Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Σε σύγκρουση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - ΟΞΥΓΟΝΟ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΤΑΝΑΓΡΑ

Με αποχωρήσεις και εντάσεις σημαδεύτηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, με τους τόνους να ανεβαίνουν στη συζήτηση για τη μονάδα ταφής επικίνδυνων αποβλήτων στην Τανάγρα. Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εκπρόσωποι περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής, καλώντας το Περιφερειακό Συμβούλιο να ανακαλέσει όλες τις αποφάσεις που έχει πάρει για την χωροθέτηση και αδειοδότηση της μονάδας. Σε ανοιχτή σύγκρουση με το υπουργείο Περιβάλλοντος για το θέμα της κατασκευής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Επικίνδυνων Αποβλήτων στην Τανάγρα, προχωρά ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, παίρνοντας αποστάσεις από το εθνικό σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων. 

Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μέσω του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, στην πράξη και επι της ουσίας απορρίπτει όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η Περιφέρεια για τη χωροθέτηση της μονάδας υγειονομικής ταφής επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων (Περιορισμός χωρητικότητας της σχεδιαζόμενης μονάδας στα όρια του Δήμου Τανάγρας, σε όρια που να καλύπτουν αποκλειστικά τις ήδη υπάρχουσες και τις ετήσιες ανάγκες της Στερεάς Ελλάδας, επίσπευση σχεδιασμού και υλοποίησης δομών και σε άλλες περιοχές με αυξημένη παραγωγή τέτοιων αποβλήτων, όπως η Αττική, η Κεντρική Μακεδονία και άλλες περιοχές, ακριβής χωροθέτηση σε χώρους που υποδεικνύουν οι Δήμοι, θέσπιση επαρκών δικλείδων για την ασφαλή υγειονομικά και περιβαλλοντικά λειτουργία των μονάδων, θέσπιση ειδικού περιβαλλοντικού τέλους υπέρ του οικείου Δήμου, ενάντια στην προσφυγή του Δήμου Τανάγρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Μιλήσαμε με αλήθειες για την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Επικινδύνων Αποβλήτων Τανάγρας», τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι «η Περιφέρεια δεν θα δεχτεί να μας φορτώσει το υπουργείο όλα τα απόβλητα στη δική μας περιοχή».

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθε το θέμα αυτό για συζήτηση, υποστηρίξαμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση αναγνωρίζοντας ότι χρειάζεται μια σωστή διαχείριση των αποβλήτων» τόνισε ο Φάνης Σπανός.

«Παρουσία όλων των φορέων ξεκαθαρίσαμε την ανάγκη δημιουργίας υποδομής διαχείρισης των αποβλήτων που παράγονται στην περιοχή, αλλά με τρείς βασικές προϋποθέσεις:

Πρώτον να χωροθετηθεί σε θέση υποδεδειγμένη από την τοπική κοινωνία και τις αρχές.

Δεύτερον να έχει δυναμικότητα που να επιτρέπει την εισροή μόνο όσων αποβλήτων παράγονται στη Στερεά Ελλάδα.

Και τρίτον να λειτουργεί με θεσμοθετημένο κοινωνικό έλεγχο για να μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει γνώση και ενημέρωση για το τι γίνεται σε αυτή την μονάδα.




Στηρίζουμε ουσιωδώς τον αγώνα της τοπικής κοινωνίας και προστατεύουμε το περιβάλλον με συνεχείς ελέγχους και επιθεωρήσεις σε 50 επιχειρήσεις της περιοχής από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας.

Η Περιφέρεια έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας υιοθετώντας πολλές από τις θέσεις του Δήμου Τανάγρας» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

«Αναγνωρίσαμε από την πρώτη στιγμή την απόλυτη αναγκαιότητα να υπάρξει μια διαχείριση των αποβλήτων στην περιοχή, αλλά εκφράσαμε τις ενστάσεις ότι πρέπει να μιλήσουμε αποκλειστικά για απόβλητα που παράγονται στη Στερεά και δεν συναινούμε σε κανένα σενάριο συγκέντρωσης των αποβλήτων απ’ όλη την Ελλάδα».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σπανός αναφέρθηκε και στη σύσταση Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για να έρθει ένας σοβαρός οργανισμός που θα αναλάβει την ευθύνη εντοπισμού και καταγραφής των περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής μας. 


Όνειρο ήταν και πέρασε ...


«Το 2017 ξεκίνησε ένα όνειρο, που ήταν η απορρύπανση του Ασωπού και, όπως είπε ομόφωνα αποφασίστηκε απ’ όλους τους φορείς να γίνει το περιβαλλοντικό πάρκο, δυστυχώς σήμερα στη θέση αυτή κατασκευάζεται ο ΧΥΤΒΑ» σημείωσε στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας. 

Ο Δήμαρχος, χαιρετίζοντας την προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής για το Παρατηρητήριο και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, κάλεσε τον Περιφερειάρχη από τη στιγμή που αθετήθηκαν οι προϋποθέσεις της Περιφέρειας για την εγκατάσταση της μονάδας να πάρει απόφαση για να σταματήσει το έργο και να γίνει το πάρκο, όπως είχε αποφασιστεί το 2017.

Η βεβαίωση χωροθέτησης για να εγκριθεί θα πρέπει να είναι συμβατή με το εθνικό σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων και το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει κρίνει ότι δεν υπάρχει συμβατότητα και αυτός είναι ο βασικός λόγος για την ανάκληση της χωροθέτησης.

Η μεταβολή των πραγματικών δεδομένων οδήγησε χθες τον Περιφερειάρχη να εισηγηθεί την ανάκληση όλων των προηγούμενων αποφάσεων, καθώς αποδεικνύεται από τα έγγραφα και τα στοιχεία που ήρθαν στο μεσοδιάστημα στη δημοσιότητα, ότι στην Τανάγρα θα μεταφέρονται όλα τα απόβλητα της χώρας αλλά και από χώρες του εξωτερικού.

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Τανάγρας, Τρύφων Κόλλιας, επεσήμανε ότι η αρχική αδεια χωροθέτησης στηρίχθηκε στην αρχή της αρχής της εγγύτητας, μια αρχή που σήμερα δεν τηρείται και κατάφωρα παραβιάζεται από τη στιγμή που αποκαλύπτεται μέσα από τα νέα στοιχεία ότι στη μονάδα θα μεταφέρονται απόβλητα απ’ όλη την Ελλάδα.

«Η Περιφέρεια πράγματι αντιστέκεται σε αυτή την προοπτική να υποδέχεται η συγκεκριμένη μονάδα τα απόβλητα όλης της χώρας καθώς έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης» τόνισε στην παρεμβασή του ο κ. Κόλλιας, προσθέτοντας ότι ένας βασικός λόγος ανάκλησης είναι η μεταβολή των πραγματικών δεδομένων και έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει βούληση για ανάκληση ή αν τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν απο τον Περιφερειάρχη είναι προσχηματικά.

Σύμφωνα όμως με τον νομικό σύμβουλο της Περιφέρειας, Θύμιο Καραΐσκο, δεν υπάρχει πεδίο για να ανακληθεί η βεβαίωση χωροθέτησης από τη στιγμή που εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ακόμη κι αν υπάρχουν λόγοι ανάκλησης, είπε ο κ. Καραΐσκος, δεν μπορεί ο υπηρεσιακός παράγοντας να πάρει καμία τέτοια απόφαση γιατί ακόμη κι αν πιεστεί να υπογράψει μια τέτοια απόφαση κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος διότι, σημείωσε ο κ. Καραΐσκος, οι λόγοι ανάκλησης αποτελεί θέμα εξέτασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Αποχώρησε ο Λουκάς Αποστολίδης


Με την έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου αποχώρησε από την αίθουσα ο επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας, Λουκάς Αποστολίδης, τονίζοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή κρύβεται πίσω από ένα φύλλο συκής αποφεύγοντας να πάρει απόφαση ανάκλησης της αδειοδότησης της συγκεκριμένης εταιρείας. 

«Ένα ολόκληρο χρόνο παλεύουμε όλοι μαζί για να μην κατασκευαστεί η επένδυση διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων στην συγκεκριμένη θέση και σήμερα η παράταξή μας δικαιώνεται από τις εξελίξεις» τόνισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Αγγελόπουλος.

Με πρότασή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στις 10/12/2024 είχαμε ζητήσει να προσφύγει η Περιφέρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του Εθνικού Σχεδίου που θα μετατρέψει την Βοιωτία, αλλά και όλη την Στερεά Ελλάδα σε «χαβούζα», υποστήριξε ο κ. Αγγελόπουλος.




Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σύμβουλο «η χωροθέτηση στην θέση Κεραμιδέζα του Δήμου Τανάγρας είναι αντιχωροταξική, αντιοικονομική και ανθυγιεινή.

Η εγκατάσταση βρίσκεται σε μια ιδιαιτέρως περιβαλλοντικά επιβαρυμένη από την βαριά βιομηχανική άναρχη και άτυπη ανάπτυξη της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε περιοχή άμεσης επιρροής του αεροδρομίου της Τανάγρας και της εθνικής οδού Λαμίας - Αθηνών, πλησίον της οικιστικής περιοχής του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Σχηματαρίου, ενώ επηρεάζει καταφανώς και τη Λεκάνη του Ασωπού ποταμού, με αποτέλεσμα να απειλείται η διατάραξη του φυσικού οικοσυστήματος και άμεσος κίνδυνος και για την υγεία των κατοίκων.

Στις 17/1/2025 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής όπου λήφθηκε απόφαση η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΣτΕ) να προσφύγει δικαστικά εναντίον του ΦΕΚ έγκρισης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) που υπογράφουν 7 Υπουργεία και προβλέπει πως όλα τα επικίνδυνα τοξικά βιομηχανικά απόβλητα της χώρας θα καταλήγουν στην “Κεραμιδέζα” του Δήμου Τανάγρας.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος, η παράταξή μας θα συνεχίσει τον αγώνα της στο πλευρό των κατοίκων εναντίον του σχεδίου της Κυβέρνησης να κάνει τον Δήμο Τανάγρας «χαβούζα» για τα βιομηχανικά επικίνδυνα τοξικά απόβλητα της χώρας, οντα εταιρειών, χωρίς να νοιάζονται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Για ευθύνες της Περιφέρειας που δεν προχώρησε το βιομηχανικό πάρκο στην περιοχή της Τανάγρας, ενώ υπήρχαν ομόφωνες αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας, έκανε λόγο ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Μπασδέκης.





«Σας είχαμε προειδοποιήσει απο την πρώτη στιγμή οτι στο συγκεκριμένο χώρο δεν θα πηγαίνουν μόνο τα απόβλητα της Στερεάς αλλά θα μεταφέρονται και απόβλητα από χώρες του εξωτερικού, διαβλέποντας ότι είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη μπίζνα από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα» τόνισε ο κ. Μπασδέκης. «Το ζήτημα δεν είναι νομικό για να τρέχουμε στα δικαστήρια για να δικαιωθούμε αλλά πρόκειται για μείζον πολιτικό θέμα καθώς διακυβεύονται τα συμφέροντα των κατοίκων και θα πρέπει να αρθούν όλες οι αποφάσεις» υπογράμμισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, Κωνσταντίνο Μελέτη, «στη συγκεκριμένη εταιρεία έχουν γίνει τέσσερις έλεγχοι μαζί με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και διαπιστώσαμε παραβάσεις και ζητήσαμε πλάνο διορθωτικών ενεργειών και περιμένουμε από την εταιρεία να ανταποκριθεί στις παρατηρήσεις μας».

Όσον αφορά την χωροθέτηση, ο κ. Μελέτης υπογράμμισε ότι «γνωμοδοτούμε επί μιας μελέτης περιβάλλοντος που κατέθεσε η εταιρεία και η γνωμοδότηση είναι αρνητική. Η Περιφέρεια αντιδρά πολύ σθεναρά στις αποφάσεις του υπουργείου και θα υποστηρίξουμε τις θέσεις μας μέχρι το τέλος».

• Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού που παραβρέθηκαν στο Περιφερειακό συμβούλιο  τόνισαν οτι η χωροθέτηση του ΧΥΤΒΕΑ Τανάγρας καταστρατηγεί ευθέως το εγκεκριμένο και ισχύον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο της ίδιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας! 




Όπως ανέφεραν, η ίδια η Περιφέρεια αναγνωρίζει στην πρόσφατη αίτηση ακύρωσης κατά του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, στο σκέλος που προβλέπει όλα τα επικίνδυνα τοξικά βιομηχανικά απόβλητα της χώρας να καταλήγουν στην Κεραμιδέζα του Δήμου Τανάγρας, ότι αναμένεται με την εγκατάσταση και λειτουργία του ΧΥΤΒΕΑ να προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον, το οποίο είναι ιδιαίτερης οικολογικής αξίας, καθώς και στις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής, αλλά και στο ανθρωπογενές περιβάλλον!

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού χαρακτήρισαν αμφιλεγόμενη τη στάση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και ζήτησαν μια ξεκάθαρη στάση, όπως αυτή, “επιβάλλεται από τις παραπάνω αποφάσεις, διατάξεις και συνομολογημένες ενστάσεις της ιδίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατά της χωροθέτησης του ΧΥΤΒΕΑ Τανάγρας”.

To θέμα τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία και η πλειοψηφία του Περιφερειακού συμβουλίου εκανε δεκτή την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας ψηφίζοντας κατα της ανάκλησης της χωροθέτησης.

 

 

 

Απόψεις

Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης ΤΑ ΓΙΔΙΑ  Τα γίδια μέσα στο μαντρίΒελάζουν νύχτα μέραΚι ο βλάχος ρίχνει στο παχνίΠολλά δεμάτια αέρα.Τα γίδια δυσανασχετούνΤυμπανισμό...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness