Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γιατί οι ηλικιωμένοι της Λαμίας πρέπει να μεταναστεύσουν για να εμβολιαστούν;

Τη Δευτέρα μετέφερα τη μητέρα μου στα Καμένα Βούρλα για να εμβολιαστεί, αφού όταν έψαχνα για ραντεβού δεν υπήρχε καν σαν επιλογή η Λαμία στο emvolio.gov.gr, έστω και ένα μήνα αργότερα. Μιλώντας με ηλικιωμένους Λαμιώτες στο ιατρείο μου, οι περισσότεροι (ειδικά στην ηλικιακή ομάδα 70-80 ετών) μετακινήθηκαν για να εμβολιαστούν στα γειτονικά κέντρα Υγείας Μακρακώμης, Στυλίδας και Καινούργιου, ακόμα και κάποιοι στο Νοσοκομείο Καρπενησίου. Το ίδιο και οι γονείς πολλών φίλων μου, αφού δεν υπήρχαν διαθέσιμα ραντεβού στην πόλη μας.

Στη Λαμία αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 2 γραμμές εμβολιασμού, μία στο Νοσοκομείο και μία στο ΚΥ Λαμίας. Μιλώντας με ανθρώπους του ΚΥ Καμένων Βούρλων, καθημερινά εμβολιάζονται εκεί περίπου όσοι στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Η πόλη της Λαμίας αριθμεί κοντά στους 80.000 κατοίκους, τον μισό πληθυσμό του νομού Φθιώτιδας. Αυτή την εποχή στόχος της ‘Ελευθερίας’ είναι ο κατά το δυνατό ταχύτερος εμβολιασμός όσο γίνεται περισσοτέρων. Γιατί να μπαίνουν τέτοια εμπόδια στους κατοίκους της Λαμίας;

Είδα στο ιατρείο μου πολλούς ηλικιωμένους που δεν εμβολιάστηκαν, ενώ ήθελαν, γιατί:

1. Τα παιδιά τους ζουν αλλού και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν σε γειτονικούς δήμους ή στην τελική κάποιοι απλά δεν έχουν παιδιά και ζουν μόνοι τους.

2. Τα σοβαρά προβλήματα υγείας ,όπως η λήψη οξυγόνου στο σπίτι, κάνουν πολύ δύσκολη μία ενδεχόμενη μετακίνηση που απαιτεί ώρες.

Δεν δέχομαι τη δικαιολογία πως δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια, γιατί είναι προφανές ότι και στα γύρω κέντρα υγείας που τελικά εξυπηρετούνται οι περισσότεροι Λαμιώτες χρησιμοποιούνται δόσεις που προέρχονται από το Νοσοκομείο Λαμίας.

Νομίζω πρέπει οι αρμόδιοι της ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ να δουν άμεσα το θέμα γιατί είναι πολύ σοβαρό. Μία απλή σκέψη που έκανα, αν είναι εφικτή, είναι να χρησιμοποιηθεί ένα μεγάλο εκθεσιακό κτήριο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας που έτσι κι αλλιώς δεν χρησιμοποιούνται και θα είχε όλα τα πλεονεκτήματα: άνετο parking, κοντά στο κέντρο, άφθονους χώρους για την ανάπτυξη πολλών εμβολιαστικών συνεργείων. Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορούν να εμβολιάζονται 1.000 άνθρωποι κάθε μέρα και όχι 200. Μόνο έτσι θα επιταχύνουμε την επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί να εμβολιαστεί, ας μην βάζουμε εμπόδια και αυτογκόλ


Βάιος Παπαδημητρίου
Χειρουργος Ουρολόγος

 

 

    

Απόψεις

Γράφει ο Σπύρος Ρίζος Χθες η καθηγήτρια κα Μ. Θεοδωρίδου, της επιτροπής εμβολιασμών, κατά την διάρκεια της τακτικής τηλεοπτικής ενημέρωσης με τον γ.γ. κ. Μ....