Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γιορτάστηκε ο Γοργοπόταμος την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου

Σε κλίμα συγκίνησης την Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2021 γιορτάστηκε η ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοπόταμου στον ομώνυμο ιστορικό χώρο. Το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ τίμησαν την 79η επέτειο. Για να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού συμμετείχε κόσμος μόνο από τη Φθιώτιδα.
Στο χαιρετισμό που έκαμε ο Χρήστος Φουσέκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Λαμίας αναφέρθηκε στο χρονικό της ανατίναξης και στην ιστορική περίοδο της Κατοχής και της απελευθέρωσης, στην προσφορά  και τη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΚΚΕ.  Το μέλος του Τομεακού Γραφείου Φθιώτιδας του ΚΚΕ, Νεόφυτος Θάνος, στην πολιτική ομιλία έκανε σύνδεση της εποχής της Κατοχής και της Αντίστασης με τη σημερινή. Τα σημερινά προβλήματα και οι μεγάλες δυσκολίες που ζει ο ελληνικός λαός μπορεί να τα λύσει μόνος του με πολιτικά προσανατολισμένο και οργανωμένο αγώνα, όπως τότε. Δίπλα στις δυνάμεις του ΚΚΕ στη γραμμή της σύγκρουσης, της ρήξης και της ανατροπής.  Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων κι ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αθάνατων νεκρών. Η εκδήλωση έκλεισε με το πένθιμο εμβατήριο και τον εθνικό ύμνο.
Κατόπιν πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος στο χώρο, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ. Πορεύτηκαν, εκτός από τους νεολαίους, και μεγαλύτερες ηλικίες. Στα βάθρα της γέφυρας δύο μάρτυρες της φονικής έκρηξης της νάρκης το 1964, ο Γιάννης Παναγής από την Άμφισσα και ο Στάθης Καρπέτας από τη Λαμία διηγήθηκαν με λεπτομέρειες τα γεγονότα. Ο δεύτερος μάλιστα, μέλος της περιφρούρησης τότε, πέρασε από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση, όπως κι άλλοι αθώοι αγωνιστές. Ήταν ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας.