Φώτης Σερέτης: «Η Ογκολογική του Νοσοκομείου Λαμίας θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει το αργότερο στα τέλη του 2025»
Στις ενστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για την αναγκαιότητα ανέγερσης της Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Λάρισας , απαντά ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Φώτης Σερέτης.
Οπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας -Στερεάς ''οι ανάγκες των πολιτών που χρήζουν την απαραίτητη φροντίδα είναι όλες ισότιμες ανεξαρτήτως γεωγραφικής κατανομής'' και καλεί το Επιστημονικό Συμβούλιο να τους ενημερώσει για ολα τα θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο έργο.
Η ανακοίνωση του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη :
«Σε ότι αφορά σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην αντίθετη άποψη του Επιστημονικού Συμβουλίου στην ανέγερση Ογκολογικού Κέντρου στο Γ.Ν Λαμίας θα θέλαμε να ενημερώσουμε το Αξιότιμο Επιστημονικό Συμβούλιο του Παν. Νοσοκομείου Λάρισας:
1.Οτι η απόφαση για την δημιουργία – ανέγερση -λειτουργία του ανωτέρω κέντρου βασίζεται
Α) Στην αναγκαιότητα
Β) Στην προετοιμασία και ωρίμανση του έργου (προμελέτες-μελέτες )
Γ) Στις απαραίτητες τροποποιήσεις του Οργανισμού του ΓΝ Λαμίας
Δ) Στην ύπαρξη χρηματοδότησης(Ταμείο Ανάκαμψης)
Από την στιγμή που πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης σαν ένα από τα 7 πρώτα έργα .το 2021
Το έργο (το οποίο ήδη κατασκευάζεται) θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα περίπου το αργότερο στα τέλη του 2025
Με όλο τον απαραίτητο σεβασμό και την εκτίμηση προς το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΠΓΝ Λάρισας θα ήθελα να τους υπενθυμίσω ότι ανήκουν στην 5η ΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και οι ανάγκες των πολιτών που χρήζουν την απαραίτητη φροντίδα είναι όλες ισότιμες ανεξαρτήτως γεωγραφικής κατανομής
Τους προσκαλώ λοιπόν στην ΥΠΕ για να τους ενημερώσω για όλα τα υπόλοιπα έργα που αναφέρουν και για την ύπαρξη η ΟΧΙ των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την δημιουργία τους».
Σε απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, για την ανέγερση Ογκολογικού Κέντρου σε δευτεροβάθμιο νοσοκομείο της 5ης ΥΠΕ, επισημαίνονται τα εξής:
«Το ΠΓΝΛ είναι ένα 3βάθμιο Γενικό Νοσοκομείο που διαθέτει εξειδικευμένο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό για να αντιμετωπίσει όλο το φάσμα των περιστατικών της 5ης ΥΠΕ ενώ έχει αλλάξει το χάρτη της Υγείας στην Επικράτεια, μειώνοντας δραστικά τις μετακινήσεις προς τα μεγάλα κέντρα της χώρας.
Ειδικότερα, τα Αιματολογικά και Ογκολογικά περιστατικά, βρίσκουν υψηλού επιπέδου θεραπευτική αντιμετώπιση κάτι που αντικατοπτρίζεται με την εμπιστοσύνη που έχουν εμπνεύσει στην κοινότητα αλλά και με τον αριθμό των χημειοθεραπειών που προσφέρουν στους ασθενείς. Ενδεικτικά, 100-120 ασθενείς λαμβάνουν καθημερινά καθημερινά θεραπεία σε μία μονάδα που διαθέτει συνολικά 30 κρεβάτια.
Και στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε το πρόβλημα: το πρόβλημα των χώρων, το πρόβλημα της εξουθένωσης του προσωπικού, το πρόβλημα της χωροταξικής κατανομής της μονάδας στο αποπνικτικό ισόγειο του νοσοκομείου και το πρόβλημα της οριακής λειτουργίας του φαρμακείου για να υποστηρίξει αυτή τη δραστηριότητα.
Θα περιμέναμε η 5η ΥΠΕ να έχει ένα “ούς ευήκοον” στα αναφερόμενα προβλήματα που γνωρίζει εδώ και κάποια χρόνια. Αντί όμως να βοηθήσει στην επίλυση τους, αποφάσισε να επενδύσει σε μία άλλη λύση: στη δόμηση ενός Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στο 2βάθμιο Νοσοκομείο Λαμίας που διαθέτει ένα (1) ογκολόγο.
Η απόφαση αυτή που αφορά ένα κονδύλι 20.000.000 ευρώ πιστεύουμε πως είναι στη λάθος κατεύθυνση.
Με τη δαπάνη αυτή, θα μπορούσε να υποστηριχτεί η καθ’ ύψος επέκταση του ΠΓΝΛ και η βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών σε αξιοπρεπείς χώρους. Θα μπορούσε να στηρίξει τη βελτίωση των υποδομών στο νοσοκομειακό Φαρμακείο που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Θα μπορούσε να στηρίξει τη δόμηση μίας Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών που λείπει από την 5η ΥΠΕ. Τέλος, η αναβάθμιση θα αποτελούσε πόλο έλξης για την στρατολόγηση νέων επιστημόνων και την ενδυνάμωση του υφιστάμενου επιστημονικού δυναμικού στην Ογκολογική και Αιματολογική Κλινική του ΠΓΝΛ. Η επιλογή για τη δημιουργία Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου σε 2βάθμιο νοσοκομείο συνιστά έλλειμμα στρατηγικής προτεραιότητας από την πλευρά της 5ης ΥΠΕ.
Με την επιλογή αυτή διαφωνούμε και ζητάμε από τη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ αλλά και από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς φορείς, την εξεύρεση πόρων για την αναβάθμιση του ΠΓΝΛ και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς που πάσχουν από Αιματολογικά και Ογκολογικά νεοπλάσματα.»