Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το «μαγικό» κουτί στην πόλη μας

Στις απαρχές του 20ου αιώνα μπαίνει στην ανθρώπινη ζωή το ραδιόφωνο. Το «μαγικό» κουτί, που για πολλούς σήμερα ίσως θεωρείται ξεπερασμένο καθώς έχει αντικατασταθεί απ’ την τηλεόραση και το διαδίκτυο, κάποτε θεωρούνταν ένα «θαύμα» της εποχής και της τεχνολογίας που έδωσε ζωντάνια στη ζωή των ανθρώπων.

Το ραδιόφωνο ήταν το πρώτο μέσο μαζικής επικοινωνίας που εισέβαλε στα σπίτια των παππούδων μας και έφερε μια ριζική αλλαγή. Ο κόσμος ήρθε σε επαφή με την τέχνη. Μπορούσε να ψυχαγωγηθεί πατώντας ένα κουμπί κι έτσι η ζωή του γέμισε ζωντάνια. Επίσης, είχε τη δυνατότητα να ακούσει λόγους πολιτικών ηγετών και να αναπτύξει κριτική στάση απέναντι στην πολιτική ζωή ενώ σε περιόδους πολέμου και πολιτικών αναταραχών, το ραδιόφωνο ήταν μία παρηγοριά για τους ανθρώπους. Σιγά σιγά έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων και απέκτησε τόση δύναμη ώστε ο Χίτλερ το χρησιμοποίησε ως μέσο παραπλάνησης του λαού του. Το ραδιόφωνο, βέβαια, ήταν μία ευχάριστη συντροφιά για τους ανθρώπους και κράτησε την απόλυτη κυριαρχία του μέχρι που μπήκε στη ζωή των ανθρώπων η εικόνα που αποτέλεσε τον μεγαλύτερο εχθρό του. Η εικόνα αδρανοποιεί το νου ενώ το ραδιόφωνο το οξύνει. Έχοντας στο μυαλό μας αυτό, μην αφήσουμε την εικόνα να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος. Ας κρατήσουμε μέσα στη ζωή μας το ραδιόφωνο.

Σε μια γωνιά της πόλης μας της πόλης μας, στην πλατεία Παγκρατίου, βρίσκεται ένα μουσείο στο οποίο ξεδιπλώνεται όλη η ιστορία του ραδιοφώνου. Ιδρύθηκε το 2010 και ψυχή του μουσείου είναι ο κ. Μίμης Θεοχαρόπουλος. Ο κ. Θεοχαρόπουλος είναι παλιός ραδιοτεχνίτης, απ τους πρώτους στη Λαμία αλλά κι ο πρώτος δημιουργός νόμιμου ραδιοφώνου με άδεια στην Ελλάδα. Εκεί μπορεί να δει κανείς ραδιόφωνα κάθε δεκαετίας, τρανζίστορ, πικαπ, μικρόφωνα, τα περισσότερα απ’ τα οποία είναι σε λειτουργία ενώ το πιο παλιό ραδιόφωνο είναι ογδόντα χρονών. Ο κ. Θεοχαρόπουλος μπορεί να ξεναγήσει όσους ενδιαφέρονται στο μουσείο του, να δείξει την ιδιωτική του συλλογή και να δώσει αξιόλογες πληροφορίες για το «μαγικό» κουτί.

Το μουσείο του χαμένου ραδιοτεχνίτη, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης, είναι το μοναδικό στην κεντρική Ελλάδα και είναι ελεύθερο για όσους ενδιαφέρονται να το εξερευνήσουν. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: «Μουσείο ραδιοφώνου Λαμίας - Ο μεγάκυκλος του χαμένου ραδιοτεχνίτη».

Σοφία Η. Προβοπούλου

 

Φωτογραφίες

    

 

randomness