Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ιστορικός περίπατος στην Λαμία με μεγάλη συμμετοχή δημοτών

Σε λίγες μέρες η πόλη μας γιορτάζει την Απελευθέρωσή της απο τις δυνάμεις κατοχής και παράλληλα  τον πολιούχο της Ευαγγελιστή Λουκά. 
Ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσουν οι εορταστικές  εκδηλώσεις ήταν ο σημερινός ιστορικός περίπατος στο ηλιόλουστο κέντρο της Λαμίας σε σημεία συμβολικά και με μεγάλη ιστορική σημασία. 

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε το Μουσείο-Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης 1940-1950, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Φθιώτιδας, το Σωματείο «Φίλοι των ΑΣΚΙ  και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

 Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν  μεγάλη .Από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι και την Πλατεία Πάρκου με ενδιάμεσες άλλες πέντε στάσεις «ξετυλίχθηκαν» γνωστές και άγνωστες  Ιστορίες της Λαμίας , μέσα από τα κείμενα των αφηγητών και τα Ιστορικά στοιχεία που παρέθεσε η ιστορικός Βασιλική Λάζου.

 Το κτήριο της πρώην Νομαρχίας , και η βόμβα που έσκασε στα θεμέλια του που το « σημαδεύει» μέχρι σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας, ο Ιστορικός λόγος του Πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣΆρη Βελουχιώτη απο το μπαλκόνι του παλαιού Δημαρχείου στην Πλατεία Ελευθερίας   μέχρι και την Πλατεία σιταγοράς στην Πλατεία Πάρκου με ενδιάμεσες στάσεις στο  Πέτρινο Γυμνάσιο  που λειτούργησε  ως Διοικητήριο των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και  η Πλατεία Λαού με τις αναφορές στον Άρη Βελουχιώτη ήταν μερικές από τις στάσεις του ιστορικού περιπάτου που όσοι τον ακολούθησαν έγιναν σίγουρα «σοφότεροι» για την ιστορία μιας πόλης που γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της  κατοχής .

Τι σήμαινε για τη Λαμία και τους κατοίκους της να βιώνουν τον πόλεμο και την Κατοχή; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα εδωσε η ιστορικός Βασιλική Λάζου μιλώντας για την  εμπειρία των βομβαρδισμών, την  αγωνία της πείνας και τις  τακτικές επιβίωσης, τη μαύρη αγορά και τις  ανταλλαγές προϊόντων, τη βία και τις  απαγορεύσεις των κατακτητών, τους  κοινωνικούς  και πολιτικούς αγώνες της Αντίστασης και τη ζοφερή καθημερινότητα της Κατοχής αλλά και τις ηρωικές στιγμές της απελευθέρωσης που ζωντάνεψαν  μέσα από την ιστορικήκαι γλαφυρή  αφήγηση της καθηγήτριας .Τόποι που περιδιαβαίνουμε καθημερινά όπως οι πλατείες Ελευθερίας, Διάκου και Λαού, είναι τα σημεία που σημαδεύτηκαν στη λαϊκή μνήμη από τις εμπειρίες της Κατοχής και της Αντίστασης και  σφράγισαν την ιστορία της πόλης.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφικού και αρχειακού υλικού για τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση στην Αίθουσα Αρχαίας Αγοράς της Δημοτικής Πινακοθήκης "Αλέκος Κοντόπουλος". Συνεργάτες του Δήμου Λαμιέων  σε αυτές τις ξεχωριστές δράσεις το Σωματείο Μ.Ι.Α.Ρ. 1940-1950, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Ν. Φθιώτιδας,το Σωματείο "Φίλοι των ΑΣΚΙ" και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας το οποίο και δημιούργησε ηλεκτρονικό κόμβο για το σκοπό αυτό: http://istorikosperipatos-lamias.teiste.gr

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Γράφει οΧ.Τ. ο Βιτ’λιώτης ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΑΣΧΗΜΗ Κουράγιο λέξη άσχημηΜασιέται στις κηδείεςΚαι γίνηκε διάσημηΑπ’ τις λαθροληστείες.Της αγοράς ποιος κοίταξεΤα...