Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΕΞΑΡΣΕΙΣ

 Θα χάσουμε έδρα και χρήματα;
@ Σε 10.432.481 άτομα ανέρχεται ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας, με βάση την απογραφή του 2021 από την ΕΛΣΤΑΤ, και είναι μειωμένος κατά 3,5% σε σύγκριση με την απογραφή του 2011, όταν είχε καταγραφεί πληθυσμός 10.815.197 ατόμων. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ομως και στο νομό Φθιώτιδας ξεπεράσαμε κατα πολύ το πανελλαδικό ποσοστό. Στην Περιφέρεια ο πληθυσμός συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία μειώθηκε κατα 7, 7%, ενω στη Φθιώτιδα η μείωση του πληθυσμού ηταν 12,9%. Βέβαια το παρήγορο είναι οτι μείωση σημείωσε ο πληθυσμός της χώρας σε εννέα από τις δεκατρείς περιφέρειες τα τελευταία δέκα χρόνια. Τέσσερις είχαν αύξηση, με την σημαντικότερη να καταγράφεται στην Αττική. Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της απογραφής, εχουν αρχίσει να εκφράζονται φόβοι οτι κινδυνεύουμε να χάσουμε κοινοβουλευτική εδρα. Απο 5εδρικός νομός να γίνουμε 4εδρικός. Αυτό ομως είναι το μικρότερο κακό. Με μικρότερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση θα επιβιώσουμε. Με λιγότερα χρήματα στις τσέπες μας θα υπάρξει πρόβλημα. Ετσι λοιπόν  μεγαλύτερο πρόβλημα απο την απώλεια εδρας, είναι οι τυχόν απώλειες σε χρηματοδοτήσεις. Επειδή στην Ευρώπη, το πληθυσμιακό μετράει στην εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων, ισως να απωλέσουμε πολύτιμους πόρους. Θέλουμε ομως να καθησυχάσουμε οσους ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Φθιώτιδα να χάσει εδρα. Αν και κανείς δεν γνωρίζει σήμερα την νέα κατανομή των εδρών,αφου θα χρειαστεί επεξεργασία των στοιχείων στο σύνολο της χώρας, εν τούτοις οπως μας λένε αυτοί που γνωρίζουν τα της απογραφής, ισως η Φθιώτιδα φανεί τυχερή στο θέμα της εδρας δεδομένου  οτι  μείωση  πληθυσμού παρατηρείται στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.  

Στοίχημα για την επόμενη δεκαετία
@ Απο εκεί και πέρα εκείνο που μέτρησε περισσότερο στο τελικό αποτέλεσμα της απογραφής ηταν το ισοζύγιο γεννήσεων -θανάτων. Συγκριτικά με την απογραφή του 2011, είχαμε περισσότερους θανάτους απο γεννήσεις. Δεν πρόλαβε φαίνεται να λειτουργήσει ευεργετικά το μέτρο της κυβέρνησης για ενίσχυση των νέων ζευγαριών με 2000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση. Ισως αυτό να είναι και το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε τη νέα δεκαετία που ανοίγεται μπροστά μας. Να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις νέες οικογένειες και τα νέα ζευγάρια στην τεκνοποίηση. Γι'αυτό το σύνθημα μιας μεγάλης καμπάνιας θα μπορούσε να είναι ''γεννάτε γιατί χανόμαστε''.

Πού πήγαν οι αλλοδαποί;
@Το δεύτερο στοιχείο που βάρυνε αρνητικά το ισοζύγιο ηταν η απογραφή των αλλοδαπών που μένουν μόνιμα στη Φθιώτιδα. Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία της απογραφής υπήρξε μείωση κατα 50% των απογραφέντων αλλοδαπών συγκριτικά με την απογραφή του 2011. Πολλοί απο αυτούς λόγω οικονομικής κρίσης ξαναγύρισαν στην πατρίδα τους και αλλοι μετανάστευσαν στο εσωτερικό σε αλλους νομούς αναζητώντας καλύτερες προοπτικές στην εργασία τους. Ενας τρίτος παράγοντας καταλυτικός για τα μειωμένα ποσοστά απογραφής ηταν οτι με το νέο σύστημα δεν υπήρχε περίπτωση διπλοεγγραφής. Κάνοντας ενα τελικό απολογισμό να πούμε οτι η Φθιώτιδα στο θέμα της απογραφής κατέγραψε ποσοστιαία την δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά το νομό Ευρυτανίας. Ισως αυτό το στοιχείο να οφείλεται και στην ανύπαρκτη επικοινωνική  καμπάνια. Επαναπαύτηκαν οι αρμόδιοι στη δυνατότητα που εδινε το σύστημα  για αυτοαπογραφή. Πόσοι ομως είχαν αυτή τη δυνατότητα, μάλλον δεν το υπολόγισε κανείς. 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness