Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΘΕΜΑΤΑ THΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ BAΣΙΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ, 1907

Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος

 

 

Το Δημοτικόν Συμβούλιον Λαμιέων, συγκείμενον εκ των μελών του Γ.Ν. Ξηρού Προέδρου, Αριστ. Καρακαντά, Κ. Καϊλάνη, Ιω. Καρατζάβελου, Κων. Κρόκου, Ιω. Σκούτη, Γεωρ. Μιχαλοπούλου, Κων. Κηλαηδόνη, Γεωρ. Παπαδοπούλου, Δημ. Μαχαιρά, Χριστοφ. Δράκου και Γεωρ. Τριανταφύλλου, συνελθόν εις συνεδρίασιν εν τω Δημοτικώ Καταστήματι σήμερον την 16ην του μηνός Μαρτίου 1907, κατά πρόσκλησιν και υπό την προεδρίαν του τακτικού προέδρου Γ.Ν.Ξηρού, παρόντος και του Δημάρχου Λαμιέων Σ. Κ. Τράκα ίνα συσκεφθή και αποφανθή επί του εξής αντικειμένου.
Ακούσαν του Δημάρχου εκθέσαντος ότι η αναγραφείσα πίστωσις εν τω εφετεινώ προϋπολογισμώ του Δήμου εκ δραχμών 2500 διά την σύστασιν εν Λαμία παραρτήματος των Ελληνικών Βασιλικών Σχολών Χειροτεχνημάτων, εθεωρήθη  ανεπαρκής  ως τούτο εδηλώθη αυτώ προφορικώς παρά του Διοικητικού Συμβουλίου των ειρημένων Σχολών όπερ ορίσθη το ποσόν εις τρισχιλίας δραχμάς κατ’ απαράβατον  όρον, και κατά της από 16 Φεβρουαρίου ε. έτους προς την Α.Α.και Β.Υ. την Πριγκίπησαν Ελένην αναφοράς   εγνώρισεν αυτή ότι είναι πρόθυμος να προκαλέση ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου περί χορηγήσεως πιστώσεως εκ δραχμών έτι 500 προς συμπλήρωσιν του απαιτουμένου ποσού των τριών χιλιάδων , ως και δραχμών 400 διά το ετήσιον ενοίκιον του οικήματος του χρησιμεύσαντος ως κατάστημα της ειρημένης Σχολής. Εις απάντησιν δε έλαβεν την από 23 Φεβρουαρίου ε.έ επιστολής της Αντιπροέδρου και Γραμματέως  των Ελληνικών Βασιλικών Σχολών Χειροτεχνημάτων κ. Μαριγώς Δραγούμη δια της οποίας δηλοί ότι η Πριγκίπησα Ελένη και Πρόεδρος των Ελληνικών Βασιλικών Σχολών Χειροτεχνημάτων  ευχαρίστως δέχεται την πρότασιν  του Δήμου υπέρ ιδρύσεως παραρτήματος Σχολής εν Λαμία, ης την έγκρισιν συμμερίζεται και άπαν το Συμβούλιον, το οποίον θέλει καταβάλει  πάσαν ενέργειαν και φροντίδαν προς ευόδωσιν του έργου και προτείνοντος όπως προς πραγματοποίησιν του επιδιωκομένου  Ιερού και Κοινοφελούς σκοπού ψηφίση το Συμβούλιον  έτι και ετέραν πίστωσιν εκ δραχμών 900, ήτοι δραχ. 500 μεν προς συμπλήρωσιν  της εν τω προϋπολογισμώ ε. έ. Αναγραφομμένης τοιαύτης εν Κεφαλ. ΙΓ. Αρθρ. 11, Δραχ. Δε 400 δι’ ετήσιον ενοίκιονν της υπό του Δήμου παραχωρησομένης και ως κατάστημα της Σχολής χρησιμοποιηθησομένης οικίας.
Το Συμβούλιον λαβόν υπ’ όψει τα εν τη αναφορά του Δημάρχου προς την Α.Α και  Β.Υ. την Πριγκήπισαν Ελένην εκτιθεμένα  και την υπ’ αυτής απάντησιν της Προέδρου και Γραμματέως των Ελληνικών Βασιλικών Σχολών Χειροτεχνημάτων κ. Μαριγώς Δραγούμη, και θεωρούν νόμιμον την πρότασιν του κ. Δημάρχου ανεπαρκή διά την εν Κεφαλ. Ι Γ. και αρθρ. 11 του εφετεινού προϋπολογισμού του Δήμου αναγραφομένην πίστωσιν εις δραχ. 2500

 Α π ο φ α ί ν ε τ α ι   Ο μ ο φ ώ ν ω ς
Ψηφίζει εις βάρος του αποθεματικού Κεφαλαίου του προϋπολογισμού  του Δήμου τρεχ. έτους πίστωσιν δραχμών 900  αναγραφομένην εν τω σχετικώ κεφαλαίω και άρθρω όπως αι μεν δραχμαί 500 συν τη εκ δραχ. 2500 πίστώσει, χρησιμοποιηθώσι διά την σύστασιν και εγκατάστασιν του παραρτήματος  εν Λαμία της Σχολής Χειροτεχνημάτων, και δραχ. 400 δι’ ετήσιον ενοίκιον  της υπό του Δήμου ενοικιασθησομένης καταλλήλου οικίας.
Ανατίθησι τα περαιτέρω τω κ. Δημάρχω

Εγένετο και εξεδόθη εν Λαμία τη 16η Μαρτίου 1907.
ΓΑΚ. Νομού Φθιώτιδος, Αριθ. 11-Συνεδρίασις Γ.

Ο  Γεώργιος Κ.. Ξηρός  ήταν Λαμιώτης. Διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου επί σειρά ετών. Είχε πολύ μεγάλη κτηματική περιουσία στα Καλύβια Λαμίας, κτήματα τα οποία αγόρασε από τον Προβελέγγιο, καθώς επίσης και πενήντα στρέμματα στη νότια περιοχή του Παγκρατίου- στη Βαλόγουρνα, και στην περιοχή όπου σήμερα είναι οι στρατώνες του ΚΕΥΠ. Λέγεται πως σε τούτη της έκταση βρέθηκε βωξίτης, αλλά δεν έγινε καμιά εκμετάλλευση.  Παντρεύτηκε  την Ζαφείρα από την Άμφισσα και απέκτησε δύο γιούς: τον Κώστα και το Νίκο. Ο Κώστας παντρεύτηκε τη Χαρίκλεια Τριανταφύλλου από την Κύμη.Απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τη Ζαφείρα, η οποία παντεύτηκε τον Δ. Κρόκο, το Γιώργο, τη Νίκη και το Λευτέρη.

 


Στη φωτογραφία ο Κ. Ξηρός με τα μέλη της οικογένειάς του , κάπου στα κτήματά του.