Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η Λαμία γιόρτασε τον Πολιούχο της Αγιο Λουκά και την απελευθέρωση της πόλης

 

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιορτάστηκε  φέτος  18 Οκτωβρίου 2021, ο Πολιούχος της πόλης της Λαμίας, Άγιος Λουκάς.

 Πλήθος κόσμου ακολούθησε την πορεία της εικόνας απο την εκκλησία του Αγίου Λουκά μέχρι την Ιερά Μητρόπολη της πόλης στην πλατεία Ελευθερίας.

 

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, η Πόλη της Λαμίας γιόρτασε τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά και την απελευθέρωση της πόλης από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, το έτος 1944.

 

 

 

 

 

Η Λιτάνευση της Εικόνας , εγινε με επίσημη πομπή χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών , αλλά και πολλών αρχιερέων απο αλλες πόλεις της Ελλάδας και συνοδεία της  Φιλαρμονικής Λαμίας. Στον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Λουκά στον ομώνυμο λόφο της Λαμίας, τελέσθηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του νέου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, του άρτι νεοχειροτονηθέντος Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου .

         

          Τους Αγίους Αρχιερείς προσφώνησε και καλωσόρισε στην πρωτεύουσα της Ρούμελης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και παρεκάλεσε τον χοροστατούντα Μητροπολίτη της ιδιαιτέρας του πατρίδος της Καστοριάς, κ. Καλλίνικο, να κηρύξει τον Θείο Λόγο.Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραίσκος , ενω παρόντες ηταν και οι πρώην Δήμαρχοι Γιώργος Ντελής , Γιώργος Κοτρωνιάς και Νίκος Σταυρογιάννης .

 

 

Στο μηνυμά του ο Δήμαρχος Λαμιέων υπογράμμισε οτι ''μέρες όπως η σημερινή  μας υποχρεώνουν να ρίξουμε βαθιές ματιές στη διαδρομή μας, στην ιστορία μας.

Να θυμηθούμε ότι άνθρωποι σαν εμάς, ήταν και εκείνοι που έγραψαν το έπος του 40 και την εθνική αντίσταση. Άνθρωποι σαν εμάς, ήταν και εκείνοι που ήθελαν μια πατρίδα ελεύθερη, αξιοπρεπή και μέσα σ' αυτή να ανθεί η παιδεία, η πρόοδος, η αλληλεγγύη, η δημιουργία. Σαν εμάς ήταν και εκείνοι που έβαζαν στόχους και προσπαθούσαν να τους υλοποιήσουν.

 

Να θυμηθούμε το χρέος και ηθικό καθήκον που έχει η γενιά μας και όλοι εμείς, σε όλες εκείνες και σε όλους εκείνους που έδωσαν τα νιάτα τους θυσία στο βωμό της λευτεριάς, να δουλέψουμε χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς, όλοι μαζί και με πίστη στις δυνάμεις μας, για το αύριο αυτής της πόλης, προχωρώντας την Λαμία μας μπροστά''.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταικούρας . Τις εκδηλώσεις τίμησαν οι βουλευτές Γιώργος Κοτρωνιάς , Θέμης Χειμάρας και Γιάννης Σαρακιώτης , ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Λαμίας Γιώργος Κυροδήμος , ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός , ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νίκος Σουλιώτης , αντιπεριφερειάρχες , περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι , εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας , εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου .