Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ανησυχητικές αποκλίσεις δείχνει η απασχολησιμότητα στην Ελλάδα του 2016

Μεγάλες αποκλίσεις παρατηρούνται ανάμεσα σε εργαζομένους & επιχειρήσεις, όσον αφορά στα προσόντα που θεωρούν ότι διαθέτουν σήμερα οι εργαζόμενοι/υποψήφιοι, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας της “H+K Strategies” για λογαριασμό της "Adecco" με τίτλο «Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα | 2016», με τους εργαζομένους/υποψηφίους να θεωρούν ότι διαθέτουν τα προσόντα που απαιτεί η σύγχρονη αγορά εργασίας σε σημαντικά υψηλότερο βαθμό από ό,τι το πιστεύουν οι επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, εξετάστηκε το πώς βλέπουν οι εργοδότες τις δεξιότητες των υποψηφίων, κατά πόσο θεωρούν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα προσφέρει τα κατάλληλα εφόδια στα αυριανά στελέχη, ενώ επίσης αναδείχθηκαν και προτάσεις των εργοδοτών για καλύτερη προετοιμασία των υποψηφίων από το εκπαιδευτικό σύστημα. Από πλευράς υποψηφίων, διερευνήθηκαν η εργασιακή εμπειρία και η εργασιακή κατάσταση, η τάση για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, αλλά και η άποψη των εργαζομένων/υποψηφίων σχετικά με το κατά πόσο διαθέτουν τις δεξιότητες που αναζητά η αγορά εργασίας.

Παράλληλα, το 34% των εργοδοτών πιστεύουν ότι οι δεξιότητες των εργαζομένων στην εταιρεία τους δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της επιχείρησης ενώ, υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό (2%) το οποίο θεωρεί πως δεν υπάρχει καμία σχετική αντιστοιχία.

Η έρευνα αναδεικνύει αποκλίσεις μεταξύ των δεξιοτήτων που απαιτούν οι σύγχρονες εταιρείες και εκείνων που επιδεικνύουν οι σύγχρονοι υποψήφιοι. Πιο συγκεκριμένα μεγαλύτερες αποκλίσεις εμφανίζονται σε δεξιότητες, όπως η ανάληψη πρωτοβουλιών (μόλις το 44% των υποψηφίων έδειξαν να διαθέτουν αυτό το χαρακτηριστικό), η ικανότητα επίλυσης σύνθετων προβλημάτων (το 46% μεταξύ των υποψηφίων σύμφωνα με τους εργοδότες) και η ευελιξία και προσαρμοστικότητα των υποψηφίων, ως απαραίτητο χαρακτηριστικό (για το 94% των επιχειρήσεων), ενώ μόνο το 66% θεωρεί πως οι υποψήφιοι έχουν τη συγκεκριμένη δεξιότητα στον επιθυμητό βαθμό.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι 7 στους 10 εκπροσώπους επιχειρήσεων θεωρούν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα δεν εφοδιάζει τους νέους υποψηφίους με τα προσόντα και τις δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά ενώ το 39% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν προετοιμάζει κατάλληλα τους υποψηφίους για την ομαλή ένταξη στην αγορά εργασίας.

Περίπου 3 στους 10 ερωτώμενους αναζητούν αυτή τη στιγμή εργασία στο εξωτερικό, ποσοστό που σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2015 είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερο, με την προοπτική εξέλιξης και καριέρας να ιεραρχούνται ως σημαντικότεροι σε σχέση με τις καλύτερες αποδοχές και συνθήκες εργασίας.

Το εργασιακό ήθος (15 μονάδες απόκλιση) και οι μαθηματικές γνώσεις (10 μονάδες απόκλιση) καταγράφηκαν ως τα προσόντα που οι υποψήφιοι αξιολογούν πως έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας, την ώρα που οι τεχνικές γνώσεις, η εργασιακή εμπειρία και οι ειδικές ψηφιακές γνώσεις θεωρούνται ως τα αδύναμα σημεία τους σε σύγκριση με τους εργοδότες (10, 13 και 29 μονάδες αντίστοιχα).

Παράλληλα, 7 στους 10 ερωτώμενους, αναγνωρίζοντας τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας, έχουν λάβει επιπλέον εκπαίδευση προκειμένου να ασκήσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα καθήκοντα στην εργασία τους, ενώ σε 88% των περιπτώσεων η πρωτοβουλία ανήκε στον ίδιο τον εργαζόμενο. 

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς   Ιστορική Μαρτυρία, που αξίζει να λεχθεί, να γραφτεί, να ακουστεί και να διαβαστεί. Στην Αθήνα, στο Πολεμικό Μουσείο,...
randomness