Καταργείται ο ΕΦΚ στο κρασί
Τροπολογία μέσω της οποίας καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί κατατέθηκε σήμερα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία, «με τις προτεινόμενες διατάξεις του πρώτου άρθρου αντικαθίστανται τα άρθρα 91 και 93 του Εθνικού Τελωνιακού Κώδικα (ν.2960/2001, Α' 265) και καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) με συντελεστή είκοσι (20) ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος, που επιβάλλεται στα προϊόντα του άρθρου 90 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ήτοι στο κρασί» και συνεχίζει «η κατάργηση το εν λόγω Ε.Φ.Κ. προτείνεται για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά του κρασιού με σκοπό την ενίσχυση του κλάδου που δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής του».
Η κατάργηση θα ισχύσει από τις αρχές του νέου έτους (σ.σ. 1/1/2019) και σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι απώλειες στον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζονται στα 28 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ικανοποίηση από τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου
Στο μεταξύ, την ικανοποίηση του για την κατάθεση της τροπολογίας, μέσω της οποίας μηδενίζεται ο συντελεστής του φόρου στο κρασί, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου.
«Συγχαίρουμε την Κυβέρνηση για την βούλησή της να κλείσει αυτό το οδυνηρό για όλους κεφάλαιο» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σ.Ε.Ο.
Δήλωση Κ. Παπανάτσιου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
"Η ρύθμιση για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί έρχεται για να στηρίξει ένα από τα πιο δυναμικά πεδία παραγωγής της χώρας μας, την παραγωγή οίνου". Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, προσθέτοντας πως "το οικονομικό επιτελείο θα προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να στηρίξει τα παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας".
Στη δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει επίσης ότι "έχει ήδη γίνει ξεκάθαρο ότι ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, θα αξιοποιείται για να «επιστρέφει» στο λαό, για την ανακούφιση από βάρη που φορτώθηκε η κοινωνία την περίοδο των μνημονίων. Έτσι, θα υπάρχει μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας με τους εκπροσώπους όλων των κλάδων, όπως υπήρξε από την πρώτη στιγμή με τον κλάδο των οινοπαραγωγών".
Σημειώνεται ότι στη Βουλή, παρουσιάζοντας την τροπολογία για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, μετά και τη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού, η κ. Παπανάτσιου είχε επισημάνει πως "καταργούμε τη διάταξη, δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Ένα ακόμα μνημονιακό μέτρο» φτάνει στο τέλος του".
Επιστολή του προέδρου του ΣΕΟ προς τον πρωθυπουργό για την κατάργηση του φόρου στο κρασί
Την ικανοποίηση και τη χαρά του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί -ενός άδικου φόρου που ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στον ΣΕΟ ότι θα τον πάρει πίσω και τον πήρε- όπως επισημαίνει ο ίδιος, εκφράζει ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου, Γιώργος Σκούρας, με επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Σκούρας αναφέρει ότι «με χαρά ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου έμαθε για την κατάθεση στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών της τροπολογίας που καταργεί τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί».
Όπως σημειώνει, επρόκειτο για «έναν φόρο που κατανοούμε πως μπήκε στο ελληνικό κρασί υπό το βάρος των μνημονίων, έναν φόρο που σύσσωμος ο κλάδος (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ) αντιτάχθηκε από την πρώτη στιγμή και έδειξε πόσο άδικος, στρεβλωτικός και βαρύς ήταν για τον κλάδο». «Έναν φόρο που εσείς ο ίδιος μας υποσχεθήκατε ότι θα τον πάρετε πίσω, και τον πήρατε!», επισημαίνει ο πρόεδρο του ΣΕΟ.
Ο κ. Σκούρας συγχαίρει γι' αυτό τον πρωθυπουργό και τον καλεί να εργαστούν όλοι μαζί για το μέλλον του ελληνικού κρασιού, «απαλύνοντας τις παρενέργειες αυτών των τριών ετών της ισχύος του φόρου, στηρίζοντας το θεσμικό πλαίσιο, τον ελληνικό αμπελώνα και τις εξαγωγές του ελληνικού κρασιού».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)