Από το 2014 υπάρχουν οι σκαλωσιές στο κτίριο - Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας: Φτιάξτε το, θα καταρρεύσει!
Ήταν το μακρινό 2014, όταν τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά οι σκαλωσιές εξωτερικά του κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, στο κέντρο της πόλης, με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών που είχε υποστεί από τη φθορά των χρόνων. Όμως ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, καθώς διανύουμε το 2025 και ενώ έχουν μεσολαβήσει 11 χρόνια, καμία εργασία επιδιόρθωσης στο κτίριο δεν έγινε, οι ζημιές σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερες από το 2014 και οι σκαλωσιές παραμένουν στη θέση τους για να μας θυμίζουν την απρονοησία, τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής γραφειοκρατίας, τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται ακόμη και στα μικρότερα έργα και την έλλειψη σοβαρού προγραμματισμού και συντονισμού που διέπει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Από το 2014 μέχρι σήμερα το θέμα της επισκευής του παλιού δικαστικού μεγάρου έχει απασχολήσει επανειλημμένως το δημόσιο διάλογο. Έχουν γίνει πολλές συσκέψεις αρμοδίων για το θέμα, έχουν κατατεθεί σχετικές ερωτήσεις βουλευτών στο Κοινοβούλιο, έχουν σταλεί επιστολές στα συναρμόδια υπουργεία, έχουν εκπονηθεί μελέτες, έχουν εξασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις αλλά, δυστυχώς, όλες αυτές οι ενέργειες δεν έφεραν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.
Οι σκαλωσιές εξακολουθούν να “κοσμούν” το παλιό δικαστικό μέγαρο της πόλης, που αποτελεί και μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας, Θανάσης Μακρυγιάννης, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, χαρακτηρίζοντας το κτίριο επικίνδυνο λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται λόγω έλλειψης συντήρησης, ενώ στο παρελθόν έχει εκφράσει την ανησυχία του για τη στατικότητα του κτιρίου και έχει ζητήσει να ελεγχθεί από τον ΟΑΣΠ.
Τους φόβους του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, σε ότι αφορά το ετοιμόρροπο κτίριο, φαίνεται ότι συμμερίζεται πλέον και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Έχουμε μια μεγάλη υποχρέωση», δηλώνει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, «να συντηρήσουμε και να επισκευάσουμε το υφιστάμενο δικαστικό μέγαρο και επομένως να προστατέψουμε τους ανθρώπους δικηγόρους και δικαστές που εργάζονται σε αυτό και να το καταστήσουμε προσβάσιμο, άνετο και ασφαλές σε όλους τους πολίτες αλλά και προσβάσιμο στα άτομα με ειδικές ανάγκες».
Ακόμη και σήμερα, όμως, οι αρμόδιοι ενώ μας διαβεβαιώνουν ότι είναι στις προθέσεις τους η συνέχιση των εργασιών επισκευής που διακόπηκαν, αδυνατούν ωστόσο να προσδιορίσουν σε πόσο χρόνο θα ξεκινήσουν οι εργασίες επισκευής, αν και έχει εξασφαλιστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης η σχετική χρηματοδότηση του έργου, κονδύλι ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ !
Οι αρμόδιοι ευελπιστούν μέσα στην επόμενη τριετία να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα έχουν ξεπεραστεί τα γραφειοκρατικά προβλήματα και οι αγκυλώσεις του δημοσίου που έχουν σταθεί εμπόδιο μέχρι σήμερα στον εξωραϊσμό του κτιρίου.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, η μελέτη που θα αποτελέσει τη βάση για την υλοποίηση του έργου υπάρχει, αλλά χρειάζεται να κινηθεί η διαδικασία από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Σε πρώτη φάση θα χρειαστούν άμεσες παρεμβάσεις σε θέματα στεγανοποίησης, συντήρησης και αισθητικής της πρόσοψης του κτιρίου, χρηματοδότηση των μελετών για την συνολική ανάπλαση και τον εκσυγχρονισμό του εσωτερικού χώρου και δέσμευση ενός εκατομμυρίου ευρώ για την υλοποίηση της συνολικής ανάπλασης του κτιρίου. Αυτό όμως είναι το αισιόδοξο σενάριο και κανένας δεν εγγυάται σήμερα οτι θα τελεσφορήσει.
• Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιάννη Μπούγα, οι βουλευτές, ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Λαμίας να ασκήσουν πίεση προς τα αρμόδια υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού για να ξεπεραστούν εμπόδια και να υπάρξει συντονισμός ενεργειών, αφού είναι γνωστό το έργο που είχε προγραμματιστεί για να ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια απεντάχθηκε από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιάννη Μπούγα, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, ωστόσο το έργο δεν μπορεί να ξεκινήσει καθώς εκκρεμούν αποφάσεις των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, καθώς και η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια και το Δήμο Λαμιέων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον διαγωνισμό και την ανάδειξη αναδόχου.
Ο κ. Μπούγας ζήτησε από τους βουλευτές και τους τοπικούς φορείς να ασκήσουν την μεγαλύτερη δυνατή πίεση για να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός των συναρμόδιων φορέων και να ξεπεραστούν εμπόδια. Πριν ένα χρόνο, η πολύχρονη εκκρεμότητα των εργασιών συντήρησης του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Γ.Γ. Δικαιοσύνης Πέλοπα Λάσκο.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η Υπουργός Πολιτισμού είχε δώσει τότε εντολή να εξετασθεί άμεσα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η Μελέτη Επισκευών που συντάχθηκε από την Περιφέρεια, ώστε να προχωρήσει η έγκριση και κατασκευή του έργου. Πέρασε ενας ολόκληρος χρόνος αλλά η εντολή εμεινε στα λόγια.
«Έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα αλλά εμείς δεν είμαστε η αναθέτουσα αρχή» επισημαίνει σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Περιγράφοντας όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν μέσα στην επόμενη τριετία, ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι η στεγανοποίηση του κτιρίου και η αντικατάσταση των σκαλωσιών με νέες αλουμινένιες που θα συμβάλλουν στην αισθητική αναβάθμιση του δικαστικού μεγάρου.
Ένα ακόμη πρόβλημα που θα πρέπει να διευθετηθεί, είναι και η εξεύρεση χώρων για τη λειτουργία των δικαστηρίων, την περίοδο υλοποίησης του έργου. Είναι ενα ακόμη πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί καθώς δεν είναι δυνατόν οι δίκες να εξελίσσονται εν μέσω των εργασιών επισκευής του κτιρίου.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης αναφέρεται συχνά στις δηλώσεις του στην ανάγκη συνέχισης και ολοκλήρωσης των εργασιών κατασκευής και επισκευής των δικαστικών μεγάρων, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, που υπερβαίνουν συνολικά τα 400 εκατομμύρια προκειμένου να διασφαλιστούν «αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης των δικαστικών υπηρεσιών».
Η Λαμία ωστόσο φαίνεται να αποτελεί την εξαίρεση αυτού του προγραμματισμού.
Η τελευταία σύσκεψη για το παλιό δικαστικό μέγαρο της Λαμίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 11 Απριλίου 2025, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας παρουσία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Μπουγα και του Γ.Γ. κ. Λάσκου, κατά την οποία έγινε ενημέρωση σχετικά με την έναρξη της πρώτης φάσης αποκατάστασης του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου.
Όλοι ευελπιστούν να ξεκινήσουν άμεσα μέσα στο καλοκαίρι σαν πρώτο βήμα οι εργασίες στεγανοποίησης του κτιρίου που εχει διαβρωθεί από την υγρασία, να φύγουν οι σκαλωσιές πέριξ του κτιρίου που είναι εκεί από το 2014 και θα αντικατασταθούν με νέες διασφαλίζοντας όμως την ασφάλεια των πολιτών που περπατούν στην οδό Λεωσθένους Δεδούση.
Θα βαφτούν οι αίθουσες των δικαστηρίων και θα βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας Δικαστών και εργαζομένων.
Για τις παρεμβάσεις που έπρεπε να είχαν γίνει από χθες στο κτίριο, παραμένουμε στα πολλά “ΘΑ”. Εκκρεμούν όμως αποφάσεις των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Υποδομών και επίσης πρέπει να υπογραφεί και προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και τον Δήμο Λαμιέων.
Με επιστολή του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, επισημαίνει τα προβλήματα που παρουσιάζει το ιστορικό κτίριο που στεγάζονται τα Δικαστήρια Λαμίας, λόγω της πλημμελούς ή και ανύπαρκτης συντήρησής του.
Το μέγαρο αποτελεί ζωντανή ιστορία για την πόλη της Λαμίας
Επειδή παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για το νέο Δικαστικό Μέγαρο στην περιοχή «Τσαλτάκη», με στόχο την ολοκλήρωσή του έως το 2030, έχει ανοίξει και μια αλλη συζήτηση για την αξιοποίηση του νεοκλασικού κτιρίου στο κέντρο της Λαμίας. Για το κτίριο αυτό που όλοι το βλέπουμε με τις σκαλωσιές εδώ και χρόνια νομίζοντας ότι αναστηλώνεται, καλό θα ήταν να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών!
Η ιδέα για ένα νέο χώρο Πολιτισμού βρίσκει τους περισσότερους πολίτες σύμφωνους. Κάποιοι μιλούν για Μουσείο, Πολιτιστικό Κέντρο ή ακόμα και Βιβλιοθήκη.
Ιδέες υπάρχουν πολλές, όμως εμείς θα θέλαμε να μάθουμε τι σκέφτεται η νέα Δημοτική αρχή, η Περιφέρεια, οι βουλευτές και βέβαια ο Δικηγορικός Σύλλογος !
Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο,που τα τελευταία 11 χρόνια εχει εγκαταλειφθεί. Έχει όμως μια πλούσια ιστορία.
Άρχισε να κατασκευάζεται μετά το 1903 και αποπερατώθηκε στα τέλη του 1911, με δαπάνη του εθνικού ευεργέτη, Ανδρέα Συγγρού.
Το μέγαρο αποτελεί ζωντανή ιστορία για την πόλη της Λαμίας.
Βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τους Γερμανούς τον Απρίλη του 1941 και υπέστη σοβαρές ζημιές από το μεγάλο σεισμό, που έπληξε τη Λαμία, τον Ιούλιο του 1980.
Παρ’ όλες τις κακουχίες, επιβλητικό και λειτουργικό, έλυσε το στεγαστικό πρόβλημα των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης για έναν ολόκληρο αιώνα.
Εντός του Δικαστικού Μεγάρου της Λαμίας εκτυλίχθηκαν συνταρακτικές δίκες, που είναι Πανελληνίως γνωστές, και στις οποίες δικηγόροι-μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σημαντικότερες είναι: α) Η δίκη του Κιλελέρ (1910), β) Η δίκη του Εκτάκτου Στρατοδικείου Λαμίας (1918), γ)«Η Δίκη της Λαμίας» (1922) (Αλ. Παπαναστασίου – Δημοκρατικό Μανιφέστο), δ) Οι δίκες του Στρατοδικείου Λαμίας (1945-1950), ε) Η δίκη της Σπυριδούλας (1956) και στ) Η δίκη του Γοργοποτάμου (1965).
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λαμίας καθ’ όλη την ιστορική του διαδρομή ανέδειξε μεγάλες προσωπικότητες τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.