσε την απόφασή του για την πλημμύρα της Μάνδρας το 2017 που θρηνήσαμε 25 θύματα. Απεφάνθη σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για τους τραγικούς θανάτους αλλά μόνο για την πρόκληση πλημμύρας τοπικά, όπως ακριβώς συνέβη και πριν 10 μέρες στη δίκη για το πλημμυρικό φαινόμενο του Ιανού στη Λάρισα. Οι θάνατοι των ανθρώπων στη Μάνδρα δεν ήταν ατύχημα ούτε "η κακιά στιγμή". Οι συγγενείς των θυμάτων, μη σύμφωνοι με τη δικαστική απόφαση, θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο και βοήθημα προκειμένου να ανατρέψουν τη λανθασμένη και άδικη αυτή απόφαση ώστε να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν».

Σημειώνεται, ότι αρχικά παραπέμφθηκαν σε δίκη για την υπόθεση, συνολικά, 21 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Αττικής, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Μεγάρων και Ελευσίνας, δύο τότε αντιπεριφερειάρχες αλλά και στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών.

Σε πρώτο βαθμό κρίθηκαν ένοχοι οκτώ κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων η τότε δήμαρχος Μάνδρας και αθώοι η τότε περιφερειάρχης Αττικής και άλλοι δώδεκα κατηγορούμενοι, υπάλληλοι δασαρχείου, οι τότε δήμαρχοι Μεγάρων και Ελευσίνας, υπάλληλοι Πολεοδομίας, Δασαρχείου κ.ά.

Κατά της αθώωσης της τότε περιφερειάρχη Αττικής και έξι εκ των πρωτοδίκως αθωωθέντων, ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία, η οποία κρίθηκε από το δικαστήριο απαράδεκτη. Έτσι, η τότε περιφερειάρχης και οι άλλοι έξι έχουν κριθεί οριστικά αθώοι.

Το πρώτο δικαστήριο είχε επιβάλει ποινές εξαγοράσιμες, που συνολικά ξεπερνούσαν τα έξι χρόνια σε επτά κατηγορούμενους και ποινή τεσσάρων ετών και 22 μηνών στην πρώην δήμαρχο Μάνδρας.

Η διαδικασία στο δικαστήριο συνεχίζεται με τοποθετήσεις δικηγόρων, ενώ αργότερα αναμένεται η απόφαση των δικαστών επί των ποινών.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness