Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ
Ρεπορτάζ: Χρήστος Αλεξανδρής
Ο πόλεμος για το νερό καλά κρατεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τους αγρότες να καταθέτουν εξώδικα διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που συνεδρίασε για δεύτερη φορά στη Λιβαδειά και να δηλώνουν αποφασισμένοι για τις ζημιές που υπέστησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο, λόγω ανομβρίας, να διεκδικήσουν αποζημιώσεις με προσφυγές στη δικαιοσύνη.
Με ανοιχτά τα αιτήματα των αγροτών που αφορούσαν τις αποζημιώσεις, την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, καθώς και επιδοτήσεις για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο βρέθηκε, για μια ακόμη συνεδρίαση, αντιμέτωπο με τις καταγγελίες του αγροτικού κόσμου, ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση τους έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους.
Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, στην έναρξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, διάβασαν εξώδικο κείμενο διαμαρτυρίας, μιλώντας για έλλειψη πρότασης και σχεδίου στον κάμπο της Κωπαΐδας, καθώς και πλήρους απουσίας έργων υποδομής που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του κλάδου.
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συμμετείχε και η Δήμαρχος Αμφίκλειας - Ελάτειας, Αθανασία Στιβακτή, θέτοντας το σοβαρότατο πρόβλημα με τις γεωτρήσεις της ΕΥΔΑΠ, καλώντας τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό να στηρίξει τον αγώνα των αγροτών για να μην ενεργοποιηθούν οι τέσσερις γεωτρήσεις για την ύδρευση της Αττικής.
«Να μην μπουν σε λειτουργία οι γεωτρήσεις στη Λοκρίδα γιατί θα καταστραφεί μια ολόκληρη περιοχή» υπογράμμισε η Δήμαρχος Αμφίκλειας - Ελάτειας, ενώ ανέφερε ότι το θέμα είναι φλέγον και θα συζητηθεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, στην Κάτω Τιθορέα.
Το θέμα των γεωτρήσεων είναι παρα πολύ σοβαρό, είπε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι η Περιφερειακή Αρχή το έχει αναδείξει με επιστολές προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς.
Σύμφωνα με τον κ. Σπανό «η ενεργοποίηση αυτών των γεωτρήσεων μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα κολοσσιαίων διαστάσεων».
«Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη που εποπτεύει την ΕΥΔΑΠ. Πρέπει να υπάρξουν άμεσες ενέργειες και να μην υπάρξει χρονοτριβή» τόνισε ο κ. Σπανός.
«Το ζήτημα με τις γεωτρήσεις της ΕΥΔΑΠ αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων στην Περιφέρεια» επεσήμανε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Μπασδέκης και δήλωσε ότι θα είναι παρών σε όλους τους αγώνες των κατοίκων της Λοκρίδας, σε όποια μορφή κινητοποιήσεων κι αν επιλέξουν οι ίδιοι να προχωρήσουν.
Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο έκανε διαδικτυακά από το Στρασβούργο και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φαραντούρης. Όπως ανέφερε ο κ. Φαραντούρης, η καθυστέρηση που υπάρχει στις χρηματοδοτήσεις του αγροτικού τομέα οφείλονται στην κακή διαχείριση των κονδυλίων από την διοίκηση στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι στην Ευρώπη το παράδειγμα των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μνημείο αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης.
Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας, στο φύλλο της Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου.