Οκτώ παιδιά με τρεις βιολογικούς γονείς γεννήθηκαν στη Βρετανία
Την γέννηση οκτώ μωρών στον Ηνωμένο Βασίλειο με γενετικό υλικό από τρία άτομα για την πρόληψη καταστροφικών και συχνά θανατηφόρων παθήσεων, έκαναν γνωστή οι γιατροί.
Η πρωτοποριακή μέθοδος, όπως αναφέρει το cnn.gr, την οποία εκπόνησαν Βρετανοί επιστήμονες, συνδυάζει το ωάριο και το σπέρμα από μια μητέρα και έναν μπαμπά με ένα δεύτερο ωάριο από μια γυναίκα δότρια. Η τεχνική είναι νόμιμη εδώ και μια δεκαετία, αλλά τώρα υπάρχει την πρώτη απόδειξη ότι οδηγεί σε παιδιά που γεννιούνται χωρίς ανίατη μιτοχονδριακή νόσο.
Αυτές οι παθήσεις μεταδίδονται από μητέρα σε παιδί και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αναπηρίες ενώ ορισμένα μωρά πεθαίνουν μέσα σε λίγες μέρες από τη γέννησή τους και γι' αυτό η μέθοδος θεωρείται επαναστατική.
Τα παιδιά που γεννιούνται μέσω της τεχνικής των τριών ατόμων κληρονομούν το μεγαλύτερο μέρος του DNA τους, του γενετικού τους σχεδίου, από τους γονείς τους, αλλά λαμβάνουν επίσης ένα μικρό ποσό, περίπου 0,1%, από τη δεύτερη γυναίκα.
«Μετά από χρόνια αβεβαιότητας, αυτή η θεραπεία μας έδωσε ελπίδα - και μετά μας έδωσε το μωρό μας», είπε η μητέρα ενός κοριτσιού. «Τα κοιτάμε τώρα, γεμάτα ζωή και δυνατότητες, και είμαστε κατακλυσμένες από ευγνωμοσύνη», πρόσθεσε.
«Χάρη σε αυτή την απίστευτη πρόοδο και την υποστήριξη που λάβαμε, η μικρή μας οικογένεια είναι πλήρης. Το συναισθηματικό βάρος της μιτοχονδριακής νόσου έχει αρθεί και στη θέση του βρίσκεται η ελπίδα, η χαρά και η βαθιά ευγνωμοσύνη», λέει με τη σειρά της η μητέρα ενός αγοριού.
Πώς λειτουργούν τα μιτοχόνδρια
Τα μιτοχόνδρια είναι μικροσκοπικές δομές μέσα σχεδόν σε κάθε κύτταρό μας. Είναι ο λόγος που αναπνέουμε καθώς χρησιμοποιούν οξυγόνο για να μετατρέψουν την τροφή σε μορφή ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα μας ως καύσιμο.
Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια μπορούν να αφήσουν το σώμα με ανεπαρκή ενέργεια για να διατηρήσει την καρδιά να χτυπά, καθώς και να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικές κρίσεις, τύφλωση, μυϊκή αδυναμία και οργανική ανεπάρκεια. Περίπου ένα στα 5.000 μωρά γεννιέται με μιτοχονδριακή νόσο.
Η ομάδα στο Νιούκαστλ προβλέπει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για 20 έως 30 μωρά που γεννιούνται με τη μέθοδο των τριών ατόμων κάθε χρόνο. Τα μιτοχόνδρια μεταδίδονται μόνο από μητέρα σε παιδί. Τα ωάρια τόσο από τη μητέρα όσο και από τη δότη γονιμοποιούνται στο εργαστήριο με το σπέρμα του πατέρα. Τα έμβρυα αναπτύσσονται μέχρι το DNA από το σπέρμα και το ωάριο να σχηματίσει ένα ζεύγος δομών. Αυτές περιέχουν τα σχέδια για την κατασκευή του ανθρώπινου σώματος, όπως το χρώμα των μαλλιών και το ύψος.
Σύμφωνα με το New England Journal of Medicine, 22 οικογένειες έχουν περάσει από τη διαδικασία στο Κέντρο Γονιμότητας του Νιούκαστλ. Αυτή οδήγησε σε τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια, συμπεριλαμβανομένου ενός ζευγαριού διδύμων, και σε μία συνεχιζόμενη εγκυμοσύνη. Όλα τα μωρά γεννήθηκαν χωρίς μιτοχονδριακές ασθένειες και πέτυχαν τα αναμενόμενα αναπτυξιακά τους ορόσημα.
«Το να βλέπεις την ανακούφιση και τη χαρά στα πρόσωπα των γονέων αυτών των μωρών μετά από τόσο μεγάλη αναμονή και φόβο για τις συνέπειες, είναι υπέροχο να μπορείς να βλέπεις αυτά τα μωρά ζωντανά, να ευδοκιμούν και να αναπτύσσονται κανονικά», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Μπόμπι ΜακΦάρλαντ, διευθυντής της Εξειδικευμένης Υπηρεσίας του NHS για Σπάνιες Μιτοχονδριακές Διαταραχές.
Επιστημονικές αντιδράσεις και μελλοντικές προοπτικές
Όπως δημοσιεύεται στο parapolitika.gr Nils-Goran Larsson, διακεκριμένος Σουηδός ειδικός στην αναπαραγωγική ιατρική, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ως σημαντική επιστημονική ανακάλυψη. Η νέα τεχνική προσφέρει μια κρίσιμη αναπαραγωγική επιλογή για οικογένειες που αντιμετωπίζουν καταστροφικές μιτοχονδριακές παθήσεις.
Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, η μέθοδος παραμένει αμφιλεγόμενη διεθνώς. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γαλλίας, δεν έχουν εγκρίνει ακόμη αυτή την τεχνική. Θρησκευτικοί ηγέτες εκφράζουν ενστάσεις λόγω της καταστροφής ανθρώπινων εμβρύων, ενώ άλλοι φοβούνται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για γενετικά τροποποιημένα "σχεδιασμένα μωρά".
Η διευθύντρια του ανεξάρτητου Συμβουλίου Βιοηθικής Nuffield, Ντάνιελ Χαμ, τόνισε ότι η ηθική αξιολόγηση που διεξήγαγε το συμβούλιο ήταν καθοριστική για την υλοποίηση της έρευνας. Ο Πίτερ Τόμσον από την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας της Βρετανίας διευκρίνισε ότι μόνο άτομα με εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο μετάδοσης μιτοχονδριακών νόσων θα είναι επιλέξιμα για τη θεραπεία. Η υγεία των οκτώ μωρών θα παρακολουθείται στενά τα επόμενα χρόνια για την αξιολόγηση τυχόν μακροπρόθεσμων επιπτώσεων και την περαιτέρω επιβεβαίωση της ασφάλειας της μεθόδου.