Ο Θάνος Κανούσης στη Λαμία για την παρουσίαση της βιογραφίας του Βασίλη Καρρά : «Καλησπέρα και καλή βραδιά…»
Η ατάκα-σήμα κατατεθέν του αείμνηστου Βασίλη Καρρά όταν ανέβαινε στη σκηνή και χαιρετούσε τους θαυμαστές του που γέμιζαν τα κέντρα διασκέδασης και κάθε συναυλιακό χώρο που εκείνος εμφανιζόταν για να τον ακούσουν.
Η ατάκα που ακούστηκε πολλές φορές και το βράδυ της Τρίτης (6/11) στο “Blind Pig” της Λαμίας, όπου ο κόσμος γι’ άλλη μία φορά γέμισε έναν χώρο για μια εκδήλωση που αφορούσε στον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή με τη διαφορά ότι πλέον μπορεί να μην είναι εν ζωή, ωστόσο, κανείς δεν τον έχει ξεχάσει κάτι που απέδειξαν με την παρουσία τους, όλοι όσοι βρέθηκαν, προχθές, στο γνωστό μαγαζί της φθιωτικής πρωτεύουσας, στην παρουσίαση της βιογραφίας του Βασίλη Καρρά σε μια πολύ όμορφη και άρτια βραδιά που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ποντίων Λαμίας, η Βιβλιαγορά Μπέτσης και οι Εκδόσεις «Ταξιδευτής».
Το «παρών» στην εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου, έδωσαν οι Θάνος Κανούσης (Συγγραφέας – Βιογράφος του Βασίλη Καρρά), Ιωάννης Προβατίδης (Πρόεδρος Ποντίων Φθιώτιδος), Aχιλλέας Τσιαρτσιανίδης (Εκπαιδευτικός, μέλος της Εν. Ποντίων Φθιώτιδος), ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Λαμιέων, Παναγιώτης Παρχαρίδης και πολύς κόσμος που γέμισε το χώρο αφού ήθελε να μάθει για τη ζωή του Βασίλη Καρρά.
Ο συγγραφέας της βιογραφίας, Θάνος Κανούσης, συγκινημένος και περήφανος που υπήρξε φίλος του Βασίλη Καρρά, μίλησε για τη γνωριμία του με το μεγάλο τραγουδιστή ενώ μεταξύ άλλων, σημείωσε πως είδε τη ζωή του Βασίλη Καρρά σαν... σενάριο και έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα της συγγραφής ενός βιβλίου για τη ζωή του. Τόσο η αφήγηση όσο και η ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο, από τον εκπαιδευτικό Αχιλλέα Τσιαρτσιανίδη, υπήρξαν τόσο… ζωντανές που έφεραν μέχρι και δάκρυα στα μάτια ορισμένων εκ των παρευρισκόμενων!
Σύντομο χαιρετισμό στη βραδιά, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας, Ιωάννης Προβατίδης επισημαίνοντας για τον επίσης Πόντιο στην καταγωγή, Βασίλη Καρρά:
«Σήμερα έχουμε την τιμή να γνωρίσουμε καλύτερα τον καλλιτέχνη μας Βασίλη Καρρά, κατά κόσμο Βασίλη Κεσογλίδη, μιας και ήταν ποντιακής καταγωγής. Είχε καταγωγή από την Κερασούντα του Πόντου, γεννήθηκε στο Κοκκινοχώρι της Καβάλας, μεγάλωσε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε εδώ, μόνο και μόνο για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψε το καλλιτεχνικό στερέωμα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το όμορφο και το ωραίο στη μουσική, είναι υποκειμενικό αφού είναι πολλά τα είδη, πολλοί οι καλλιτέχνες κτλ. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε όμως, κατά καιρούς, ότι όλοι μας σιγοσφυρίξαμε ένα τραγούδι του Βασίλη, αφού όλους κάποια στιγμή μας εξέφρασαν τα τραγούδια του».
Ο Αχιλλέας Τσιαρτσιανίδης, διαβάζοντας τα αποσπάσματα της βιογραφίας, σημείωσε το πως ξεκίνησε το τραγούδι ο Βασίλης Καρράς, στην ταβέρνα «Πρόσφυγας» σε μικρή ηλικία, αλλά και με ποιο τρόπο καθιερώθηκε το καλλιτεχνικό του επίθετο, σε ένα κέντρο στις Σέρρες, για τη φιλία του και τη συνεργασία του με τον άλλο… μύθο του ελληνικού τραγουδιού, Τόλη Βοσκόπουλο αλλά και για την αγάπη του για το χωριό του και για την πόλη του, τη Θεσσαλονίκη.
Ο Δημήτρης Αργυρίου, μίλησε για το «Φαινόμενο» της ελληνικής δισκογραφίας, Βασίλη Καρρά, υπογραμμίζοντας ότι διαβάζοντας το βιβλίου του έμειναν ανεξίτηλες στη μνήμη τρεις λέξεις που χαρακτήριζαν τον αγαπημένο τραγουδιστή. «Ντόμπρος, Κιμπάρης, Καρντάσης. Τον αγαπούσαν όλοι οι άνθρωποι από κάθε κοινωνική διαστρωμάτωση. Οι συγχωριανοί του, οι συνάδελφοί του, οι μουσικοί του, οι συνεργάτες του, οι επιχειρηματίες που συνεργάστηκε, οι φίλοι του, οι γιατροί του, όλοι οι συγγενείς του, ακόμα και κάποιοι “ανταγωνιστές”. Μα κανένας να μην πει κακή κουβέντα; Και όλα αυτά εν ζωή που είναι πολύ σημαντικό. Αλλά και μετά θάνατο», σημείωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων: «Ο Βασίλης Καρράς γεννήθηκε και πέθανε με την αλήθεια για οδηγό. Ήταν αγαθός άνθρωπος αλλά όχι απονήρευτος, πανέξυπνος, ήξερε που και πως βάδιζε και είχε απίστευτη δύναμη ψυχής και χαρακτήρα. “Ζεστός”, μακριά από βεντετισμούς. Ήταν μύθος, δίδασκε ήθος! Ακόμα και στις δύσκολες στιγμές με την αρρώστια, δεν το έβαλε κάτω.
“Δίνω τον αγώνα μου”, έλεγε, “δεν το βάζω κάτω. Θα παλέψω όσο μπορεί να παλέψει ένας άνθρωπος”. Kι ενώ μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία, δεν έχασε ποτέ την πίστη του και το χαμόγελό του».
Παίρνοντας το λόγο, ο συγγραφέας της βιογραφίας, Θάνος Κανούσης, χαρακτήρισε ως τιμή και τύχη το γεγονός ότι ήταν αυτός που την έγραψε και θυμήθηκε ότι: «Η πρώτη μας γνωριμία, έγινε στο θέατρο του Λυκαβηττού το 2004 σε μια συναυλία των ΠΥΞ ΛΑΞ» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολύ καλή φιλική σχέση που ανέπτυξαν μεταξύ τους, μιλώντας κυρίως για μουσική, αλλά από κάποιο σημείο και μετά, η σχέση μεταξύ των δύο, άρχισε να ξεφεύγει από τα… μουσικά όρια, με τον Βασίλη Καρρά, να του μιλάει για τη ζωή του, «… μια ζωή που εγώ δεν γνώριζα», σημείωσε ο κ. Κανούσης για να προσθέσει: «Δεν σας κρύβω ότι εντυπωσιάστηκα κυρίως με τα φτωχικά, παιδικά του, χρόνια. Ο Βασίλης έχει ζήσει ακραία φτώχεια αφού από 10 χρονών άρχισε να δουλεύει για να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειας. Εγώ τη ζωή του Βασίλη, την είδα σαν ένα… σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Μου μίλησε για τη νύχτα κι εγώ εντυπωσιασμένος του έλεγα ότι “Βασίλη, η ζωή σου, έχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που κάποια στιγμή πρέπει να γίνει βιβλίο”, απαντώντας ότι “Θα έρθει η ώρα και θα το κάνουμε”.
Η πορεία της ζωής του, ήταν συγκλονιστική, απρόβλεπτη και ο Βασίλης πάλεψε πολύ για να φτάσει στην κορυφή αφού τίποτα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δε γίνεται χωρίς πολλή δουλειά, πόνο και στενοχώρια! Ο Βασίλης με πάνω από 100 σουξέ, νομίζω και είμαι σίγουρος πως θα μείνει για πάντα στη μουσική ιστορία της χώρας μας.
Η αγάπη του κόσμου για τον Βασίλη, ήταν και είναι τεράστια και το βλέπω καθημερινά από τα δεκάδες μηνύματα που παίρνω απ’ όλο τον κόσμο και κυρίως από τα Βαλκάνια και δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από τα αγγλικά το βιβλίο θα μεταφραστεί και στα βουλγάρικα». Μάλιστα, προέτρεψε τον συγγραφέα να μιλήσουν ανοικτά και για την περιπέτεια με την υγεία του όπως και για τα ελαττώματά του, πράγματα για τα οποία γίνεται αναφορά στο βιβλίο.
Μάλιστα, ο Θάνος Κανούσης, αποκάλυψε ότι τα γράμματα στον τίτλο της βιογραφίας, είναι γραμμένα από τον ίδιο τον Βασίλη Καρρά, όπως και το ότι: «Ένα από τα όνειρά του, που δεν μπόρεσε να το πραγματοποιήσει όταν ήταν εν ζωή, ήταν ότι ήθελε να κάνει μια μεγάλη συναυλία στο Παναθηναϊκό Στάδιο με πολλούς καλλιτέχνες και όλα τα έσοδα να δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Αυτή η συναυλία, λοιπόν, θα γίνει φέτος, τον Ιούνιο, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, όπου θα βρεθούν πάρα πολλοί καλλιτέχνες, πιστεύω οι περισσότεροι και όλα μα όλα τα έσοδα, θα δοθούν για φιλανθρωπικό σκοπό».
Αμέσως μετά, ο Θάνος Κανούσης, υπέγραψε τα βιβλία που αγόρασε ο κόσμος, ενώ η βραδιά συνεχίστηκε με τραγούδια του Βασίλη Καρρά, που έπαιξαν ζωντανά οι Nίκος Βελησσαρίδης στα φωνητικά, Γιώργος Αλεξίου στο μπουζούκι και Νίκο Δημητρίου στα πλήκτρα.