Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Μουσειο…λόγος «CoMuseum: Μουσεία και Δικαιοσύνη»

Γράφει η Ηλιάνα Ζιώγα

Μουσειολόγος -  Επιμελήτρια Εκθέσεων
Διδακτορική Ερευνήτρια Μουσειολογίας & Επικοινωνίας της Επιστήμης

 

To 13ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στις 6 έως 8 Δεκεμβρίου 2023. Το φετινό θέμα του συνεδρίου έχει τίτλο «Μουσεία και Δικαιοσύνη» και επικεντρώνεται στις αρχές της Διαφορετικότητας, της Ισότητας, της Συμπερίληψης και της Προσβασιμότητας (Diversity, Equity, Inclusion, Accessibility), οι οποίες εφαρμόζονται στον πολιτισμό, ειδικότερα στα μουσεία και τους πολιτιστικούς οργανισμούς.

Στο συνέδριο θα εξεταστεί, πώς αυτές οι αρχές ενσωματώνονται στις δραστηριότητες, τον προγραμματισμό και τη διοίκηση των οργανισμών και πώς αυτή η διαδικασία, ή η έλλειψη της, επηρεάζει την πολιτιστική τους δράση παγκοσμίως. Το διεθνές συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα για τον πολιτισμό και τους πολιτιστικούς οργανισμούς.  Η ετήσια διεξαγωγή του συνεδρίου δείχνει τη συνεχή αφοσίωση και δέσμευση προς την προώθηση της συζήτησης και της ανταλλαγής ιδεών στον τομέα των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών. Η διεθνής φύση του το καθιστά «γέφυρα» για την ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών των επαγγελματιών του πολιτισμού ανά τον κόσμο και τη συμβολή του στην προώθηση της πολιτιστικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάθε χρόνο, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ομιλίες και βιωματικά εργαστήρια, τα οποία ενισχύουν την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους για μια ολιστική προσέγγιση προς την ανάπτυξη του πολιτισμού. Η συνάντηση επαγγελματιών του πολιτισμού διευκολύνει τη δημιουργία δικτύων και συνεργειών.

Το συνέδριο CoMuseum πραγματοποιείται από το 2011 και εξελίχθηκε από ένα απλό συνέδριο σε έναν πολυδιάστατο πολιτιστικό θεσμό. Η συνεργασία μεταξύ του Μουσείου Μπενάκη, της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα και του British Council δείχνει ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα με διεθνή διάσταση.

Τα κύρια οφέλη και οι στόχοι της διοργάνωσης περιλαμβάνουν την προώθηση της συλλογικής δράσης και της δικτύωσης μεταξύ μουσείων, πολιτιστικών οργανισμών και ανεξάρτητων καλλιτεχνικών ομάδων. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού σε αυτούς τους τομείς και την προώθηση της τεχνογνωσίας και εμπιστοσύνης. Η πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις, καθώς και να δημιουργήσει έναν χώρο για ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών.

Το γεγονός αυτό έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για το κοινό και η δεκαετής αυτή δυναμική συνεργασία σημαντικών φορέων πολιτισμού είναι αξιοσημείωτη, δείχνοντας δέσμευση και σταθερότητα στην προώθηση του πολιτισμού και της τέχνης. Τέτοιες πρωτοβουλίες προωθούν την πολιτιστική ανταλλαγή και συνεργασία, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη και ενίσχυση της παγκόσμιας κοινότητας του πολιτισμού.

Έτσι από το 2011 έως σήμερα, η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή του CoMuseum εργάζεται για όλους τους παραπάνω στόχους και αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό θεσμό που προωθεί την εξέλιξη και την προώθηση του μουσειακού τομέα. Η σύνθεση της ομάδας από ανθρώπους με διαφετικές ειδικότητες και εμπειρία στον πολιτιστικό τομέα ενισχύει την ικανότητά της να παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές σε διάφορες πτυχές της μουσειακής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, η επιτροπή σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης ιστοσελίδας συμβουλεύει για τον ετήσιο στρατηγικό σχεδιασμό του CoMuseum, βοηθώντας στην καθοριστική πορεία και στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος.

Επίσης, συμβάλλει στη δημιουργία και ανάπτυξη μιας διεθνούς μουσειακής κοινότητας επαγγελματιών με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και βέλτιστων πρακτικών. Παράλληλα, η επιτροπή παρακολουθεί τις νέες τάσεις στον πολιτισμό, προσφέροντας τις βασικές κατευθύνσεις και τις εξελίξεις στον διεθνή μουσειακό τομέα.

Σημαντική είναι η συμβολή της στις στρατηγικές προώθησης και επικοινωνίας, συμβάλλοντας στην αύξηση της επιρροής του CoMuseum τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ακόμη ένας σκοπός της επιτροπής είναι η παροχή συμβουλών και η καθοδήγηση για το ετήσιο πρόγραμμα του CoMuseum, ενώ λειτουργεί ως ομάδα υποστήριξης για την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του CoMuseum, προωθώντας τη συνεργασία και την καινοτομία στον μουσειακό χώρο.



Οι επαγγελματίες μουσείων και πολιτισμού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως τον Μιχάλη Αφολαγιάν ηθοποιό, μουσικό, ακτιβιστή, ιδρυτή του Πολιτιστικού Κέντρου Anasa, Hanouf Al-Alawi​ επικεφαλής εξωστρέφειας και συμμετοχής κοινού, Βρετανικό Μουσείο, Anders Bettum επιμελητής, Oslo Museum – συντονιστής του Εθνικού Δικτύου Μουσείων για τις Μειονότητες και τη Διαφορετικότητα, Αναπληρωτή Καθηγητή, Πανεπιστήμιο του Όσλο, Άγγελο Βάσσο, Διευθυντής, πλατφόρμα δημιουργικότητας «Now», Κατερίνα Βρανά Stand up Κωμικός, Giovanna Brambilla Ιστορικός Τέχνης, Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μέλος της Κοινότητας Γνώσης του CCW (Cultural Welfare Centre-Torino), Χρίστος Γαλιλαίας Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αγγελική Γιαννακίδου, ιδρύτρια και Πρόεδρος, Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, Ανδρομάχη Γκαζή Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Anastasiia Cherednychenko Ιστορικός, Μουσειολόγος, Επικεφαλής ICOM Ουκρανία και πολλοί άλλοι εξαιρετικοί ομιλητές.

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.