Στην Στερεά Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ, σύμφωνα με μελέτη του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών
• Ανησυχητική όμως η εικόνα στο δημογραφικό - Η Περιφέρεια έχασε το 9,1% του πληθυσμού - Εσωτερική μετανάστευση και αποδυνάμωση της υπαίθρου, δείχνουν τα στοιχεία
H ετήσια έκδοση του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών σε συνεργασία με τη Data Consultants αναδεικνύει τις σύνθετες εξελίξεις στην αναπτυξιακή εικόνα των 13 διοικητικών Περιφερειών της Ελλάδας. Σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων – οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή – το έλλειμμα ισόρροπης ανάπτυξης και η ανάγκη τεκμηριωμένης περιφερειακής πολιτικής καθίστανται πιο επίκαιρα από ποτέ.
Στο δημογραφικό πεδίο, η εικόνα είναι ανησυχητική.
Η χώρα έχασε το 6% του πληθυσμού της από το 2008, ενώ την τελευταία πενταετία η μείωση άγγιξε το 3%.
Περιφέρειες όπως η Δυτική Μακεδονία (-13,8%), η Πελοπόννησος (-9,3%) και η Στερεά Ελλάδα (-9,1%) καταγράφουν σημαντικές απώλειες, υποδηλώνοντας γήρανση, εσωτερική μετανάστευση και αποδυνάμωση της υπαίθρου.
Αντίθετα, η Αττική εμφανίζει θετικό πρόσημο από το 2019, δείχνοντας συγκέντρωση πληθυσμού στο κέντρο.
Στον τομέα του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη κάτω από τα επίπεδα του 2008 (-5,7%), αλλά κατέγραψε αύξηση 21,6% την περίοδο 2019–2023.
Περιφέρειες όπως η Στερεά Ελλάδα (+25,5%), η Πελοπόννησος (+22%) και η Κρήτη (+23,1%) αναδεικνύονται ως κινητήριες δυνάμεις ανάκαμψης, ενώ άλλες, όπως το Βόρειο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά, παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.
Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας, στο φύλλο της Παρασκευής 23 Μαΐου.