Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας: Την επόμενη τριετία και βλέπουμε για τον εξωραϊσμό του κτιρίου!
Μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα έχουν ξεπεραστεί τα γραφειοκρατικά προβλήματα και οι αγκυλώσεις του δημοσίου που έχουν σταθεί εμπόδιο μέχρι σήμερα στον εξωραϊσμό ενός κτιρίου που έχει χαρακτηριστεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την πόλη της Λαμίας.
Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πελοπίδα Λούσκα, που επισκέφθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (10/4) την πόλη μας και είχαν σύσκεψη εργασίας με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θανάση Μακρυγιάννη και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, παρουσία και του βουλευτή Φθιώτιδας Γιώργου Κοτρωνιά.
Ο υπουργός ανακοίνωσε άμεσες παρεμβάσεις σε θέματα στεγανοποίησης, συντήρησης και αισθητικής της πρόσοψης του κτιρίου, χρηματοδότηση των μελετών για την συνολική ανάπλαση και τον εκσυγχρονισμό του εσωτερικού χώρου και δέσμευση ενός εκατομμυρίου ευρώ για την υλοποίηση της συνολικής ανάπλασης του κτιρίου.
Οι εξαγγελίες όμως του υφυπουργού έχουν ακόμη πολύ δρόμο για να διανύσουν μέχρι να γίνουν πράξη.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιάννη Μπούγα, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, ωστόσο το έργο δεν μπορεί να ξεκινήσει καθώς εκκρεμούν αποφάσεις των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, καθώς και η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια και το Δήμο Λαμιέων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον διαγωνισμό και την ανάδειξη αναδόχου.
Ο κ. Μπούγας ζήτησε από τους βουλευτές και τους τοπικούς φορείς να ασκήσουν την μεγαλύτερη δυνατή πίεση για να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός των συναρμόδιων φορέων και να ξεπεραστούν εμπόδια.
«Έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα αλλά εμείς δεν είμαστε η αναθέτουσα αρχή» τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Λούσκας.
Περιγράφοντας όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν μέσα στην επόμενη τριετία, είπε ότι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι η στεγανοποίηση του κτιρίου και η αντικατάσταση των σκαλωσιών με νέες αλουμινένιες που θα συμβάλλουν στην αισθητική αναβάθμιση του δικαστικού μεγάρου. Ένα ακόμη πρόβλημα που θα πρέπει να διευθετηθεί, είναι και η εξεύρεση χώρων για τη λειτουργία των δικαστηρίων, την περίοδο υλοποίησης του έργου.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Θανάσης Μακρυγιάννης, αναφέρθηκε στις κοπιώδεις προσπάθειες από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου για να γίνει επιτέλους το έργο, ενώ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την απένταξη του έργου από το πρόγραμμα το 2017, ενώ υπήρχε μια μελέτη 600.000 ευρώ που είχε προχωρήσει, επί Δημαρχίας του Θύμιου Καραΐσκου για το σκοπό αυτό.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης και ολοκλήρωσης των εργασιών κατασκευής και επισκευής των δικαστικών μεγάρων, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, που υπερβαίνουν συνολικά τα 400 εκατομμύρια.
Για να διασφαλίσουμε παντού, όπως είπε, αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης των δικαστικών υπηρεσιών.