ΧΥΤΑ Λαμίας: Υπογράφουν νέα σύμβαση με την Περιφέρεια, ψάχνουν τα 6,8 εκατ. ευρώ!
Παρουσία του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, του Δημάρχου Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή και του Γενικού Διευθυντή του ΦοΔΣΑ Στερεάς Χαράλαμπου Τσοκανή συνεδρίασε χθες, Τρίτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας, με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της επέκτασης του νέου κυττάρου στο ΧΥΤΑ Λαμίας να κυριαρχεί στη συζήτηση.
Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να πάρει απόφαση σχετικά με τις ενέργειες που απαιτούνται για τη διασφάλιση χρηματοδότησης του έργου «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ Χ.Υ.Τ.Α. & ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΝΕΥΡΟΠΟΛΗ" ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ» σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση που εχει υπογραφεί μεταξύ Δήμου Λαμιέων, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε .
«Τα στερεά απορρίμματά μας είναι ένα κορυφαίο ζήτημα για την Περιφέρειά μας και βρίσκεται στα βαθιά κόκκινα», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.
Αναφερόμενος στο έργο της επέκτασης του νέου κυττάρου του ΧΥΤΑ Λαμίας, ο κ. Σπανός τόνισε ότι το έργο αυτό δεν ήταν ώριμο για να δημοπρατηθεί και έτσι δεν κατέστη δυνατό να γίνει έργο - γέφυρα για το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης που αντικατέστησε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο κ. Σπανός αναφέρθηκε στις επαφές που είχε για τη χρηματοδότηση αυτού του έργου με τους κυβερνητικούς παράγοντες, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί μια χρυσή τομή και να λυθεί το πρόβλημα.
Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης θα εκδοθεί μέσα από το περιφερειακό πρόγραμμα ανάπτυξης πρόσκληση ύψους 6,8 εκατ. ευρώ, με τη συμφωνία να τρέξει η διαγωνιστική διαδικασία σε διάστημα 9 μηνών, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις από τις διαγωνιζόμενες εταιρείες.
Οι διαδικασίες ξεκινάνε απο σήμερα, ο προγραμματισμός της Περιφέρειας θα εκδώσει νέα πρόσκληση και θα υπογραφεί μια νέα προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Λαμιέων.
Δουλειά δικιά μας, είπε ο κ. Σπανός, είναι στο διάστημα που θα τρέχει ο διαγωνισμός, να βρούμε τα χρήματα ούτως ώστε όταν θα εγκατασταθεί ο εργολάβος να είμαστε έτοιμοι για να κατασκευαστεί απρόσκοπτα το πολύ σημαντικό αυτό έργο για την Περιφέρεια και ειδικότερα για τους Δήμους Λαμίας, Στυλίδας, Καμένων Βούρλων, Μακρακώμης και Καρπενησίου.
Όπως διευκρινίστηκε στη συνεδρίαση, η πρόσκληση για το έργο θα βγει από τον ΦοΔΣΑ, ενώ τονίστηκε ότι μιλάμε για μια εντελώς νέα προγραμματική σύμβαση και όχι για τροποποίηση της παλιάς σύμβασης.
Στο σημείο αυτό ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Σταυρογιάννης ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να δεσμευτεί πως η Περιφέρεια θα δώσει επιπλέον χρήματα εφόσον υπάρξουν αναθεωρήσεις τιμών που ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε υπερκοστολογήσεις.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΦοΔΣΑ, Χαράλαμπο Τσοκανή, πρέπει να τρέξουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες για να μην βρεθούμε πάλι σε αδιέξοδο γιατί οπως είπε ο ΧΥΤΑ δεν είναι απλά σε οριακό σημείο αλλά το έχει ξεπεράσει.
Για να κερδίσουμε χρόνο ο κ. Τσοκανής πρότεινε να βγει άμεσα τις επόμενες ημέρες η πρόσκληση και να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου.
Κορυφαίο θέμα για όλη τη Στερεά Ελλάδα, χαρακτήρισε το έργο ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής.
«Αν στην προηγούμενη θητεία του ΦοΔΣΑ το θέμα ήταν ψηλά στην ατζέντα σήμερα είναι κορυφαίο και ιδιαιτέρως κρίσιμο για όλη τη Στερεά, καθώς οι ίδιες ανάγκες υπάρχουν και στους άλλους Δήμους, εξηγώντας ότι αν δεν βρούμε χρηματοδότηση και για τα τρία κύτταρα στην Περιφέρεια σύντομα δεν θα έχουν οι Δήμοι χώρο για να εναποθέσουμε τα απορρίμματά μας».
«Το κύτταρο Λαμίας είναι σε πολύ κακή κατάσταση και δεν γνωρίζουμε πόσο ακόμη μπορεί να αντέξει για να δέχεται απορρίμματα. Αν δεν βρεθεί χρηματοδότηση θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση τους επόμενους μήνες» τόνισε ο Δήμαρχος Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη για τη συνεργασία που υπήρξε προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, ενώ απο την πλευρά του ο πρώην Δήμαρχος Θύμιος Καραΐσκος είπε ότι είναι μια ευχάριστη εξέλιξη και ευχαρίστησε επίσης τον Περιφερειάρχη για το ενδιαφέρον που επέδειξε.
«Ποιον τιμά σήμερα 20 χρόνια να συζητάμε για το ίδιο έργο και τίποτα να μην γίνεται εκτός από το να ξοδεύονται χρήματα χωρίς αντίκρυσμα και χωρίς αποτέλεσμα σε συμβούλους, μελέτες και δικαστικές διαμάχες» αναρωτήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Κυριακάκης και τόνισε ότι πρέπει να απολογηθούν όσοι διετέλεσαν Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι.
«Συζητάμε 20 χρόνια», είπε, «για το ίδιο θέμα δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει, πέρα από τις υποσχέσεις που δίνονται και φτανουμε στο σημείο να συζητάμε σήμερα για αύξηση δημοτικών τελών».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το θέμα της διευθέτησης του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Λαμίας και η επέκταση του κυττάρου στη θέση Νευρόπολη, παραμένει σε εκκρεμότητα 10 ολόκληρα χρόνια.
Για το έργο αυτό το Φεβρουάριο του 2014 ο Δήμος Λαμιέων προκήρυξε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό με το σύστημα μελέτη -κατασκευή για την ανάδειξη αναδόχου μεταξύ του περιφερειακού ΦοΔΣΑ και του Δήμου Λαμιέων.
Στις 24 Φεβρουαρίου υπεγράφη προγραμματική σύμβαση με την οποία ανατέθηκε στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου η επικαιροποίηση της μελέτης ώστε αυτή να συμβαδίζει με τη σημερινή υφιστάμενη κατάσταση στο ΧΥΤΑ Λαμίας προκειμένου να επαναπροκηρυχθεί το έργο.
Η μελέτη αυτή παραδόθηκε στο ΦοΔΣΑ και από κει και έπειτα έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης.
Το καλοκαίρι του 2022 υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του ΦοΔΣΑ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με το ποσό των 6.800.000 ευρώ.