Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Κασσελάκης: Τα πρώτα βήματα του νέου κόμματος - Όνομα και μηχανισμός

Ο Στέφανος Κασσελάκης εγκαταλείπει οριστικά το σχέδιο για τον «δικό μας ΣΥΡΙΖΑ», χωρίς όμως να κλείνει τους ανοικτούς λογαριασμούς του με την Κουμουνδούρου, και κατηφορίζει οριστικά στον Ταύρο για να δώσει μορφή σε όλα όσα είπε προφορικά το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου (9/11).

Η ίδρυση ενός κόμματος, πόσο μάλλον όταν στοχεύει να βρει και αποκτήσει ευρεία απήχηση στην κοινωνία, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Τα στάδια για την εγκαθίδρυση στην πολιτική σκηνή είναι αρκετά και η διαδικασία αν μη τι άλλο σύνθετη και χρονοβόρα.

Τη δουλειά των συνεργατών του θα κάνει πιο βατή και βολική η προεργασία που έχει διεξαχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι αυτό που η αντίπαλη πλευρά εντός ΣΥΡΙΖΑ χρέωνε στον πρώην πρόεδρο, αφότου προχώρησε στη σύσταση ξεχωριστής ιστοσελίδας με παράλληλη φόρμα εγγραφών και ενοικίαση «αρχηγείου». Είχαν αντιληφθεί πολλοί πως προς τα εκεί δείχνει η πυξίδα.


Η εν δυνάμει βάση του κόμματος Κασσελάκη


Πλέον όσοι είχαν δηλώσει την υποστήριξή τους στον Στ. Κασσελάκη λογίζονται ως η εν δυνάμει βάση του φρέσκου πολιτικού εγχειρήματος που λανσάρει ο Στ. Κασσελάκης. Στέρεη ή σαθρή θα αποδειχθεί. Σε αυτήν θα ανήκουν και γνωστά στελέχη ή μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχαν ακολουθήσει ως τώρα τις διαδικασίες και περίμεναν τις εξελίξεις του έκτακτου συνεδρίου προτού λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους. Πρόκειται για όλα εκείνα τα άτομα που προέρχονται από τις κατά τόπους ΟΜ ή Νομαρχιακές ανά την επικράτεια και πολλά ήταν στην Αθήνα την Παρασκευή όσο και το Σάββατο.

Όπως μετέδιδε τη Δευτέρα το επιτελείο του 36χρονου αμερικανοθρεμμένου πολιτικού, είναι εκατοντάδες οι συντονιστές ή απλοί συμμετέχοντες από διάφορες οργανώσεις που έχουν απαιτήσει τη διαγραφή τους από τα μητρώα του «μπαμπά» ΣΥΡΙΖΑ, απαγορεύοντας στα «κεντρικά» τη χρήση των προσωπικών στοιχείων τους και δεδομένων.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της ΟΜ Κερατσινίου – Δραπετσώνας από την οποία, όπως έγινε γνωστό, αποχώρησαν συντονισμένα 129 μέλη. Όλα τους μάλιστα πρόκειται να βρουν στέγη στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη. Διότι «είναι η μοναδική ελπίδα για να αλλάξει η χώρα, να κρατήσει τα παιδιά της εδώ και να ανατρέψει τον κατήφορο στον οποίο έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια» όπως συνυπέγραψαν.

Είχε προηγηθεί και η ταυτόχρονη παραίτηση 107 μελών της Κεντρικής Επιτροπής.


Πώς θα στηθεί ο μηχανισμός του κόμματος Κασσελάκη


Ποντάροντας σε όλους εκείνους που θα θελήσουν να ενεργοποιηθούν άμεσα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα χαράξει τη στρατηγική του.

Προτεραιότητα είναι η εμφανής παρουσία στην Αττική κι ακολούθως η όσο το δυνατόν γρηγορότερη επέκταση στα μεγάλα αστικά κέντρα της υπόλοιπης χώρας. Η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και τα Γιάννινα θα αποτελέσουν τα εφαλτήρια για τη διακλάδωση που θα επιδιωχθεί αμέσως μετά έτσι ώστε σταδιακά να προχωρήσει η κομματική συγκρότηση.

Εννοείται πως άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος Κασσελάκη με εμπειρία και τεχνογνωσία θα φροντίσουν να χτιστεί το απαραίτητο σε αυτές τις περιπτώσεις δίκτυο. Φερ’ ειπείν ο Γιάννης Βουλγαράκης, που επέλεξε «το νέο έναντι του παλιού, το φως έναντι του σκοταδιού», ήταν γραμματέας του Συντονιστικού στον ΣΥΡΙΖΑ και γνωρίζει τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ο Θάνος Μωραΐτης, πρώην διευθυντής της ΚΟ, διαθέτει επίσης μακρά πορεία σε επιτελικές θέσεις. Από κοντά και διάφοροι σύμβουλοι επικοινωνίας. 


Ο ρόλος των βουλευτών και η ΚΟ


Επίσης οι βουλευτές που έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί κι αυτοί που πιθανολογείται πως θα το κάνουν όταν συσταθεί επισήμως το νέο κόμμα, θα αναλάβουν πρωτοβουλίες σε όλη αυτήν την προσπάθεια. Η πλειονότητα αυτών προέρχεται άλλωστε από την περιφέρεια κι έχει ισχυρούς δεσμούς εκεί έτσι ώστε να συγκροτήσει ομάδες κρούσης. Η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς και η Κυριακή Μάλαμα στη Μακεδονία, ο Γιώργος Γαβρήλος στην Αργολίδα, ο Γιάννης Σαρακιώτης στη Φθιώτιδα, η Γιώτα Πούλου στη Βοιωτία, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης στην Κέρκυρα.

Είναι δεδομένο πως παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιδιώξει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κι ανάλογη δύναμη με παρεμβάσεις και θεσμικά προνόμια. Γι’ αυτό βέβαια απαιτείται συγκέντρωση διψήφιου αριθμού βουλευτών.

Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εναλλακτική αποτελούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές άλλων κομμάτων, κυρίως δε της Πλεύσης Ελευθερίας. Ήδη ο Μιχάλης Χουρδάκης δήλωσε ανοικτός σε οποιαδήποτε συζήτηση. Προφανώς κι εξέφρασε ενστάσεις για το τι όντως θα πρεσβεύει μια τέτοια ΚΟ, αλλά «είμαι διατεθειμένος να ακούσω» όπως αποκρίθηκε.


Η ταυτότητα και το όνομα του κόμματος


Κατά την ομιλία του στη συγκέντρωση του περασμένου Σαββάτου ο Στ. Κασσελάκης επιχείρησε να προσδιορίσει την κατεύθυνση του κόμματος. Θα είναι ένα «λαϊκό προοδευτικό» κόμμα «με την Αριστερά στην καρδιά» που όμως δεν θ’ αποκλείει από τις τάξεις του τη «θεσμική Δεξιά».

Το όνομα ο νεαρός πολιτικός το άφησε να αιωρείται. Όπως είπε, θα είναι ένα όνομα που θα το επιλέξει η βάση, ως αυτό που αντανακλά περισσότερο το δικό της αφήγημα, μέσα από ψηφοφορία που θα οργανωθεί αρκετά σύντομα έτσι ώστε να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον όλων γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν. Σε αυτήν την περίπτωση το Βήμα πληροφορήθηκε πως θα υπάρξουν τουλάχιστον τρεις εναλλακτικές που θα επιτρέψουν την απαιτούμενη διάδραση με το κοινό. «Αυτή που πάντα επεδίωκε ο Στ. Κασσελάκης» όπως μας μετέφερε συγκεκριμένη πηγή που βρίσκεται κοντά του.

Ασφαλώς τα «βαφτίσια» και το λογότυπο μέσα από τα social media δεν θα καθυστερήσουν ιδιαίτερα.

Πηγή: tovima.gr

 

 

    

 

Απόψεις

➥ Τούτο το άνοιγμα, ο χάνδακας που χάσκει εκειδά στην οδό Διάκου, ο γεμάτος από σκουπίδια και ο οποίος είναι ένα καρφί στα μάτια των διερχομένων, των ξένων επισκεπτών...
randomness