Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014
 

“Παράθυρο” για δημόσια χρηματοδότηση των έργων σε Λαμία και Χαλκίδα από Ρασμούσεν!

• Ημερίδα Φο.Δ.Σ.Α σχετικά με το Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027”


Παράθυρο για δημόσια χρηματοδότηση των Μονάδων Επεξεργασίας και Ανακύκλωσης απορριμμάτων σε Λαμία και Χαλκίδα ανοιξε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Carsten Rasmussen με την παρεμβασή του στην ημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο ΦοΔΣΑ, με τίτλο «Ενημέρωση για την προετοιμασία των Φο.Δ.Σ.Α. σχετικά με τις δράσεις και τις απαιτήσεις του Προγράμματος “Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027”».  

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Carsten Rasmussen, τόνισε ότι η δημόσια χρηματοδότηση των έργων διαχείρισης αποβλήτων αποτελεί δικαίωμα όλων των ΦοΔΣΑ.

Με την τοποθέτησή του αυτή ο Προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει τη δυνατότητα στους Δημάρχους να διεκδικήσουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος τα έργα στη Λαμία και τη Χαλκίδα να γίνουν με δημόσιους πόρους και όχι με ΣΔΙΤ.

Για το δικαίωμα των ΦοΔΣΑ να επιλέξουν μεταξύ της δημόσιας χρηματοδότησης ή των ΣΔΙΤ για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων υποδομών, μίλησε και ο πρόεδρος του Δικτύου ΦοΔΣΑ Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδαράκης, καθώς και την ανάγκη σύνταξης ενός οδικού χάρτη, με συγκεκριμένα ορόσημα και προθεσμίες, προκειμένου η χώρα να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες χρηματοδότησης των έργων διαχείρισης αποβλήτων, ώστε να επιτευχθούν οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι που θέτουν τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η εθνική νομοθεσία.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου ΦοΔΣΑ, Παναγιώτης Σημανδηράκης, Δήμαρχος Χανίων, ανέπτυξε τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του Δικτύου διατυπώνοντας την αντίθεση του επί συγκεκριμένων άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος που σχετίζονται με τις μονομερείς συγχωνεύσεις των ΦοΔΣΑ χωρίς διαβούλευση και οικονομοτεχνική μελέτη, την εκχώρηση (άρθρο 11) και την αφαίρεση (άρθρο 13) αρμοδιοτήτων των δήμων και των ΦοΔΣΑ, οι οποίες μεταφέρονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος στον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Αναφορικά με τα κύρια συμπεράσματα της ημερίδας, προσδιόρισε την άμεση ανάγκη στελέχωσης των ΦοΔΣΑ ως μοναδικών δικαιούχων των έργων επεξεργασίας αποβλήτων κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Επί του θέματος της ημερίδας τοποθετήθηκαν ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Γιώργος Ζερβός, Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ & ΕΚΤ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Νίκος Μαμαλούγκας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΠΕΚΑ & ΠΟΛΠΡΟ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ εκ μέρους της Ε.Ε. παρενέβη στη συζήτηση ο Carsten Rasmussen, Προϊστάμενος Τμήματος Ελλάδας και Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REGIO), ο οποίος τόνισε ότι η δημόσια χρηματοδότηση των έργων διαχείρισης αποβλήτων αποτελεί δικαίωμα όλων των ΦοΔΣΑ.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις εκπροσώπων και στελεχών των ΦοΔΣΑ, οι οποίοι διατύπωσαν την ανησυχία τους εξαιτίας των καθυστερήσεων στην επίλυση των χρονιζόντων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΦοΔΣΑ και ζήτησαν διευκρινίσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, για τις ενέργειες υλοποίησης του νέου προγράμματος.

Στην πρόσφατη συναντησή τους στη Λαμία οι Δήμαρχοι του ΦοΔΣΑ αυτό που ουσιαστικά ζήτησαν απο το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι να σεβαστεί τις αποφάσεις τους και να μην τεθεί σε κίνδυνο η ωριμότητα των μελετών για τα εργα τις δυό Μονάδες σε Λαμία και Χαλκίδα.

Με ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων οι Δήμαρχοι - μέλη του ΦοΔΣΑ Στερεάς έχουν καταλήξει σε έναν σχεδιασμό ο οποίος περιλαμβάνει τη δημιουργία τεσσάρων έργων ολοκληρωμένων διαχείρισης απορριμμάτων με την κατασκευή τριών ακόμη ΜΕΑ στην Περιφέρεια στη Λαμία, τη Χαλκίδα και την Άμφισσα συνυπολογίζοντας και τη ΜΕΑ Θήβας που ήδη υπάρχει και λειτουργεί.

Ουσιαστικά αυτό που με ξεκάθαρο τρόπο απαιτούν οι Δήμαρχοι του ΦοΔΣΑ είναι ο τεχνοκρατικός σχεδιασμός του υπουργειου με την εκπόνηση του ΠΕΣΔΑ να έρθει και να “κουμπώσει” στον πολιτικό σχεδιασμό της αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Στερεάς κατασκευάζοντας τρία μεγάλα έργα που θα εξυπηρετούν την αποκομιδή των απορριμμάτων και την μεταφορά τους απο μια περιοχή στην άλλη, με βάση την αρχή της εγγύτητας.